Піротехніки розміновують Донбас

Піротехнічні підрозділи ДСНС України розміновують звільнені від терористів території Донбасу. Так, з початку виконання робіт (з 6 липня) бійці української служби порятунку на території Донецької та Луганської областей виявили, вилучили та знешкодили майже 12 тисяч боєприпасів. Серед них – артилерійські снаряди, мінометні міни, бойові гранати та міни, реактивні боєприпаси, інші смертоносні предмети.
Протягом перших п’яти тижнів роботи було обстежено ділянки загальною площею майже 900 гектарів та водні об’єкти загальною площею понад 40 гектарів. На наявність вибухонебезпечних предметів перевірено майже 800 адміністративних споруд та інших будівель.
Окрім тих боєприпасів, що залишилися після воєнних дій, піротехніки ДСНС виявили та знешкодили 79 мін-розтяжок із гранатами, 186 розтяжок із сигнальними ракетами, 15 розтяжок із саморобними пристроями, шість мін із дистанційним керуванням направленої дії, три саморобних вибухових пристрої, перероблених із вогнегасників.
Наприкінці липня піротехнічна група аварійно-рятувального загону спеціального призначення (АРЗ СП) управління ДСНС України у Полтавській області приєдналася до колег з усієї України для проведення робіт із розмінування й очищення від боєприпасів території бойових дій на Сході.
“Піротехнічна група з п’яти чоловік на двох спецавтомобілях вирушила на Донбас, зокрема у місто Лисичанськ Луганської області, – розповів начальник управління ДСНС України у Полтавській області Роман Кириленко. – Піротехніки Полтавщини мають великий досвід роботи, необхідні знання та кваліфікацію з безпечного розмінування вибухонебезпечних предметів. Були проведені відповідні заходи безпеки для виконання покладених на піротехнічну групу завдань”.
Командир відділення групи піротехнічних робіт АРЗ СП управління ДСНС України у Полтавській області Роман Абрамов зауважив, що рятувальники усвідомлюють необхідність та важливість роботи.
“Настрій бойовий, – зазначив Роман Абрамов. – Напередодні з піротехніками були відпрацьовані додаткові завдання за напрямком розмінування інженерних боєприпасів, зокрема протитанкових та протипіхотних мін. Поновлено матеріальну базу та проведено додаткові навчання. На заняттях поглиблено вивчили, як знешкоджувати дані вибухонебезпечні предмети”.
За даними прес-служби ДСНС України у місті Лисичанську, за участю полтавських бійців обстежено майже 200 гектарів, перевірено 66 споруд. При цьому виявлено і вилучено понад 1500 одиниць боєприпасів.
У телефонному режимі полтавські бійці піротехнічного підрозділу повідомили, що після Лисичанська вони працювали і в Сєверодонецьку Луганської області. У загальному підсумку там “урожай” боєприпасів менший — 128 бойових гранат і мін. Зате виявлено 25 тонн пороху та 25 мішків селітри.
Цими днями піротехнічний загін із Полтавщини очікує на ротацію. Водночас, як повідомили в управлінні ДСНС України в Полтавській області, наразі готується до відправки зведений загін рятувальників нашої області для розчищення від завалів та відновлення інфраструктури визволених від терористів населених пунктів Донбасу.
За матеріалами прес-служби управління ДСНС України в Полтавській області.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.