“Є і зошити в портфелі, і щоденник поряд з ними”

Хоча школярі ще на канікулах, батьки вже думають про навчальний рік. У спекотні, сонячні дні, коли манять річка, ліс, парк, не хочеться згадувати про класи й аудиторії, але зовсім скоро – через три тижні – День знань покличе учнів і студентів у похід до нових вершин науки. Про наближення осені нагадують і помітно коротший світловий день, і жовті листочки на деревах, і неодмінний атрибут серпня – шкільні базари.

Полтавка Наталя Черкашина із сином Євгеном уже нині готуються до Дня знань.

Полтавка Наталя Черкашина із сином Євгеном уже нині готуються до Дня знань.

На допомогу тим, хто вчиться, і їхнім батькам приходять традиційні ярмарки – місця організованої тимчасової торгівлі товарами для школи, де можна зорієнтуватися в асортименті, цінах, моделях і швидко придбати все необхідне. З 1 серпня в обласному центрі завирували три таких базари на звичних для городян і гостей Полтави місцях – біля ЦУМу по вулиці Жовтневій, поблизу ТРЦ “Київ” по вулиці Зіньківській та універсаму “Полтава” у мікрорайоні Алмазний.
Нині людей на шкільних ярмарках не надто багато, більшість учнів ще відпочивають. Та завбачливі батьки вже йдуть прицінитися, поки є широкий вибір товарів.
Полтавці Олександр і Тетяна з синами – другокласником Захаром і Костиком, який піде на першу в своєму житті шкільну лінійку, – завітали на базар біля ЦУМу цілеспрямовано, за формою для першачка.
– Торік ми купили старшому сину костюм одеського виробництва, дитина рік проходила, а він – як новенький, у прекрасному стані. Брюки доводилося часто прати – все витримали. Тож якістю такого одягу ми задоволені. Тепер прийшли придбати такий і молодшому, – розповідає мама. – Вибрали “трійку” за 750 гривень. А в минулому році такий самий костюм обійшовся в 450. Тоді ми теж збирали до школи першокласника, пішли на Центральний ринок, взяли там за 350 гривень костюмчик і в той же день його повернули – погана якість. Купили на шкільному базарі одеський, хоча дорожчий, та не пошкодували. Робимо вибір на користь якості.
Тато додає, що потрібно купити синам ще парадні й повсякденні сорочки по 110 гривень, туфлі, рюкзаки з приладдям. Костюм і портфель “тягнуть” разом на півтори тисячі, а якщо з курткою, осіннім взуттям, спортивним одягом, то на одного школяра потрібно готувати не менше 4–5 тисяч гривень.
– А які у вас враження від відвідин цьогорічного шкільного ярмарку? – запитуємо у інших покупців – мами з донькою середнього шкільного віку.
– Якщо одним словом, то все подорожчало значно, – говорить мама Надія. – Ми з дочкою Настею приїхали з Опішні Зіньківського району. Придбали спідничку і жилетку за 420 гривень, ще потрібні брюки і піджак, будемо підбирати. Відкладати гроші “на школу” я почала з травня. Купили вже канцтоварів на 300 гривень. Донька хоче ще й красивий рюкзак…
А у полтавки Тетяни – дві школярки, Настя та Іванна, середні й початкові класи. Їм потрібно багато всього.
– Шкільний базар хороший, вибір великий, в ціни поки що вкладаємось, – каже мама. – Приблизно 4–4,5 тисячі витратимо на підготовку дівчат до школи. Форму треба купити обом, зі старої виросли. А решту речей – кому що потрібно…
– Мені треба красивий спортивний костюм, хочу займатися гімнастикою, – заявляє третьокласниця Іванна.
– А в школу хочеш?
– Ще ні!
Спортивні костюми можна вибрати, починаючи від 300 гривень. Шкільне взуття від 250 – зі штучної шкіри, за шкіряне готуйте більше. Продавці теж підтверджують, що шкільні товари, як і все решта, стрімко здорожчали. Приватний підприємець Ігор Максимчук представляє на шкільному базарі одяг для учнів.
– Звісно, закупка стала дорожча, ціни прив’язані до курсу долара, тому що наші виробники закуповують імпортну тканину, – говорить він. – Я пропоную речі з якісних тканин фабрик з Одеси, Львова, Миргорода і Керчі. Відгуки батьків хороші. Костюми-“трійки” для дівчат – від 800 гривень, для хлопців – від 660. “Двійки” – піджак і брюки – дешевші – від 400 до 600. Сорочки, вони майже всі йдуть з додаванням синтетики, – від 100 гривень, блузки – від 180 до 300, залежно від розміру і якості.
Підприємець Лідія Солодовник на ринку вже двадцять років, нині спеціалізується на одязі для дівчат, торгує таким товаром лише сезонно, місяць-півтора в рік.
– Виробник вітчизняний – з Харкова, Хмельницького, вибір хороший, покупців поки що мало, “пік” буде 15–20 серпня, – відзначає вона. – Є у мене минулорічні костюми за 350 і 680 гривень, цьогорічні ціни – від 610.
У наметах з іншим крамом пропонуються рюкзаки виробництва України, Росії, Китаю, Туреччини тощо від 150 до 450 гривень, з ортопедичною спинкою – починаючи від 500 гривень. Більше півтисячі потрібно викласти за німецьку річ. Люди вибирають ранці місткі, зручні й міцні, щоб витримали хоча б один навчальний рік. Сумки для спортивної форми можна підібрати за ціною від 80 гривень, рюкзаки з тканини для спортивного і змінного взуття – від 55.
А що ж кладемо в рюкзак чи учнівську сумку? Найдешевші зошити на 12 аркушів коштують від 85 копійок до 2 гривень, на 18 аркушів – від 2,50. Альбоми для малювання – від 2,70. Прозорі обкладинки для зошитів – 6 гривень за десяток, комплект обкладинок для підручників, залежно від класу, – 12, 13, 15 гривень. Олівці (набір) – від 8 до 44 гривень, гумки – від півтори до 5 гривень, акварельні фарби – від 15, гуаш – 50 і вище, папки для зошитів – 10–15. Яскраві пенали з героями мультфільмів – порожні й із начинням – можна вибрати за цінами від 15 до 50 гривень. Щоденники пропонуються від 10 до 50 гривень – залежно від паперу, оформлення, наявності довідкових відомостей, обкладинки чи палітурки. Найбільш “ходовий” головний документ учня коштує 18–30 гривень.
Дітям, які відвідують або збираються записатися в позашкільні заклади, гуртки чи секції, також знадобляться зошити, ручки, альбоми для малювання, нотні зошити, фарби, олівці, кольоровий папір і картон, набори для дитячої творчості… Старшокласники багатьох канцелярських дрібничок вже не купують, зате їм необхідні атласи, контурні карти, робочі зошити з різних предметів, словники для уроків іноземної мови і ще багато чого. Студентам, як і школярам, потрібні одяг, взуття, сумки, загальні зошити (на 60 аркушів – від 5 гривень), калькулятори (від 25 до 150), приладдя і папір для креслення, тубуси, підручники…
Тож, батьки, готуйте гаманці, навчальний рік на порозі!

Ганна Яловегіна,
Анна ЧАПАЛА (фото).

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.