Відсотки, що породжують проблеми

Депутати облради з профільної комісії радять газетярам готуватися до роздержавлення

Дискусія навколо роздержавлення і фінансування комунальних видань, зокрема “Зорі Полтавщини”, пройшла на виїзному засіданні постійної комісії обласної ради з питань регламенту, депутатської діяльності та інформаційної сфери.
Перша, пленарна, частина засідання була спільною з постійною депутатською комісією з питань забезпечення законності та правопорядку і стосувалася розгляду тем, внесених на чергову сесію облради. Так, депутати підтримали зміни до регіональної програми “Територіальна оборона” на поточний рік, про які поінформував начальник управління з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи Віктор Стеблянко. Зміни, зокрема, стосуються того, що спрямовані для реалізації Програми кошти можуть використовуватися для потреб різних підрозділів силових структур, сформованих на території області (або за участю мешканців Полтавщини), які беруть участь в АТО, зокрема санітарної роти. Кошти виділяються на ремонт техніки, закупівлю необхідних речей.
Виконуючий обов’язки голови обласної ради, перший заступник голови обласної ради Володимир Марченко зауважив, що до лав ЗСУ нині мобілізовано близько 3 тисяч жителів Полтавщини, і для частин, де вони служать, потрібно закупити чимало необхідних речей. Кошти виділяються завдяки обласній програмі, допомозі спонсорів і громадських організацій. Про батальйон “Лтава”, що перебуває на стадії формування, поінформував його керівник Андрій Баранов.
В обговоренні думками обмінялися депутати: Михайло Стеценко, який повідомив, що очолювана ним агрофірма “Мусіївська” в Хорольському районі має сучасну ремонтну базу й може ремонтувати військові автомобілі й тягачі;  Микола Перепелиця, Дмитро Хрістов, Михайло Кривошей, представник громадської ради при облдержадміністрації Олексій Шаманенко. Було вирішено заслухати доповідь ОДА про оборонну роботу на комісіях і сесії облради.
Члени комісії погодили затвердження розпоряджень голови обласної ради з кадрових питань, зокрема про керівників установ комунальної власності, які оприлюднив начальник управління майном обласної ради Сергій Сагайдачний.
20140910-DSC_0457Виїзна частина окремого засідання профільної інформаційної комісії почалася у видавництві “АСМІ”, де депутати ознайомилися із виробничою базою друкарні. Процес друку газет на сучасній ротаційній машині коментували директор видавництва Олексій Петренко і начальник газетного виробництва Михайло Гелета. Таке обладнання здатне друкувати повноколірні видання обсягом до 32 сторінок. Друкуються в “АСМІ” більше 30 газет з усієї області, тираж у 20 тисяч примірників виготовляється за годину.
Потім члени комісії й запрошені журналісти продовжили роботу в приміщенні редакції Всеукраїнської громадсько-політичної газети “Зоря Полтавщини”.
Головний редактор, голова обласної організації НСЖУ Григорій Гринь розповів про історію, традиції й сучасний стан видання, нагородженого свого часу орденом Трудового Червоного Прапора, про державницьку редакційну політику, стрижнем якої є захист прав і демократичних свобод полтавців. Наголошувалося, що співзасновниками газети є трудовий колектив редакції, обласна рада і облдержадміністрація. Останні роки газета частково фінансується за Комплексною програмою сприяння розвитку громадянського суспільства та інформаційної сфери в Полтавській області на 2013–2015 роки, прийнятою сесією обласної ради. Кошти, що надходять редакції згідно з Програмою, спрямовуються на друк і папір, та частково – на оплату теплопостачання. У загальному фінансовому кошику це становить 20 відсотків. Решту коштів заробляє редакція переважно від реалізації газети по передплаті та вроздріб і розміщення реклами. Редакція має в безоплатній оренді приміщення, свого часу збудоване за гроші, зароблені трудовими колективами газет “Зоря Полтавщини” і “Комсомолець Полтавщини”, яке нині перебуває в обласній комунальній власності.
Навколо названих 20 відсотків і взагалі формули фінансування комунальних ЗМІ, зобов’язань співзасновників, висвітлення діяльності органів влади і самоврядування виникла дискусія. Депутат Ігор Супруненко зазначив, що не бачить сенсу розглядати можливість розширювати фінансування газети, і запропонував переглянути статутні документи видання. На тому, що необхідно, висвітлюючи різні думки й точки зору, більше критикувати владу, наголосив Михайло Стеценко. Микола Перепелиця зазначив, що глибоко вивчав питання роздержавлення ЗМІ й дійшов висновку, що жодне видання саме не виживе без підтримки холдингів, компаній, які мають доходи в інших сферах. Тому не можна втрачати газети, яка дотримується державної інформаційної політики, і мати тільки приватні інтереси в ЗМІ. Григорій Гринь наголосив, що преса має бути вільною, тема роздержавлення порушується давно, але це питання нині в державі не на часі. Проте депутати висловили припущення, що роздержавлення буде проведене в ближчій перспективі й керівникам та колективам ЗМІ потрібно бути до цього готовими. Увагу до Статуту “Зорі Полтавщини” привернули депутат, член комісії з питань бюджету та управління майном Юрій Шляховий, представник департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА Артем Чубенко. Певною мірою їх насторожує те, що важливі рішення по газеті не можуть бути прийняті без участі трудового колективу.
Роздержавлення обов’язково буде, і співзасновники мають допомогти газеті перейти на комерційні рейки, констатувалося на комісії. Зазначалося, що потрібно попрацювати над установчими документами.
Підбиваючи підсумки роботи засідання, голова комісії Микола Ганнущенко узагальнив позицію депутатів: роздержавлення ЗМІ – не першочергове завдання, але відбудеться, й потрібно до нього готуватися.
Депутатів цікавили також взаємини “Зорі Полтавщини”, на її прикладі – інших газет, у тому числі районних, із УДППЗ “Укрпошта” в питаннях доставки преси, вартість передплати та інші аспекти діяльності редакції. На всі запитання Григорій Гринь дав вичерпні відповіді.
Учасники засідання оглянули музей Історії полтавської преси, який був заснований і утримується редакцією газети “Зоря Полтавщини”.

Віктор КІКОТЬ
Ганна ЯЛОВЕГІНА
Анна ЧАПАЛА (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.