Цінність держави – її громадяни

Кожен із нас має певні права і свободи. Без їх дотримання неможливі нормальне існування й розвиток суспільства. Чіткий перелік основних прав людини закріплений у Загальній декларації, прийнятій ООН 10 грудня 1948 року. Від 1950-го цього дня у світі відзначають Міжнародний день прав людини.
Згідно із Декларацією права людини – громадянські, політичні, економічні, соціальні – не даруються державою, а належать кожному від народження. Вони є основою людського існування й розвитку, а тому не мають кордонів. Визнання, дотримання та захист прав і свобод людини не є внутрішньою справою тієї чи іншої країни.
Права, перераховані в міжнародному документі, прийнято ділити на громадянські й політичні, а також економічні, соціальні й культурні. До першої групи входять особисті права – на життя, недоторканність, свободу від рабства, від катувань, свободу пересувань, таємницю кореспонденції, невтручання в особисте та сімейне життя, свободу думки, совісті й релігії та політичні – свобода поглядів, отримання і розповсюдження інформації, мирних зібрань та асоціацій, виборчі права, право брати участь в управлінні своєю державою або через вибраних представників. Іншу групу називають правами другого покоління. Вони включають права на соціальне забезпечення, освіту, вільну участь у культурному житті суспільства, працю та справедливу винагороду за неї, вільний вибір роботи та захист від безробіття, право створювати профспілки, інші права та свободи.
Спираючись на міжнародно-правові стандарти, проголошені в Декларації, 1996 року Верховна Рада України ухвалила Конституцію України, де зазначено, що утвердження і забезпечення прав і свобод людини – головний обов’язок держави. За оцінкою експертів, положення нашого Основного закону співзвучні з принципами відповідного документа, проте, на думку деяких міжнародних правозахисних інституцій, українське суспільство поки що далеке від реального втілення вказаних у ньому високих ідеалів. Нинішні події на окупованій території АР Крим, оповитому терористами й сепаратистами Сході, де недотримуються основоположні права людини, ще більше загострюють ситуацію.
Метою відзначення Міжнародного дня прав людини є торжество в усьому світі понять свободи, безпеки й чесності членів суспільства стосовно одне одного. 10 грудня традиційно згадують про механізми досягнення безпеки в суспільстві й зусилля світового співтовариства щодо виховання підростаючих поколінь у дусі дотримання прав людини.

Підготувала Анна ВАСЕЦЬКА.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.