Вища якість при нижчих затратах

Про створення міжрайонних пологових відділень йшлося на нараді щодо подальшого розвитку перинатальної допомоги у заступника голови облдержадміністрації Олександра Коваля за участю провідних фахівців галузі. Як зазначив посадовець, область, виконуючи соціальні ініціативи Президента України, успішно реалізує реформування медицини, що було озвучено на підсумковій колегії Міністерства охорони здоров’я. Скажімо, у кінці минулого року вдалося отримати додаткові кошти з Міністерства охорони здоров’я України на здешевлення ліків від гіпертонічної хвороби для забезпечення ними ще більшої кількості людей.

Як прозвучало на зібранні, після аудиту та інвентаризації наявного обладнання всіх пологових стаціонарів області продовжилася оптимізація цих закладів. Першими припинили роботу пологові відділення Козельщинської та Чорнухинської центральних районних лікарень – акушерська допомога мешканкам цих районів надається в Кременчуцькому пологовому будинку та відділенні Лохвицької ЦРЛ. У минулому році жінки Диканського та Машівського районів почали отримувати акушерську допомогу в Полтавському міському клінічному пологовому будинку. Мешканки Решетилівського району віднедавна народжують у пологовому відділенні Полтавської ЦРЛ.
Як наголосив директор департаменту охорони здоров’я Віктор Лисак, якщо акушерка приймає за місяць всього кілька пологів, вона втрачає кваліфікацію. У 10 регіонах області реєструвалося менш як по 200 пологів на рік. Якщо ж із 400 народжених у районі дітей 60 відсотків народжуються за його межами, це також наштовхує на певні висновки. Та й утримання таких відділень, як у Машівській, Решетилівській, Диканській ЦРЛ, обходилося близько півмільйона гривень на рік. Нині ж обслуговування породіль за межами району коштує близько 27 тисяч гривень за квартал. Фінансові розрахунки проводяться щоквартально за фактом виконаних робіт.
У листопаді минулого року припинило роботу пологове відділення Семенівської ЦРЛ – тутешні мешканки народжують у Хорольській лікарні.
Згідно з плановими завданнями в області має бути обладнано 8 пологових стаціонарів первинного рівня – на базі Полтавської, Гадяцької, Зіньківської, Миргородської, Лубенської, Хорольської, Кобеляцької та Карлівської ЦРЛ. Як прозвучало на зібранні, вартість реконструкції та переоснащення міжрайонного пологового відділення становить 5 мільйонів 740 тисяч гривень.
Перинатальні центри ІІ рівня (для вагітних з певними ускладненнями) створюються на базі міських пологових будинків Полтави та Кременчука, їх переобладнання коштуватиме більш як по 26 мільйонів гривень. Ще більш як 21,5 мільйона гривень потрібно на переоснащення Полтавського міського пологового будинку.
Начальник управління охорони здоров’я виконкому Полтавської міськради Сергій Котов розповів про результати роботи перинатального центру ІІІ рівня у Полтаві; проректор Української медичної стоматологічної академії Ігор Ксьондз – про роботу навчально-практичного тренінгового центру, де впроваджена система безперервного навчання фахівців, центру телемедицини; завідувач кафедри педіатрії УМСА Валерій Похилько – про підготовку неонатологів, введення реєстру новонароджених, ідеї переоснащення всіх відділень для неагресивних методів інтенсивної терапії.
Олександр Коваль наголосив, що на медичний простір не повинні вплинути жодні намагання розхитати політичну ситуацію в країні. Як зазначив посадовець, усі інституції виконавчої влади області працюють у нормальному режимі.

Ольга ЩЕГЛОВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.