Встановлені підозрювані у розбійному нападі на засновника ТОВ АПК “Докучаєвські чорноземи”

В  одному з попередніх номерів “Зоря Полтавщини” повідомляла про спробу зухвалого пограбування будинку засновника ТОВ АПК “Докучаєвські чорноземи”. Нагадаємо, що це сталося у Карлівці. Близько другої години ночі 22 листопада до помешкання вказаної особи забралися троє невідомих у масках і зі зброєю. Господар, почувши сторонні рухи в будинку серед ночі, викрив злодіїв, але ті почали стріляти. Обороняючись, власник оселі поцілив із мисливської рушниці в одного з нападників. Від отриманого поранення останній помер на місці. Двоє інших розбійників з місця злочину втекли. Про це йдеться у повідомленні ВЗГ УМВС України в Полтавській області.
Правоохоронці спрацювали оперативно. Встановивши особу померлого зловмисника, яким виявився 44-річний мешканець Білоцерківського району Київської області, розплутали злочинний клубок і вже протягом наступних двох днів затримали його подільників – 28-річного мешканця міста Біла Церква та його             42-річного земляка. За фактом нападу було відкрито кримінальне провадження за ч. 4 ст. 187 Кримінального кодексу України (розбій, спрямований на заволодіння майном у великих розмірах, вчинений організованою групою). Санкція даної статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 8 до 15 років з конфіскацією майна.
Але згодом події розгорталися таким чином. “Послужний список” затриманих яскраво свідчив про те, що у Карлівку навідалася розбійна банда рецидивістів. Адже загиблий нападник уже чотири рази притягувався до кримінальної відповідальності, молодший його подільник – двічі, причому за аналогічні злочини. Третій учасник організованої злочинної групи наразі у слідчому ізоляторі одного зі столичних райвідділів міліції дає свідчення за свої інші злочини. Та коли 28-річного підозрюваного доставили у СІЗО обласного центру, а Октябрський районний суд міста Полтави виніс ухвалу про застосування до затриманого запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, він разом зі своїм адвокатом тут же подав апеляційну скаргу. У ній зокрема йшлося про вимогу відпустити підозрюваного з-під варти, адже, мовляв, затримали його не за процедурою. Але те, що сам затриманий завдав тяжких тілесних ушкоджень сторожу будинку, вночі пробрався до чужого помешкання і навіть стріляв у його власника, суд, вочевидь, враховувати не мав би.
У свою чергу представник державного обвинувачення і сам потерпілий наполягали, що підозрюваний є особою соціально незобов’язаною – не має сім’ї, постійного місця роботи, натомість має кримінальне минуле. Більше того, обвинуваченого впізнав як сторож будинку, так і сам потерпілий. А відтак наполягали, щоб запобіжний захід затриманому не змінювали.
Протягом двох судових засідань колегія суддів Полтавського обласного апеляційного суду вислуховувала аргументи обох сторін. Було прийнято таке рішення: запобіжного заходу підозрюваному – тримання під вартою строком 60 днів – не змінювати.
Таким чином, наразі тривають заплановані слідчі дії досудового слідства та надання адекватної правової оцінки діям підозрюваного.
Додамо лише: вже поза судовою залою йшлося про те, що затримані нападники, найімовірніше, – лише частина організованої злочинної групи, яка наразі орудує у кількох областях України. На жаль, останнім часом у країні з’явилось багато вогнепальної зброї, що  опинилась у руках людей, які нехтують законом. Тобто справа серйозна, адже таким “гастролерам”, які навідувалися в Карлівку, і їм подібним втрачати нічого.

Олена ІГНАТЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.