Василь МИРОШНЕЧЕНКО: “Громадам потрібні не лише повноваження, а й можливості їх реалізації”

Голова Кобеляцької районної ради Василь Іванович МИРОШНЕЧЕНКО народився 13 січня 1963 року в селі Чорбівка Кобеляцького району. Після служби в армії та навчання у Дніпропетровській спеціальній школі міліції служив у підрозділах УМВС України в Полтавській області. Згодом працював головним спеціалістом-юрисконсультом Кобеляцького районного відділу земельних ресурсів, начальником відділу управління майном виконавчого апарату Кобеляцької районної ради. Депутат районної ради трьох скликань. У листопаді 2010 року обраний заступником голови Кобеляцької районної ради, 6 березня 2014 року – головою районної ради. Член ВО “Батьківщина”. Одружений, має двох дітей.
1. Першочерговими кроками у реформуванні влади повинні бути максимальна передача повноважень на місця, в тому числі фінансових ресурсів, внесення змін до Податкового та Бюджетного кодексів. При цьому важливо створити інструмент, який дозволить громадам самостійно заробляти кошти. Дуже важливо чітко прописати в Конституції, у законах усі основні функції органів місцевого самоврядування. Громади у селах, селищах та містечках повинні мати не тільки повноваження, а й ресурси. Адже сьогодні органи місцевого самоврядування змушені виконувати делеговані державою повноваження за рахунок коштів, які мали б іти на прибирання територій, освітлення вулиць, вирішення інших питань життєдіяльності громад. Децентралізація – це ключовий момент у боротьбі з корупцією. Передача повноважень і ресурсів саме на базовий рівень (територіальних громад) дозволить побудувати не тільки ефективну модель управління на місцях, а й зруйнувати можливі ризики монополізації, узурпації влади. Потрібно ухвалювати рішення про місцевий референдум, оскільки будь-яка влада має нести відповідальність в першу чергу перед своїми виборцями. Система єдиних центрів надання адміністративних послуг повинна по-справжньому запрацювати і стати дієвим владним інструментом.
2. Соціально-економічна ситуація в районі залишається стабільною. Вагомий вклад у розвиток промислового сектора вносять ПрАТ “Придніпровський спецкар’єр”, ВП “Кобеляцький комбікормовий завод”, ТОВ “АФ “Добробут”, ПрАТ “Кобеляцький завод продтоварів “Мрія”. Підприємства нарощують обсяги виробництва, впроваджують нові технології. Обсяг реалізації промислової продукції по району за січень–квітень поточного року, за оперативними даними, складає 214,1 мільйона гривень, що в 2,3 разу більше проти минулорічного показника.
Агропромисловий комплекс району налічує 20 сільськогосподарських підприємств та близько 160 фермерських господарств. У районі вирощують зернові, цукрові буряки, соняшник, сою, ріпак. Нині аграрії спрямовують всі зусилля для вирощення високих урожаїв.
3. Один із нових напрямків роботи – участь територіальних громад у різноманітних грантових програмах. У минулому році проект Кобеляцької районної ради здобув перемогу у Всеукраїнському конкурсі проектів і програм місцевого розвитку, три проекти територіальних громад району визнані кращими на обласному рівні, ще один став переможцем Всеукраїнського конкурсу. Цьогоріч готуємо ряд нових конкурсних проектів, у тім числі й міжнародного рівня.
Серед пріоритетних напрямків реформування – розвиток високопродуктивного агропромислового комплексу, впровадження ресурсо- і енергозберігаючих технологій, покращення доступу жителів району до соціальної інфраструктури, реконструкція інженерних комунікацій житлово-комунальної сфери, доріг, охорона природного середовища, розбудова об’єктів охорони здоров’я, освіти, культури та спорту, розвиток сучасної інфраструктури міста та сільських територій. У поточному році працюватимемо над зростанням доходів населення та бюджетів різних рівнів, залученням нових інвестицій, розвитком бізнесу, дослідженням споживчого ринку та врегулюванням цінової нестабільності, своєчасністю виплат, підвищенням якості медичної допомоги та освітніх послуг, залученням населення до масового спорту як важливої складової покращення якості та тривалості активного життя населення району.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.