Геннадій СУПРУН: “Потрібно започатковувати справжнє самоврядування”

Голова Новосанжарської районної ради Геннадій Іванович СУПРУН народився 1 січня 1971 року в селі Руденківка Новосанжарського району. Після служби в армії закінчив Полтавський державний педагогічний університет ім. В.Г.Короленка. Працював учителем у Великосолонцівській і Богданівській ЗОШ, тренером-викладачем Новосанжарської районної ДЮСШ. 3 26 лютого 2014 року – голова Новосанжарської районної ради. Депутат Новосанжарської районної ради двох скликань. Голова Федерації футболу району, член виконкому Федерації футболу Полтавської області. Член ВО “Батьківщина”. Одружений. Має сина.
1. На моє тверде переконання, Україна потребує негайного реформування органів влади, передусім місцевого самоврядування. Віхами на шляху посилення ролі місцевих рад мають бути внесення змін до законодавства та інституційна реорганізація органів самоврядування і органів виконавчої влади. Саме сильна централізація влади призвела до повної безправності місцевого самоврядування. Один з першочергових кроків реформування – ліквідація обласних і районних держадміністрацій. Їхні функції слід передати виконкомам обласних і районних рад.
Всі роки зібрані в регіонах кошти відправлялися до столиці, а звідти громадам повертали копійки. Таку практику треба змінювати. Йдеться про формування власних бюджетів із врахуванням нагальних проблем, а не доведених зі столиці формульних розрахунків. Левову частку податків регіони мають залишати на власні потреби, а до центрального бюджету відраховувати лише кошти, які йтимуть на фінансування чітких функцій державного рівня. Саме територіальні громади мають розпоряджатися тими ресурсами, які знаходяться на їхніх територіях. Насамперед йдеться про землю та сплату за її користування.
2. Незважаючи на складний час, у районі забезпечено спокій і злагоду. Аналіз роботи народногосподарського комплексу та соціальної сфери району засвідчує, що об’єднання зусиль органів самоврядування та виконавчої влади дають позитивні зміни. Очікуваний результат господарсько-фінансової діяльності сільгосппідприємств за минулий рік складе 86 мільйонів гривень прибутку, рентабельність на рівні 19 відсотків.
Проблемними залишаються для району перерахування коштів установами Держказначейства, що негативно позначається на проведенні ремонтних робіт у закладах соціальної сфери, проведенні ремонту водомереж, вуличного освітлення, автодоріг. Районна рада приділяє особливу увагу питанням управління об’єктами спільної власності територіальних громад району, постійно шукає шляхи для економного та ефективного користування майном. Від оренди майна маємо надходження до районного бюджету в сумі 126 тисяч гривень.
3. У першу чергу – стабілізація соціально-економічної ситуації і забезпечення стабільного суспільно-політичного мікроклімату, прав і свобод простої людини. Районна рада повинна оперативно діяти при прийнятті принципових рішень, які стосуються інтересів усіх верств населення. Головним у діяльності районної ради та її керівництва є питання зростання ролі депутатів, сільських, селищного голів у процесах соціально-економічного розвитку району, формування і виконання районного бюджету, фінансування та забезпечення належної діяльності закладів соціальної сфери, розвитку сіл, їхнього благоустрою. Те позитивне, що відпрацьовано, – це колективна робота депутатів, постійних комісій, президії, сесійна робота.
Пріоритетними у 2014 році для районної ради, її постійних комісій є такі напрями діяльності: формування і виконання районного бюджету, шляхи його наповнення; активізація роботи з контролю за виконанням рішень, розпоряджень, рекомендацій постійних комісій ради; ефективність реалізації районних цільових програм та використання майна спільної власності територіальних громад району. В 2013 році радою прийнято рішення про відрахування комунальними підприємствами 10 відсотків від прибутку в районний бюджет.
Новосанжарський район має хороші перспективи розвитку. Тож спільно з територіальними громадами потрібно започатковувати справжнє самоврядування, наводити порядок у власному домі, дбати про майбутнє.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.