На шляху до незалежності

Наприкінці минулого тижня у Полтаві відбулося кілька заходів, присвячених 25-й річниці створення громадсько-політичної організації “Народний Рух України за перебудову”.
Ці рядки вже вписані у правдиву історію України: 8–10 вересня 1989 року в Києві відбувся І (установчий) з’їзд громадсько-політичної організації національно-демократичного спрямування. Це була організована політична сила, яка першою постала проти комуністичної тоталітарної системи і взяла собі за програмну мету здобуття незалежності України. Здавалося б, 25 років – це так небагато! Одначе молодим людям, котрі народилися уже в незалежній державі, на щастя, навіть уявити непросто, які то були часи. І тому саме школярів та студентів запросили на відкриття документальної виставки в Державному архіві Полтавської області під назвою “Народний Рух України: на шляху до незалежності”. Її відкрила директор архіву Валентина Гудим, наголосивши, що то була епохальна подія в житті країни, а документи, які представлені на виставці, відображають основні етапи становлення і розвитку Полтавської крайової (обласної) організації Народного Руху України. Експозиція має два розділи – документи першого відображають соціально-політичні процеси в області другої половини 1980-х – початку 1990-х років, а другого – розповідають про розбудову обласної організації НРУ як осередку вже політичної партії.
Одначе лише документи на стендах – ухвали, звернення, заяви, протоколи зборів, конференцій, резолюції мітингів і навіть численні світлини із сюжетами тих подій – не створили б такої піднесено патріотичної атмосфери, яка панувала на урочистостях завдяки участі в них безпосередніх творців історії рідного краю: колишнього політв’язня радянського режиму, засновника клубу “Рідне слово” й обласної організації Всеукраїнського товариства “Просвіта”, голови обласної організації НРУ (1994 – 2005 роки), народного депутата України попередніх скликань Миколи Кульчинського, голів управи обласного осередку НРУ в різні періоди Ганни Кіященко і Зої Коваленко, а також тодішнього заступника директора обласної філармонії, нині – голови Громадської ради при ОДА Володимира Голуба. Їхні розповіді звучали часом як романтичні й пригодницькі історії – з арештами, переслідуваннями, а їхні очі аж світилися від спогадів своєї молодості, такої насиченої подіями, зустрічами, такої активної і сміливої.
– Рух – це свято, яке завжди зі мною, – наголошував Микола Кульчинський, попри болючі розчарування через політичні зради однопартійців і загибель лідера Руху В’ячеслава Чорновола.
***
20140910-DSC_00251 (31)Наступного дня відбулося відкриття тематичної виставки “Народний Рух України – світоч української державності та демократії” в Полтавській обласній універсальній науковій бібліотеці імені І.П.Котляревського. Ведуча заходу, завідувач відділу соціокультурної діяльності бібліотеки Тетяна Місько розповіла, що виставку складає творча спадщина В’ячеслава Чорновола – на стенді представлені кілька книг із десятитомного видання його творів, а також праці різних років, серед яких – “Лихо з розуму”, “Я нічого у вас не прошу”, “Пульс української незалежності”, спогади про видатного політика, державного діяча, публіциста.
І знову головними гостями урочистостей стала молодь – студенти полтавських національних університетів – педагогічного імені В.Г.Короленка та технічного імені Юрія Кондратюка, а також геологорозвідувального технікуму. Спершу вони переглянули слайд-шоу “Історія Руху”, а потім слухали безпосередніх учасників подій.
Директор департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Олег Пустовгар розповів про підготовку в області до відзначення першого ювілею Руху, адже це та громадсько-політична сила, яка вела Україну до незалежності, це епохальне явище в нашій історії, оскільки Рух увібрав у себе попередні етапи національно-визвольної боротьби, яка триває й зараз на Сході нашої держави. Вісімнадцять років свого життя Олег Пустовгар віддав цій організації, вступивши до неї в Гадячі, а упродовж 2005–2009 років очолював обласний осередок НРУ. Він наголосив, що головні ідеї Руху сконцентровані у короткому гаслі В’ячеслава Чорновола – “Державність, демократія, реформи!” – дуже актуальні й сьогодні, і важливо наповнити їх нарешті реальним змістом.
Голова полтавської “Просвіти” Микола Кульчинський, розповідаючи студентам про В’ячеслава Чорновола, зокрема зазначив:
– Він був надзвичайно динамічний! Він розумів час, і час його розумів. А для політика володіти часом – це чи не найголовніша риса.
Присутні дізналися чимало цікавого про полтавців, котрі також були активними учасниками рухівських мітингів, акцій, видавали й розповсюджували листівки, газети, брали участь в обласних і всеукраїнських зібраннях.
А що і як починалося, і чому власне громадсько-політична організація “Народний Рух України за перебудову” мала спершу саме таку назву – про це із хронологічною чіткістю й політично аргументовано розповів слухачам кандидат історичних наук Віктор Ревегук. І цей екскурс у політичну історію – від часу оголошеної радянським лідером Михайлом Горбачовим перебудови і до перетворення організації в партійну силу – став своєрідною лекцією для зацікавленого студентства.
***
Святково-урочистим завершальним акордом відзначення 25-річчя НРУ в Полтаві став минулої п’ятниці захід у краєзнавчому музеї імені Василя Кричевського, де зібралися представники обласної влади, духовенство, науковці, діячі культури, громадськість. Святкування почалося із виконання Державного гімну України артистами пісенно-танцювального ансамблю “Полтава” обласної філармонії (художній керівник – заслужений працівник культури України Федір Кривенко), котрі супроводжували своїми піснями усе дійство. А прологом до нього був перегляд документального фільму ОДТРК “Лтава” (автор – Анатолій Мішин) “Народний рух. Полтавські сторінки”.
Велелюдне зібрання привітав голова облдержадміністрації Віктор Бугайчук, наголосивши, що ідея створення національної держави – це той шлях, який обрали рухівці 25 років тому, яким іде Україна, ставши незалежною, долаючи й сьогодні нові випробування. Але наш народ згуртувався, і ми маємо вистояти, зреалізувати національну ідею.
Про виклики сьогодення і нашу відповідальність за долю рідної країни говорили також заступник голови обласної ради Володимир Микійчук, народний депутат України Юрій Бублик, директор департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА Олег Пустовгар.
Радісні й схвильовані, знову ділилися спогадами про бурхливі полтавські події 25-річної давності, зокрема й щойно побачені у документальній стрічці, Микола Кульчинський, Зоя Коваленко, Ганна Кіященко, а також перший голова Народного Руху України на Полтавщині Олександр Келим та отець Микола Храпач.
Присутні хвилиною мовчання пом’янули тих патріотів-рухівців, котрі не дожили до цього дня. А також полтавців, які загинули в зоні АТО – їхні портрети стояли в залі, це нова музейна експозиція, і здавалося, що ці мужні молоді чоловіки і хлопці були поруч із нами.
Для учасників урочистостей співали також солістки ансамблю “Полтава” – народна артистка України Наталія Хоменко та заслужена артистка України Валентина Колісник. І всі разом учасники дійства виконували стрілецьку пісню “Червона калина” та “Молитву за Україну”. Завершувалося свято біля пам’ятника Тарасові Шевченку: квіти Кобзареві і фото на згадку – то вже також традиція.

Лідія ВІЦЕНЯ
Анна ЧАПАЛА (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.