Погляд крізь час і простір

У  Полтавському національному педагогічному університеті імені В. Г. Короленка відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція “Василь Симоненко: погляд крізь час і простір”, присвячена 80-річчю від дня народження поета. Її відкрила кандидат філологічних наук, доцент, заступник голови оргкомітету конференції Ганна Радько. Привітавши гостей, вона прочитала вірш “О, земле з переораним чолом”, відразу ж передавши слово студентам, котрі також читали вірші поета і навіть співали – дуже лірично прозвучала пісня “Ображайся на мене як хочеш” у виконанні майбутніх журналістів Світлани Кулініч і Олега Коломійця. Пісню і вірш присвятила Симоненкові й бібліотекар Галина Вовченко, яку написала разом із композитором Віктором Журавлем. На екрані одна за одною з’являлися світлини з краєвидами рідного села поета, графічні малюнки як ілюстрації до поезій кандидата філологічних наук, доцента кафедри англійської та німецької філології педуніверситету Богдана Сторохи.
Начальник управління культури ОДА Геннадій Фасій, наголосивши, що Рік Тараса Шевченка передає своєрідну естафету Рокові Василя Симоненка, і це символічно, адже поет сам писав: “…щось у мене було і від діда Тараса, і від прадіда Сковороди…” Він повідомив також, що вже підготовлено проект рішення обласної ради про оголошення 2015-го в нашій області Роком Василя Симоненка, а обласною держадміністрацією – звернення до міськвиконкому щодо можливості встановлення у Полтаві пам’ятного знака поетові та присвоєння його імені навчальному закладу або бібліотеці, парку, вулиці.
Палко й емоційно говорила про Василя Симоненка у контексті нинішньої ситуації в країні кандидат філологічних наук, доцент, завідувач кафедри української літератури Віра Мелешко. Вона також передала зібранню вітання голови оргкомітету конференції, доктора філологічних наук, професора, ректора ПНПУ Миколи Степаненка, котрий не зміг бути на пленарному засіданні, й повідомила, що заявки на участь у конференції надійшли із Києва, Львова, Луганська, Дніпропетровська, Запоріжжя,  Черкас, Ужгорода та ще багатьох міст України. Через погодні умови приїхали не всі, але підготовлені матеріали надійдуть до полтавського університету від усіх колег-науковців.
Віра Мелешко повідомила й сумну звістку – на 84-му році життя перестало битися серце нашого земляка, вченого-літературознавця, доктора філологічних наук, члена-кореспондента НАН України, літературного критика Григорія Сивоконя. Кілька останніх років він мешкав у Полтаві, звідси й пішов у вічність. Частина учасників конференції взяла участь у похованні вченого.
Після пленарного засідання тривала робота в секціях, науковці й студенти переглянули документально-публіцистичний фільм Інни Дідик “Рожеві лебеді Василя Симоненка” (ОДТРК “Лтава”), побували на екскурсії “Полтава літературна” та на концерті камерного оркестру обласної філармонії.
Полтавська конференція стала першим офіційним заходом в Україні з тих, що заплановані до 80-річчя Василя Симоненка. До того ж вона проведена незадовго до дня смерті поета (13 грудня 1963 року). За матеріалами конференції буде укладений збірник наукових праць.

Лідія ВІЦЕНЯ
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.