Історичні й нинішні особливості самоврядування

Традиції державного устрою і самоврядного управління в Україні, зокрема на Полтавщині, вплив західних і східних культур на територіальну організацію влади і нинішню адміністративно-територіальну реформу з її проблемами та перспективами обговорили на “круглому столі” в Державному архіві Полтавської області історики, науковці й практики.

– Потрібна комплексна реформа, яка називається децентралізацією і включає реформу місцевого самоврядування та виконавчої влади, – наголосив заступник начальника управління державної служби Головуправління Держслужби України в Полтавській області, доктор наук з державного управління Микола Лахижа. – Сьогодні розглядається питання не про взаємне делегування повноважень, а про те, що буде чітко визначено, хто чим має займатися.
Історія самоврядування в Україні пройшла тернистий шлях і зазнала зовнішнього впливу, відзначила директор Державного архіву області Валентина Гудим. Сьогодні зрозуміло, наголосила вона, що теперішня система територіальної організації влади не відповідає тим потребам громадян, тим стандартам, які є, наприклад, в Європі. Людина, проживаючи на певній території, не отримує повного комплексу послуг, комфортних умов. Події 2014 року показали, що без реформування, самоврядування у тому числі, не можна подолати кризу в соціально-економічному і політичному житті України.
Заступник директора обласного архіву Тарас Пустовіт проаналізував аспекти самоврядного устрою в різні періоди історії – це і віче, міські сходи в період Київської Русі, де люди вирішували важливі питання свого життя – ведення війн, устрою війська, укладання угод, запрошення на посади чи зміщення князів тощо; Магдебурзьке право (право на самоуправління міст); Військова рада, старшини й отамани Гетьманської доби, коли керманичів обирали демократичним шляхом; земські, повітові збори, волосні й сільські сходи періоду входження земель Полтавщини до складу Російської імперії (до речі, Полтавське губернське земство в 1912 році посіло перше місце серед 34 губерній європейської частини Росії за витратами на освіту); Центральна рада й органи управління періоду УНР…
Особливостями сучасної практики управління громадою поділився Мачухівський сільський голова Полтавського району Валерій Білокінь, котрий очолює громаду 16 років поспіль. Він зазначив, що нині головна проблема – фінансова: затримки платежів органами казначейства. Але Мачухівська сільрада, що включає 8 сіл, реалізує деякі свої починання за рахунок різних фінансових джерел, активізуючи діяльність громади, при тому, що 70 відсотків працездатного населення працює в обласному центрі. Зокрема на базі сільради створили комунальне підприємство, інтерактивний музей олії, відновили стадіон і мотобольний клуб “Дружба”, починають прокладення водогону, започаткування краєзнавчого музею. Громада налаштована працювати в одному руслі – створювати людям кращі умови для проживання.
Відповідаючи на запитання стосовно того, що органи місцевого самоврядування часто перебувають в деяких питаннях в опозиції до виконавчої влади, заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації Роман Чабановський зазначив, що в Україні за Конституцією є різні гілки влади і бувають конкуренція й проблеми між ними. Нині назріла проблема змінювати систему територіального устрою, вивчаючи досвід інших країн, і не забувати про свої історичні витоки.
Місцеве самоврядування зараз існує умовно, бо не має ресурсів і повноважень, а реформа, яка пропонується, зробить його більш реальним, підсумував голова обласної ради Петро Ворона. Він зупинився на питаннях наділення самоврядних органів реальними повноваженнями та правом розпоряджатися ресурсами, залучення громадськості до управлінської діяльності, виборчої системи тощо. Підкреслив також, що співпрацювати потрібно вчитися і депутатам з представниками громадськості, й навпаки. Важливо, щоб лідери громадських організацій були більш підготовленими, компетентними й толерантними. Тоді громадські ради працюватимуть конструктивно.
На думку Петра Ворони, якби в державі приділялося більше уваги розвитку місцевого самоврядування, взагалі місцям, багато чого з того, що є нині на Сході держави, не трапилося б. А зараз формується двомовна українська нація, наголосив він, у чому переконався, перебуваючи в армії. Є багато українських патріотів, які захищають свою Батьківщину і говорять російською мовою.
– Від розвитку місцевого самоврядування значною мірою залежить майбутнє нашої держави, – підкреслив голова обласної ради.

Ганна ЯЛОВЕГІНА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.