“Ми підставимо вірне плече і серця небайдужі”

У  день одного із найбільших християнських свят  – Стрітення Господнього, – яке символізує взаємини Бога й людини, у Полтаві, на площі біля Свято-Успенського собору, пройшов благодійний ярмарок. Його зорганізував Полтавський батальйон небайдужих. Світле дійство відбувалося із благословення архієпископа Полтавського і Кременчуцького УПЦ КП Федора.

– Стрітення, зустріч Бога і людини, – це радісне свято. Цього року для полтавців воно – особливе. Наш Батальйон небайдужих проводить благодійний ярмарок. Зібрані кошти спрямують на допомогу українським воїнам у зону АТО. Нині славні Збройні сили України є прикладом героїзму й патріотизму в усьому світі. Тож ми повинні завжди бути поруч, гуртуватися й допомагати, підтримувати один одного, – наголосив владика Федір.
Уже зранку на площі біля Свято-Успенського собору було велелюдно, а по обіді – і яблуку ніде впасти. Тут продавали сувеніри, картини, вишивку, глиняний посуд, вироби з дерева, в’язані речі. Усе – ручної роботи. Частували смачними стравами, солодощами, неповторні аромати линули від польової кухні.
DSC_00011 (46)Долучився до Стрітенського ярмарку й колектив Всеукраїнської громадсько-політичної газети “Зоря Полтавщини”. Зоряни пропонували кекси, пряники, печиво, пригощали смачними пиріжками з капустою. Родзинкою святкового столу був тематичний торт “Зоря Полтавщини”.
Представили працівники видання й духовну продукцію – газети, календарі, та найбільшим попитом користувався зорянський сатирично-гумористичний збірник “Сорочинський ярмарок”. 150 таких збірників афоризмів, анекдотів, гуморесок, жартів полтавці охоче розкупили, тим більше, що ціна його була мінімальною – лише 5 гривень. До речі, це єдиний товар, на який зоряни встановили ціну. Коли ж відвідувачі ярмарку запитували, скільки коштує той чи інший смаколик, газетярі відповідали: “Скільки вам не шкода”. А полтавці – народ щедрий: одні клали до скриньки, люб’язно наданої волонтерами Полтавського батальйону небайдужих, купюри, інші купували на торжищі продукти й приносили відразу ж до Свято-Успенського собору, щоб волонтери доставили їх у зону АТО. До 17-ї за номером скриньки зорян відвідувачі ярмарку поклали 2,5 тисячі гривень.
Гостем благодійного ярмарку був голова обласної державної адміністрації Валерій Головко. Він придбав патріотичні сувеніри й смаколики. Завітав і до зорян. Наша ятка привабила очільника області друкованою продукцією, різноманіттям кулінарних виробів.
– Я долучився до благодійного дійства не як голова облдержадміністрації, а як член полтавської громади. Ми робимо велику справу. Головне, щоб у нашому місті не було байдужих, щоб у нашій країні запанував мир, – наголосив Валерій Головко.
Доброю подією став дарунок для наших захисників від директора ТРК “Квадрат” Сергія Собакара, який передав волонтерам генератор.
– Сьогодні ми смакуємо гарячий куліш, зігріваємося чаєм, а бійці АТО захищають спокій усієї країни і життя кожного з нас. Тож, порадившись зі своїм колективом, вирішили придбати генератор і за допомогою волонтерів передати солдатам, – розповів Сергій Собакар.
Окрім святкової торгівлі, на імпровізованій сцені звеселяли і зігрівали душі полтавців народними піснями колективи обласної філармонії, інших мистецьких закладів, аматори сцени. Над соборною площею лунали рядки гімну Батальйону небайдужих у виконанні заслуженої артистки України Олени Білоконь:
“Аби ти повернувся живий,
мій товаришу, брате,
Захистивши від ворога дім
і сивіючу матір,
Ми підставимо вірне плече
і серця небайдужі,
Допоможемо, хай не мечем,
але гоячи душу…”
Протягом дня понад десять тисяч полтавців, гостей міста відвідали дійство. Спільними зусиллями громади зібрали понад 127,5 тисячі гривень і навіть 20 євро. За словами організатора Стрітенського ярмарку Інни Якобенко, виручені кошти планують витратити на першочергові потреби армії.
Окрім допомоги військовим, Полтавський батальйон небайдужих має намір взяти під патронаж дітей, батьки яких загинули на фронті. Наступний благодійний ярмарок планується провести після Великодня.

Оксана БІЛЕНЬКА
Світлана БОРИСЕНКО
Анна ВАСЕЦЬКА
Анна ЧАПАЛА (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.