Міліція готується до кардинальних змін

З  робочою поїздкою на Полтавщині побувала делегація представників правоохоронних органів держав, що входять до складу комісії, яка допомагатиме проводити реформування української міліції.
Нам допоможуть: навчатися, реформуватися, лікуватися
Ініціаторами такої співпраці стали засновник Міжнародного фонду “Унія 1219” Волдімаріс Ажубаліс та кандидат у почесні консули Республіки Литва в Україні Петро Крайсвітній, президент фонду “Унія 1219”.  Гості побували в лікарні управління медичного забезпечення УМВС України в Полтавській області, де проходять лікування правоохоронці, поранені на Сході України. Також вони відвідали навчальний центр професійної підготовки УМВС. У подальших планах міжнародної співпраці – створення спільного українсько-литовського центру психологічної допомоги учасникам АТО, можливе лікування поранених українських бійців у Литві.
Спілкування іноземних фахівців та обмін думками і пропозиціями з офіцерським складом обласного управління міліції тривало більше трьох годин. Після цього гості провели прес-конференцію. У заході взяли участь старший радник генерального комісара департаменту поліції МВС Литви Алвідас Шакочус та національний координатор програми департаменту юстиції США з допомоги підготовки працівників карного розшуку Святослав Кустовінов. Останній, зокрема, детально розповів про ті реформи правоохоронних органів, які вже запроваджує на своїх теренах Львівщина.
Не на всі запитання гості змогли дати відповіді, оскільки вважають некоректним оцінювати рівень роботи полтавських правоохоронців ззовні. Але жодна європейська країна не переживала реформування органів внутрішніх справ під час воєнних дій. В Україні сьогодні багато викликів і багато ризиків. Потрібен глибокий аналіз ситуації.
Дорожня поліція від України до Литви
Волдімаріс Ажубаліс найпростіше порівняння провів на прикладі державтоінспекції з власного досвіду пересування з України у Литву. Всім відомо, що в Україні проблема порушення правил дорожнього руху найчастіше вирішується безпосередньо на дорозі в особистому спілкуванні з інспектором. У Білорусі, за його спостереженнями, у 50 відсотках випадків водії також “домовляються” безпосередньо з автоінспекторм. У Польщі, за словами  Волдімаріса Ажубаліса, ситуація аналогічна: екіпаж дорожньої поліції – у кущах, і “домовитися” можна у кожному другому випадку. А вже у Литві інспектору краще нічого подібного не пропонувати. Оскільки Волдімаріс Ажубаліс зараз більше часу проводить в Україні, ніж на батьківщині, то, щоб покарати його за зафіксоване відеокамерою перевищення швидкості неподалік Каунаса, дорожня поліція, зібравши всю інформацію про порушника, чекала на нього аж 4 місяці. При поверненні у Литву Волдімарісу повідомили, що з приводу скоєного колись порушення не стали турбувати рідних і близьких. Дочекалися його особисто і запропонували на перший раз заплатити добровільно за чеком – лише половину штрафу.
Багато недовіри там, де багато таємниць
На запитання, чому міліцію часто не поважають, а іноді й зневажають, гості зазначили, що довіра суспільства – справа креативна. Британці порахували, що про 82 відсотки роботи поліції пересічні громадяни навіть не здогадуються. Лише 18 її відсотків суспільство помічає і оцінює. Тому все залежить від поінформованості. У Литві також був період недовіри. Але зараз ніхто не приховує недоліків, проблем, рівня зарплат – декларацію кожного посадовця, поліцейського можна віднайти на офіційних сайтах. Сьогодні ж у Литві саме громадяни пишуть листи до влади з проханнями підвищити своїй поліції зарплату, надати нову, кращу, форму тощо. День поліції має назву Дня ангелів-хранителів – із всенародним пошануванням, занесенням прапора до храму…
Нині українська міліція належить до силових структур, тоді як, наприклад, у США вона призначена лише служити і захищати…
Ці розповіді іноземних правоохоронців спонукали до багатьох роздумів. Втім хочеться сподіватися, що задекларовані в нашій країні реформи правоохоронної системи врешті дадуть позитивні результати.

Ольга ЩЕГЛОВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.