Хронічний коліт у дітей

Серед кишково-шлункових захворювань у дітей хронічний коліт – одне з найбільш розповсюджених. Що спричиняє його, яка клініка цього захворювання і як його лікувати – тема нашої розмови із завідувачем педіатричного відділення № 1 обласної дитячої клінічної лікарні, обласним позаштатним дитячим гастроентерологом департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Ніною Калько.

– Ніно Олексіївно, які фактори впливають на виникнення хронічного коліту в дітей?
– Якщо йдеться про хронічний неспецифічний невиразковий коліт у дітей, то він займає 10% всієї хронічної патології органів травної системи. Ця проблема нині особливо актуальна, зважаючи на шалений ритм життя, перенавантаження, порушення режиму харчування, які стосуються і дітей. В основі цього захворювання – запалення і дистрофія слизової оболонки кишківника із функціональним розладом товстої кишки.
Причини захворювання можуть бути різні у кожному конкретному випадку. Наприклад, порушення режиму харчування спостерігається в 70% дітей старшого віку. Йдеться про безладне харчування, усухом’ятку, поспіхом, а також про сам характер їжі: занадто жирна чи гостра, зловживання солодощами, газованими напоями, продуктами фаст-фудів тощо.
Суттєву роль у виникненні хронічного неспецифічного невиразкового коліту в дітей відіграють перенесені кишкові інфекції – дизентерія, сальмонельоз та інші. Мають місце й психогенні фактори, які сприяють виникненню запального процесу в кишківнику. Майже 20 відсотків дітей із цими захворюваннями мають прояви вегето-судинної дистонії, в 3 відсотках випадків – схильність до невротичних, депресивних станів. Серед факторів ризику слід відзначити й малорухливий спосіб життя, у тому числі ухиляння від уроків фізкультури, зловживання комп’ютерними іграми, телевізором.
– Що відчуває дитина, хвора на коліт?
– Насамперед підвищену втому, головний біль, знижений апетит, порушення випорожнення. На фоні останнього зазвичай з’являється біль, який носить характер ниючого, виникає відчуття розпирання, “переливів” у животі. При огляді таких дітей ми відзначаємо хронічну інтоксикацію, обкладеність язика, здутий живіт, часто пальпується спазмована й хвороблива сигмоподібна кишка.
– Що робити батькам, якщо в дитини спостерігаються такі симптоми?
– Слід негайно звернутися до гастроентеролога, який обстежить маленького пацієнта. Лікування дітей, хворих на хронічний неспецифічний невиразковий коліт, має бути комплексним, диференційованим, включаючи дієтотерапію, медикаментозну терапію, місцеві ректальні процедури, а також фізіо- та бальнеолікування.
Велике значення має щадна дієта. При схильності до проносів ми рекомендуємо дієту № 4 із суворим обмеженням механічних і хімічних подразників: білі сухарі, знежирені м’ясні й рибні бульйони, м’ясо й рибу, приготовлені на парі, протерті каші, нежирний сир, кисіль. При закрепах хворому слід давати продукти, багаті на клітковину: відварені буряк, моркву, гарбуз, чорнослив, абрикоси, висівки тощо.
Медикаментозний комплекс використовується із врахуванням характеру запальних процесів. Ми призначаємо антибактеріальну терапію: антибіотики, сульфаніламідні препарати. Одночасно з цим проводиться корекція кишкового дисбіозу. Існує багато препаратів, які поєднують властивості пробіотиків і пребіотиків. При болях у животі застосовуються і кишкові спазмолітики. Місцева терапія при хронічному коліті включає застосування клізм і свіч.
– Чи застосовується фітотерапія при лікуванні хронічного невиразкового коліту?
– Так, але не одразу, а коли запальний процес затухає. Хороший протизапальний ефект дають відвари звіробою, деревію, споришу, материнки, кропиви. В’яжучі та протизапальні властивості мають відвари з плодів чорниці, кори дуба, листя шавлії, ромашки лікарської.
– А яку роль в лікуванні колітів у дітей відіграє бальнеологічний фактор?
– Використання бальнеологічних факторів дуже корисне, але лише в фазі ремісії. Таке лікування призначають не раніше, ніж через 12 місяців після загострення захворювання. Мінеральна вода сприяє нормалізації моторики кишківника, покращує процеси перетравлення й всмоктування, підвищує секреторну функцію залоз слизової оболонки кишківника. Санаторно-курортне лікування можна проходити на курортах Миргорода, Трускавця, Моршина.
– Як запобігти виникненню коліту в дитини?
– Забезпечуйте своїм дітям регулярне, правильне, раціональне харчування, поєднуйте в їхньому режимі навантаження з відпочинком, не давайте їм солодощі й швидку їжу сумнівної якості – нехай краще поласують фруктами. Скажу також про важливість занять фізкультурою. Вона сприяє зміцненню здоров’я. А у здоровому тілі – здоровий дух. Це – відома істина…

Розмову вів Андрій КАРПЕНКО.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.