На варті інформаційної безпеки держави

Ще жодного разу в сучасній Україні професійне свято журналістів не було позначене таким щемним настроєм і болісним смутком, як тепер, коли нам щоденно доводиться працювати з тривожною інформацією про бої на Сході України, коли тільки настає час для неупередженої журналістської аналітики перебігу подій на Євромайданах усієї країни, коли з газетних шпальт і телеекранів кожному в душу дивиться неприховане, незміряне й непоправне горе сімей Героїв Небесної Сотні та загиблих у ході АТО бійців. Окрема трагедія – зумисні вбивства наших колег-журналістів, які мужньо виконували свої професійні обов’язки в “гарячих точках” такої донедавна спокійної і терплячої України.
Усі журналісти, які прибули з різних куточків Полтавщини, на коротенькі півдня залишивши робочі кабінети своїх редакцій, щоб взяти участь у традиційних урочистостях з нагоди професійного свята в телецентрі ОДТРК “Лтава”, хвилиною мовчання вшанували загиблих героїв, віддавши данину пам’яті, зокрема й журналістам, які полягли на фронтах Другої світової війни, а також першому підступно й безкарно страченому в незалежній Україні, в 1992 році, зухвалими корупційними кланами журналістові, керівнику рейтингового телепроекту “Молодіжна студія “Гарт”, народному депутату України, обраному до Верховної Ради в Кременчуці, Вадиму Бойку.
Привітати полтавських майстрів пера й мікрофона прийшли перші особи області й численні, авторитетні митці, науковці, які добре відомі читачам преси, глядачам телепрограм і слухачам радіопередач, оскільки залюбки беруть участь у цікавих медійних проектах. У їхніх промовах – актуальні міркування про особливо відповідальну місію журналістів щодо формування патріотичного світогляду українського суспільства, яке нині відстоює незалежність і цілісність держави.
– Ви є тим тонким прошарком інтелігенції, який має найпотужніший вплив на морально-етичні засади громади, – наголосив, звернувшись до журналістської спільноти, голова облдержадміністрації Віктор Бугайчук. – Істинна, правдива журналістика далека від примітивного заробітчанства, вона аналізує події, знаходить причини й прогнозує наслідки, вона формує громадянське суспільство, без якого неможливий цивілізований розвиток держави.
Голова обласної ради Петро Ворона нагадав про ті відносно недалекі часи, коли ЗМІ були змушені нав’язувати суспільству провладну точку зору, й зауважив, що нині в опозиції є широкий доступ до мас-медіа, навіть якщо вона переслідує, на жаль, далеко не державницькі й не національні інтереси України.
– Сьогодні обласна влада чітко дотримується позицій відкритості й гласності у своїй роботі, – запевнив голова обласної ради. – Є відповідальне розуміння того, що журналістика не повинна відчувати навіть найменших елементів адміністративного тиску.
При цьому комунальним ЗМІ, які “дотичні” до органів влади, Петро Ворона пообіцяв подальшу співпрацю й підтримку на шляху до становлення їхньої фінансової незалежності.
Директор департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Олег Пустовгар підкреслив, що нині, в умовах інформаційної та фактично збройної агресії Росії проти України, надзвичайно актуалізувалось питання інформаційної безпеки держави. І наріжним моментом у цій справі є особистий високий патріотичний рівень мислення журналістів, які здатні власним прикладом плекати в суспільстві беззастережні любов та вірність до Батьківщини. Серед низки відомих краянам журналістських імен, які тотожні високому духу українського патріотизму, було названо й талановиту журналістку, яка багато років життя присвятила сумлінній праці в “Зорі Полтавщини”, – шановану колективом нашого видання Тетяну Олександрівну Дениско.
Окремо на урочистому зібранні пригадали найяскравіші факти з історії Полтавської обласної організації журналістів НСЖУ, яку було створено в далекому 1957 році і яку нині очолює заслужений журналіст України, секретар НСЖУ, головний редактор Всеукраїнської громадсько-політичної газети “Зоря Полтавщини” Григорій Гринь. Ішлося, зокрема, про те, що свого часу полтавська журналістська нива була рідною для таких унікальних майстрів слова, як Пилип Капельгородський, Андрій Головко, Леонід Первомайський, Олесь Гончар, Олесь Донченко, Остап Вишня, Олександр Ковінька.
Перший заступник голови обласної організації Національної спілки журналістів, заслужений журналіст України Микола Ляпаненко, відповідальний секретар обласної організації НСЖУ Ольга Щеглова повідомили, що днями до дружної спілчанської родини, яка об’єднує на Полтавщині близько 650 майстрів пера й мікрофона, приєдналися 13 новачків. І молодому поповненню, і досвідченим колегам Микола Ляпаненко побажав любити не себе в журналістиці, а передусім саму професію, якій належить ревно служити.
З приємними сюрпризами-подарунками на свято до журналістів завітали представники головного управління Міністерства доходів і зборів у Полтавській області. Велика група учасників урочистостей отримала відзнаки від обласної влади, НСЖУ та обласної організації НСЖУ. Мистецьку частину урочистостей для журналістів підготував симфонічний оркестр Полтавського академічного обласного українського музично-драматичного театру ім. М.В. Гоголя під керівництвом народного артиста України Віталія Скакуна та актори театру.

Вікторія КОРНЄВА
Анна ЧАПАЛА (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.