НАТО – організація колективної безпеки

За спільною ініціативою Полтавської облдержадміністрації та Центру інформації і документації НАТО в Україні Полтаву відвідала група експертів у галузі євроатлантичної інтеграції. Голова облдержадміністрації Віктор Бугайчук провів з експертами робочу зустріч, по завершенні якої розпочалася конференція на тему “Зміцнення безпеки через співробітництво”, а згодом – брифінг для журналістів.
ЕкспеРтну групу представляли голова правління Українсько-Словацького центру партнерства Михайло Колібабчук, віце-президент Атлантичної Ради України Олег Кокошинський, радник міністра освіти і науки України Сергій Пархоменко, військовий комісар Херсонської області 1993 – 2005 років, генерал-майор запасу Станіслав Слободяник, військовий експерт, капітан І рангу Павло Лакейчук. У ході робочої зустрічі голова облдержадміністрації Віктор Бугайчук наголосив на тому, що українцям зараз потрібно отримати якомога більше достовірної інформації про основні завдання та засади діяльності НАТО, щоб нарешті остаточно позбавитись від пострадянських стереотипів про агресивність та загарбницькі наміри Північноатлантичного альянсу й усвідомити, що головне його покликання – гарантувати колективну безпеку всім своїм членам. Віктор Бугайчук зупинився також на тому, що співробітництво України з НАТО матиме ще й відчутні економічні вигоди, адже нині перед державою постали складні завдання з відродження зруйнованої армії.
Віце-президент Атлантичної Ради України Олег Кокошинський акцентував увагу на тому, що на нинішньому етапі найголовнішими для України і кожного її громадянина є питання безпеки. Отож співробітництво з НАТО – не самоціль, а цивілізований і ефективний, як свідчить історія Альянсу, спосіб отримати вищий рівень захищеності від зазіхань будь-якого іноземного агресора.
Голова правління Українсько-Словацького центру партнерства Михайло Колібабчук нагадав, що раніше разом із колегами вже мав можливість працювати з полтавською аудиторією, зокрема було проведено конференцію на тему євроатлантичної інтеграції для студентів та семінар для держслужбовців. Директор департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА Олег Пустовгар розповів про розроблений департаментом відповідно до розпорядження голови облдержадміністрації про захист інформаційного простору план заходів щодо роз’яснення громадськості переваг співробітництва України з НАТО. В авангарді цієї роботи мають бути громадські організації та експерти, яким люди довіряють більше, ніж чиновникам. Окрім того, Олег Пустовгар відзначив високий запит на інформацію про Північноатлантичний альянс серед читацької аудиторії районних газет області. Проведені на Полтавщині соціологічні дослідження, за його словами, засвідчують прихильність наших краян до зближення України з НАТО. Участь у зустрічі взяли також перший заступник голови облдержадміністрації Олег Пругло та заступник директора департаменту економічного розвитку ОДА  Дмитро Орлов.
***
На конференції із питань співпраці між Україною та НАТО “Зміцнення безпеки через співробітництво” експерти розповідали працівникам структурних підрозділів облдержадміністрації, райдержадміністрацій, представникам громадськості про історію створення та 75-річний досвід діяльності Альянсу. Участь у зібранні взяв народний депутат України Юрій Бублик.
Промовці наголошували, що головний принцип НАТО – вирішувати всі конфлікти не військовим, а мирним шляхом. Ішлося також про те, що співпраця з Альянсом відкриє для нашої країни доступ до проектів з утилізації озброєння та соціальної адаптації військових. Наголошувалося, що про членство України в НАТО наразі не йдеться, а першими кроками на шляху до того, щоб наша країна стала союзником і партнером Альянсу, мають бути відмова від позаблокового статусу та широка просвітницька робота серед населення.
Віце-президент Атлантичної Ради України Олег Кокошинський повідомив, що за індексом миролюбності Україна посідає сьогодні 70-те місце серед 158 країн світу. Найближчим же нашим сусідам, росіянам, у цьому дослідженні належить 153-тє місце. Наразі Олег Кокошинський сподівається провести з колегами в Україні своєрідний регіональний вимір цього дослідження.
У ході брифінгу для журналістів радник міністра освіти і науки України Сергій Пархоменко розповів, що має намір ініціювати створення інформаційних центрів із євроатлантичної інтеграції при всіх українських вишах. Генерал-майор Станіслав Слободяник проаналізував хід АТО на Донбасі й відзначив, що безпрецедентний героїзм добровольців не може замінити професійні дії досвідчених військових. Капітан І рангу Павло Лакейчук запевнив, що українські військові готові до перетворень на шляху до зближення України з НАТО.

Вікторія КОРНЄВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.