Черкаський досвід – для Полтавщини

Полтавська делегація у складі голови обласної ради Петра Ворони, голів постійних комісій: з питань бюджету та управління майном – Валерія Пархоменка, житлово-комунального господарства – Степана Бульби, депутатів Тамари Дорохіної та Володимира Чернявського, директора департаменту житлово-комунального господарства ОДА Олександра Тонкова, громадських активістів Юрія Челембія, Олега Тертишника, Лідії Шаргородської побувала з робочою поїздкою в Черкасах. Вони ознайомилися з досвідом роботи комунального підприємства теплових мереж «Черкаситеплокомуненерго» в модернізації системи теплопостачання із залученням кредиту Європейського банку реконструкції та розвитку. Досвід черкащан важливий для полтавських теплоенергетиків, які розробили проект «Модернізація системи теплопостачання в Полтаві». Його реалізація дозволить суттєво скоротити витрати паливно-енергетичних ресурсів за рахунок заміни застарілого обладнання, застосувати новітні системи автоматичного управління виробництвом теплової енергії, покращити якість забезпечення теплом. Для впровадження проекту потрібно близько 24 мільйонів євро, які може надати ЄБРР. Полтавська делегація зустрілася з головним інженером «Черкаситеплокомуненерго» Володимиром Зачосовим та керівником інженерної групи Олександром Лисенком, які розповіли, що кредитна угода з Європейським банком реконструкції та розвитку на 11,2 мільйона євро, підписана у 2008 році, дала можливість підприємству втілити пілотний проект «Ефективне використання енергоресурсів міста Черкаси». Гостям показали об’єкти теплоенергетики, в які були залучені інвестиційні кошти: котельну установку на біопаливі, модернізовану котельню з програмним забезпеченням та когенераційну установку, індивідуальний теплопункт.
Котел на біопаливі (качани кукурудзи) потужністю 2,5 МВт з коефіцієнтом корисної дії 85% дає можливість забезпечити теплом обласну клінічну лікарню та онкологічний диспансер. За розрахунками фахівців, устаткування у 8,4 мільйона гривень окупиться за 2,5 року.
Високотехнологічне обладнання котельні на вулиці Сумгаїтській має коефіцієнт корисної дії 96%. Виробництво тепла становить 74041 МВт/год. При цьому підприємство значно економить газ та електроенергію. Устаткування має окупитися за 4,5 року. Теплопункт, розміщений у підвалі п’ятиповерхівки, дозволяє мешканцям сплачувати за фактично спожите тепло, а не за квадратні метри площі, заощаджуючи чималі кошти. Такі пункти встановлені у 103 будинках.
У Черкаській міській раді, до комунальної власності якої належить «Черкаситеплокомуненерго», полтавці зустрілися із заступником міського голови Станіславом Овчаренком та директором департаменту ЖКГ міськвиконкому Андрієм Наумчуком. У ході зустрічі були обговорені питання реалізації програм із енергозбереження, децентралізації об’єктів теплопостачання, взаємовідносин із Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, співпраці з ЄБРР, ризиків при отриманні кредиту та шляхів його повернення. Підбиваючи підсумки робочої поїздки, Петро Ворона зазначив, що з досвіду черкаських колег полтавці дізналися багато цікавого і корисного, подякував господарям за високий рівень прийому делегації.

Прес-служба обласної ради

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.