Одна-єдина соборна Україна

Унітарність – оптимальна форма державного устрою України. Із цією тезою на тематичній зустрічі, що відбулася в облдержадміністрації, погодилися всі присутні – представники вишів, громадськості, сфери державного управління. В умовах воєнної агресії, коли в інформаційний простір країни потрапляють теми, спрямовані на дестабілізацію ситуації і внесення сум’яття в громадську думку, особливо важливо допомогти суспільству розібратися у нинішніх складних питаннях суспільно-політичного життя.
– Тема “круглого столу” актуальна, оскільки нинішня інформаційна війна є однією зі складових протистояння агресору. Якщо на буремному Сході наші бійці за рахунок допомоги тилу, волонтерів, мобілізації держави дають відсіч противнику, то в інформаційному плані ми програємо. Проблема федералізації України, про що активно говорить російська сторона, штучно роздмухана. Її немає. Водночас застосовується підміна понять децентралізації влади й федеративності. Для надання ширших повноважень регіонам країни достатньо провести відповідні реформи, а не змінювати форму державного устрою, – наголосив заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації Роман Чабановський.
Як зазначила завідувач кафедри правознавства Полтавського національного педагогічного університету імені Володимира Короленка Карина Пивоварська, унітарність нашої країни закріплена в статті 2 Конституції України. Зміна основних засад конституційного ладу, в тому числі й унітарності, – лише воля українського народу. Народ не висловлював думку про зміну форми державного устрою. Крім того, федерації складаються історично. Україна ж сформувалася як унітарна держава. І нині починати перебудову на федеративний лад немає ніяких підстав і чинників, які б цьому сприяли.
Заступник декана гуманітарного факультету, доцент кафедри державного управління і права Полтавського національного технічного університету імені Юрія Кондратюка Тетяна Паутова продовжила цю думку:
– Ми – єдина держава. Аргументи федералістів легко спростувати. Наприклад, потребу більшої автономії регіонів чи розподіл повноважень можна забезпечити, втіливши стратегію децентралізації без зміни державного устрою. Форма державного устрою України, на мою думку, не зміниться. Народ не висловився за федералізацію. Він своїми вчинками, виступами стверджує: Україна – унітарна держава.
Під час “круглого столу” дискусія розгорнулася з приводу причини виникнення думок про федералізацію. Чому вони з’являються, хто їх поширює і які шляхи вирішення проблеми. Члени зібрання погодилися із позицією Тетяни Паутової про необхідність навчити людей думати, а не сприймати все сказане на віру, аналізувати факти й слова. Проте, аби спонукати суспільство мислити, варто дати йому відповідні ґрунтовні знання. На цьому наголошувала Карина Пивоварська. Вона зробила акцент на відсутності повноцінної правової освіти громадян. В основі інформаційної політики мають бути правові знання.

Анна ВАСЕЦЬКА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.