- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

“Є і зошити в портфелі, і щоденник поряд з ними”

Хоча школярі ще на канікулах, батьки вже думають про навчальний рік. У спекотні, сонячні дні, коли манять річка, ліс, парк, не хочеться згадувати про класи й аудиторії, але зовсім скоро – через три тижні – День знань покличе учнів і студентів у похід до нових вершин науки. Про наближення осені нагадують і помітно коротший світловий день, і жовті листочки на деревах, і неодмінний атрибут серпня – шкільні базари.

Полтавка Наталя Черкашина із сином Євгеном уже нині готуються до Дня знань. [1]

Полтавка Наталя Черкашина із сином Євгеном уже нині готуються до Дня знань.

На допомогу тим, хто вчиться, і їхнім батькам приходять традиційні ярмарки – місця організованої тимчасової торгівлі товарами для школи, де можна зорієнтуватися в асортименті, цінах, моделях і швидко придбати все необхідне. З 1 серпня в обласному центрі завирували три таких базари на звичних для городян і гостей Полтави місцях – біля ЦУМу по вулиці Жовтневій, поблизу ТРЦ “Київ” по вулиці Зіньківській та універсаму “Полтава” у мікрорайоні Алмазний.
Нині людей на шкільних ярмарках не надто багато, більшість учнів ще відпочивають. Та завбачливі батьки вже йдуть прицінитися, поки є широкий вибір товарів.
Полтавці Олександр і Тетяна з синами – другокласником Захаром і Костиком, який піде на першу в своєму житті шкільну лінійку, – завітали на базар біля ЦУМу цілеспрямовано, за формою для першачка.
– Торік ми купили старшому сину костюм одеського виробництва, дитина рік проходила, а він – як новенький, у прекрасному стані. Брюки доводилося часто прати – все витримали. Тож якістю такого одягу ми задоволені. Тепер прийшли придбати такий і молодшому, – розповідає мама. – Вибрали “трійку” за 750 гривень. А в минулому році такий самий костюм обійшовся в 450. Тоді ми теж збирали до школи першокласника, пішли на Центральний ринок, взяли там за 350 гривень костюмчик і в той же день його повернули – погана якість. Купили на шкільному базарі одеський, хоча дорожчий, та не пошкодували. Робимо вибір на користь якості.
Тато додає, що потрібно купити синам ще парадні й повсякденні сорочки по 110 гривень, туфлі, рюкзаки з приладдям. Костюм і портфель “тягнуть” разом на півтори тисячі, а якщо з курткою, осіннім взуттям, спортивним одягом, то на одного школяра потрібно готувати не менше 4–5 тисяч гривень.
– А які у вас враження від відвідин цьогорічного шкільного ярмарку? – запитуємо у інших покупців – мами з донькою середнього шкільного віку.
– Якщо одним словом, то все подорожчало значно, – говорить мама Надія. – Ми з дочкою Настею приїхали з Опішні Зіньківського району. Придбали спідничку і жилетку за 420 гривень, ще потрібні брюки і піджак, будемо підбирати. Відкладати гроші “на школу” я почала з травня. Купили вже канцтоварів на 300 гривень. Донька хоче ще й красивий рюкзак…
А у полтавки Тетяни – дві школярки, Настя та Іванна, середні й початкові класи. Їм потрібно багато всього.
– Шкільний базар хороший, вибір великий, в ціни поки що вкладаємось, – каже мама. – Приблизно 4–4,5 тисячі витратимо на підготовку дівчат до школи. Форму треба купити обом, зі старої виросли. А решту речей – кому що потрібно…
– Мені треба красивий спортивний костюм, хочу займатися гімнастикою, – заявляє третьокласниця Іванна.
– А в школу хочеш?
– Ще ні!
Спортивні костюми можна вибрати, починаючи від 300 гривень. Шкільне взуття від 250 – зі штучної шкіри, за шкіряне готуйте більше. Продавці теж підтверджують, що шкільні товари, як і все решта, стрімко здорожчали. Приватний підприємець Ігор Максимчук представляє на шкільному базарі одяг для учнів.
– Звісно, закупка стала дорожча, ціни прив’язані до курсу долара, тому що наші виробники закуповують імпортну тканину, – говорить він. – Я пропоную речі з якісних тканин фабрик з Одеси, Львова, Миргорода і Керчі. Відгуки батьків хороші. Костюми-“трійки” для дівчат – від 800 гривень, для хлопців – від 660. “Двійки” – піджак і брюки – дешевші – від 400 до 600. Сорочки, вони майже всі йдуть з додаванням синтетики, – від 100 гривень, блузки – від 180 до 300, залежно від розміру і якості.
Підприємець Лідія Солодовник на ринку вже двадцять років, нині спеціалізується на одязі для дівчат, торгує таким товаром лише сезонно, місяць-півтора в рік.
– Виробник вітчизняний – з Харкова, Хмельницького, вибір хороший, покупців поки що мало, “пік” буде 15–20 серпня, – відзначає вона. – Є у мене минулорічні костюми за 350 і 680 гривень, цьогорічні ціни – від 610.
У наметах з іншим крамом пропонуються рюкзаки виробництва України, Росії, Китаю, Туреччини тощо від 150 до 450 гривень, з ортопедичною спинкою – починаючи від 500 гривень. Більше півтисячі потрібно викласти за німецьку річ. Люди вибирають ранці місткі, зручні й міцні, щоб витримали хоча б один навчальний рік. Сумки для спортивної форми можна підібрати за ціною від 80 гривень, рюкзаки з тканини для спортивного і змінного взуття – від 55.
А що ж кладемо в рюкзак чи учнівську сумку? Найдешевші зошити на 12 аркушів коштують від 85 копійок до 2 гривень, на 18 аркушів – від 2,50. Альбоми для малювання – від 2,70. Прозорі обкладинки для зошитів – 6 гривень за десяток, комплект обкладинок для підручників, залежно від класу, – 12, 13, 15 гривень. Олівці (набір) – від 8 до 44 гривень, гумки – від півтори до 5 гривень, акварельні фарби – від 15, гуаш – 50 і вище, папки для зошитів – 10–15. Яскраві пенали з героями мультфільмів – порожні й із начинням – можна вибрати за цінами від 15 до 50 гривень. Щоденники пропонуються від 10 до 50 гривень – залежно від паперу, оформлення, наявності довідкових відомостей, обкладинки чи палітурки. Найбільш “ходовий” головний документ учня коштує 18–30 гривень.
Дітям, які відвідують або збираються записатися в позашкільні заклади, гуртки чи секції, також знадобляться зошити, ручки, альбоми для малювання, нотні зошити, фарби, олівці, кольоровий папір і картон, набори для дитячої творчості… Старшокласники багатьох канцелярських дрібничок вже не купують, зате їм необхідні атласи, контурні карти, робочі зошити з різних предметів, словники для уроків іноземної мови і ще багато чого. Студентам, як і школярам, потрібні одяг, взуття, сумки, загальні зошити (на 60 аркушів – від 5 гривень), калькулятори (від 25 до 150), приладдя і папір для креслення, тубуси, підручники…
Тож, батьки, готуйте гаманці, навчальний рік на порозі!

Ганна Яловегіна,
Анна ЧАПАЛА (фото).

Print Friendly, PDF & Email [2]