Старт нових ініціатив

Конкурс проектів розвитку територіальних громад Полтавської області проводиться за ініціативою обласної ради 5 років поспіль. Його мета – активізація  населення й самоврядних органів у розв’язанні актуальних проблем розвитку територій, поширення позитивного досвіду. В 2010–2014 роках на розгляд експертів і журі було подано 166 проектів сільських, селищних, міських і районних рад. Завдяки цьому близько 5 мільйонів гривень з обласного бюджету пішли на підтримку місцевих громад.
Днями відбулося підписання угод на фінансування кращих проектів минулого року. Із 70 поданих пропозицій рада конкурсу визначила переможцями 30 проектів – 6 районних рад, 5 міськрад міст районного значення і селищних, 19 сільрад. Документи підписали голова обласної ради Петро Ворона і керівники місцевих рад – переможців. Ініціативи реалізуються за напрямками – капітальний ремонт будинків культури, реконструкція вуличного освітлення, водопостачання, енергозберігаючі технології та інші.
– На фоні процесів децентралізації фінансів підтримка територіальних громад надзвичайно важлива. Децентралізація не має потрібного ефекту. Сьогодні у зведеному Державному бюджеті 54,7 відсотка коштів місцевих бюджетів, це дуже мало. А повинно бути 60–70 відсотків. Тому проекти, які пропонують місцеві громади, а ми допомагаємо фінансувати, дають можливість покращувати інфраструктуру на місцях, – зазначив голова обласної ради Петро Ворона. – Крім того, в Європі поширене явище проектного менеджменту, коли кошти виділяються урядами країн і міжнародними фондами під конкретні проекти. Територіальні громади мають навчитися розробляти, пропонувати і реалізовувати свої пропозиції. Нині порушується дискусійне питання – чи буде цей конкурс надалі. Моя позиція чітка: необхідно обов’язково зберегти його, оскільки через навчання участі в проектах формується активність громад.
Петро Ворона також підкреслив, що на відміну від Державного фонду сприяння місцевому самоврядуванню в Україні, який припинив проведення подібного всеукраїнського конкурсу в зв’язку із відсутністю коштів, обласна рада для стимулювання громад і підтримки місцевих самоврядних органів виділила з обласного бюджету 958 тисяч гривень. Загалом проекти-переможці акумулюють понад 3 мільйони гривень із різних джерел.
Учасники зібрання обговорили зміни до Положення про обласний конкурс. Конкурс на 2015 рік оголосять після затвердження відповідного Положення. Були також обговорені питання реформи місцевого самоврядування.
Враженнями від конкурсу поділилися його найактивніші учасники.
Юрій Марченко, голова Козельщинської районної ради:
– Необхідно продовжити практику місцевого конкурсу, це, як свідчить досвід, – перший крок до того, щоб вигравати інші проекти, в тому числі міжнародні.
Сергій Соломаха, міський голова Миргорода:
– Це стимулює громаду, міську раду працювати в певному напрямку. Наше місто давно бере участь у різних програмах, і обласний конкурс також дає цінний досвід. Навіть невеликий проект, 50 тисяч гривень із обласного бюджету – вагома допомога, – старт для інших ініціатив.
Надія Кривчун, голова Чорнухинської районної ради:
– Беремо участь у подібних конкурсах з 2006 року, кілька разів ставали переможцями. В нинішньому конкурсі реалізуються проекти двох сільрад і районної ради.
Володимир Калін, Великоперевізький сільський голова Шишацького району:
– Три наших проекти ставали переможцями обласного рівня. Зараз за допомогою виділених коштів плануємо зробити ремонт глядацької зали сільського Будинку культури.
Іван Малярик, Мар’янівський сільський голова Гребінківського району:
– Загалом брали участь у подібних заходах тричі: раз – у всеукраїнському конкурсі й двічі – в обласному. Це дуже корисно для розвитку сіл. За проектом 2014 року закінчуємо виконання програми “Питна вода”, куди вклали більше 1,5 мільйона гривень. Довжина водопровідної мережі досягла 13 кілометрів, що дало змогу забезпечити мешканців двох сіл якісною водою з глибини 120 метрів.

Ганна ЯЛОВЕГІНА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.