Від буряка у полі до кристала цукру на заводі

Про проблеми цукрової галузі дискутують багато і часто. Експерти намагаються визначити, як уберегти країну від зникнення цукрових заводів, підтримати вітчизняного виробника й забезпечити ефективне функціонування профільних підприємств. Втім нині українська статистика невтішна: кількість виробників цукру зменшується. Що робити? Наполеглива праця, ефективне виробництво й постійна модернізація – основні умови функціонування виробничого підрозділу “Яреськівський цукровий завод” ТОВ “Агрофірма ім. Довженка” агропромхолдингу “Астарта–Київ”. Це підприємство утримує позиції, удосконалюється і динамічно розвивається.
Як зазначив генеральний директор ТОВ “Агрофірма ім. Довженка”, депутат обласної ради Віктор Скочко, цукровий завод працює із 1966 року. Відтоді не було жодного сезону простою. У 1990-ті підприємству вдалося втриматися на ринку, але об’єми виробництва значно скоротилися. Проте завдяки своєчасному переходу в 2000 році до складу агропромхолдингу “Астарта–Київ” завод наростив виробничі потужності до 500 тисяч тонн переробки цукрового буряку. З того часу в модернізацію  енергозбереження підприємства вкладено чимало коштів. І нині завод – один із лідерів галузі в Україні.
– Цього року хочемо вийти на європейські показники якості цукру. Тому завод постійно модернізуємо. Він на 100 відсотків забезпечений власною сировиною, яку вирощуємо на полях агрофірми. Наше підприємство – знакове для регіону, адже перш за все створює робочі місця й робить чималі відрахування до Державного бюджету. Якщо у 2008 році ТОВ “Агрофірма ім. Довженка” сплатило близько 40 мільйонів гривень різних податків та обов’язкових платежів, то у 2013-му – 149 мільйонів гривень. Ці показники демонструють, що підприємство динамічно розвивається, – наголосив Віктор Скочко.

Сушильник цукру Неля Товма і змінний технолог Наталія Шинкаренко.

Сушильник цукру Неля Товма і змінний технолог Наталія Шинкаренко.

Зараз проблемні питання – постачання газу й вугілля. На жаль, для роботи заводу повний об’єм палива придбати не вдалося, доводиться шукати нових партнерів. Водночас споживання цукру зменшилося. Підприємство втратило покупця – Донецьку кондитерську компанію “АВК”, закрилися ринки на території АР Крим. Крім того, 30 працівників агроформування мобілізували до лав Збройних сил України. Для них сільгосппідприємство закупило бронежилети й зберігає робочі місця.
– Цього року завод запустили 5 вересня, а завершити виробництво плануємо до 20 грудня. Плановий показник по переробці цукрового буряку – 4350 тонн на добу. За період роботи необхідно переробити 496 тисяч тонн сировини й отримати 68 тисяч тонн цукру, – проінформував директор ВП “Яреськівський цукровий завод” ТОВ “Агрофірма ім. Довженка” Валерій Соколенко. – Ми вже вийшли на планову потужність, прийняли 22,5 тисячі тонн буряку, переробили близько 21 тисячі, цукру отримали 2 тисячі тонн. Виготовляємо високоякісний продукт, яким можуть похвалитися не всі галузеві європейські заводи. Водночас велику увагу приділяємо собівартості цукру, зменшенню витрат на виробництво. У нас працюють власна турбіна і генератор, тож забезпечуємо завод електроенергією, не під’єднуючись до зовнішніх мереж.
– Нам потрібні фахівці, бо процес виробництва складний. Важко забезпечити завод кваліфікованими кадрами, проте є спеціалісти, які трудяться роками. Новачків навчаємо на місці. Середня заробітна плата на підприємстві – 3–3,5 тисячі гривень, залежно від навантаження її величина коливається, – розповідає Валерій Соколенко. – Ринки збуту маємо українські, але робимо все можливе, аби продукція була конкурентоспроможною і на світових ринках. Ми залежні від ціни на енергоносії як однієї зі складових собівартості, тож впроваджуємо новітні енергозберігаючі технології, підвищуючи якість переробки й кінцеві показники.

Трактористи Валерій Гринь, Віктор Хоменко, Віктор Коломієць.

Трактористи Валерій Гринь, Віктор Хоменко, Віктор Коломієць.

Завод – дуже складний механізм, що потребує чималих інвестицій. Необхідно створити ефективне виробництво на кожному етапі, це основне завдання.
– Прагнемо виробляти цукор високої якості, тому встановили нові преддефікатор, станцію контрольної фільтрації з намивкою перліту – польського виробництва, аналогів якій немає в Україні. Завдяки цьому досягли високої чистоти соку, – зазначив Валерій Соколенко. – Практично всю минулорічну продукцію реалізували. Раніше її більше закуповували кондитерські фабрики, тепер активніше підключилося населення. Цукор, як і хліб, потрібен завжди. Яреськівський завод – дуже сучасне підприємство за якістю продукції і технічним оснащенням. Він, до слова, перший, придбаний агропромхолдингом, тому є справді особливим…
Із родючих нив села Лютенька Гадяцького району прямують до Яреськівського цукрового заводу повні “КамАЗи” основного сировинного продукту цукрової промисловості. Цей регіон – піонер з-поміж інших у складі агрофірми у збиранні буряку.
– П’ятого вересня ми почали копати буряки. Урожайність маємо високу – 460 центнерів із гектара, а цукристість – 17,2–18 відсотків, – розповідає директор ВП ім. Шевченка ТОВ “Агрофірма ім. Довженка” Петро Хоменко. – Якість продукції відповідна. Чимало коштів витрачаємо на добрива, засоби захисту рослин. Закуповуємо гібриди закордонної селекції. Працюємо оперативно й злагоджено. Цукровий буряк вирощувати рентабельно. До того ж агрофірма забезпечує всі ступені виробництва.
***
І в полі, й на заводі налагоджено високоефективне виробництво. А це – надійний місток, який єднає нас із Європою, відкриває нові можливості для вітчизняних аграріїв.

Анна ВАСЕЦЬКА
Анна ЧАПАЛА (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.