Новий податок – на допомогу армії

“Із перших днів серпня запроваджено новий податок, надходження від якого йтимуть на фінансування армії. Хотілося б знати про це детальніше”.
Олександр МАРЧЕНКО.
м. Полтава.

На запитання нашого читача відповідає начальник інформаційно-комунікаційного відділу головного управління Міндоходів у Полтавській області Вікторія Захарченко.
Із 3 серпня 2014 року набрав чинності Закон України від 31 липня 2014 року № 1621 “Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів”, яким, зокрема, встановлено військовий збір. Цей податок встановлюється тимчасово і стягуватиметься до 1 січня 2015 року. Ставка військового збору становить 1,5 відсотка від об’єкта оподаткування.
Згідно із пунктом 162.1 статті 162 Податкового кодексу України зі змінами і доповненнями платниками збору є фізичні особи-резиденти, фізичні особи-нерезиденти, які отримують доходи з джерела їх походження в Україні, а також податкові агенти.
Військовий збір стягуватиметься із заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат, що нараховуються платнику в зв’язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами; із виграшів у державну та недержавну грошову лотерею тощо. Натомість доходи суб’єктів господарювання – фізичних осіб не будуть об’єктом оподаткування.
Відповідальними за утримання військового збору до бюджету є: роботодавець, який виплачує доходи платнику податку; податковий агент – для оподаткування доходів з джерела їх походження в Україні.
Податковий агент, який нараховує дохід платнику податку, зобов’язаний утримувати податок із суми такого доходу за його рахунок. Сплачується податок до бюджету під час виплати оподатковуваного доходу єдиним платіжним документом.
У цілому по Україні запровадження військового збору дозволить акумулювати 2,9 мільярда гривень. Планується, що всі надходження від військового збору йтимуть на фінансування Збройних сил України та підтримку їхньої обороноздатності.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.