Про бюджет, Майдан і єдність

Як ми вже повідомляли, 23 січня у Полтаві пройшло друге пленарне засідання двадцятої сесії обласної ради 6-го скликання. Основним його підсумком стало прийняття головного фінансового документа регіону на поточний рік.
Розгляд політичної ситуації
Перед початком сесійного засідання, зважаючи на складну, напружену політичну обстановку в країні, події у центрі Києва, біля будівлі обласної ради зібралися представники полтавського Євромайдану. Вони хотіли послухати депутатів, дізнатися їхню позицію з приводу останніх подій у країні. Перед ними виступили представники політичних сил, у тому числі депутати обласної ради. До сесійної зали зі зверненням до депутатів направили представника від місцевої громадської організації “Майдан”.
Пленарне засідання відкрив і провів голова обласної ради Іван Момот (ПР), у його роботі взяли участь голова облдержадміністрації, депутат облради Олександр Удовіченко (ПР), народний депутат України Сергій Гордієнко (фракція КПУ).
На початку засідання, за традицією, керівники області вручили відзнаки кільком полтавцям. Почесною грамотою обласної ради відзначена праця голови правління ВАТ “Полтавамаш” Олександра Григоренка, керівника служби автомобільних доріг у Полтавській області Дмитра Кобченка, начальника управління майном обласної ради Сергія Сагайдачного.
Під час формування порядку денного депутати внесли пропозицію про прийняття заяви Полтавської обласної ради “Про суспільно-політичну ситуацію в Україні”.
Зокрема Олександр Удовіченко зазначив, що обстановка змінюється стрімко, щойно відбулося засідання фракції Партії регіонів, де вирішили внести на розгляд сесії додаткове питання про ситуацію, що склалася, обговорити і зробити заяву обласної ради з цього питання. Тим більше, є багато звернень мешканців Полтавщини, люди хочуть знати думки депутатів про це. Тож фракція ПР вносить пропозицію винести зазначене питання на розгляд.
Юрій Шляховий (“Батьківщина”) зазначив, що раніше мови про розгляд таких заяв на поточній сесії не було. Степан Бульба (СПУ) висловився за обов’язковий розгляд суспільно-політичної ситуації, його фракція має своє бачення проблеми і свій текст заяви. Петро Ворона (“УДАР”) теж сказав про власний варіант заяви і вніс пропозицію вшанувати пам’ять загиблих у сутичках на вулиці Грушевського в Києві громадян – молодих людей, ровесників Незалежності. Іван Момот запропонував вшанувати пам’ять тих, хто загинув. Присутні в залі встали.
DSC_0208Олександр Масенко (КПУ) наголосив, що треба прийняти звернення до Президента і керівництва держави з тим, щоб був припинений безлад у країні, вжити більш конкретних заходів для встановлення порядку. Співчуваючи сім’ям загиблих, не треба забувати, хто почав заворушення, хто чинить радикальні дії. Молоді люди – з обох боків. І у тих, хто в формі, хто на роботі чи призваний в армію, теж є сім’ї. Треба все врегулювати мирним шляхом, вважає депутат.
Депутати проголосували за внесення пункту про суспільно-політичну ситуацію і розпочали детальний розгляд сесійних питань.
Законність протидіє злочинності
Прокурор Полтавської області Андрій Миронов поінформував про стан законності, заходи щодо її зміцнення та результати діяльності органів прокуратури на території області. Доповідач зазначив зокрема, що знизилася кількість тяжких та особливо тяжких злочинів, насамперед тих, за якими настала смерть потерпілих. У структурі злочинності переважають крадіжки. Прокуратура області зосередилася на напрямках боротьби з корупцією, дотримання законодавства про бюджет, оплату праці, земельного законодавства тощо. Спільно з СБУ було викрито резонансний злочин, заарештовано 13 осіб, які збували наркотичні засоби, з них кілька – працівники відділу боротьби з незаконним обігом наркотиків Полтавського міського управління міліції. Справа направлена до суду. Слідчий відділ прокуратури також завершив розслідування справи про отримання хабара головою суду одного з районів області. Загалом працівниками правоохоронних органів регіону до суду направлено 48 обвинувальних актів щодо 62 корупціонерів.
Прокурор також прокоментував деякі резонансні закони, прийняті 16 січня. Зокрема відзначив, що ці нормативно-правові акти звільняють від кримінальної відповідальності осіб, які підозрювані або обвинувачені у вчиненні злочинів під час проведення зібрань з 21 листопада по 26 грудня 2013 року. Встановлюється відповідальність за публічне заперечення чи виправдання злочинів фашизму, за екстремістську діяльність, наклеп, блокування будівель чи споруд, що забезпечують діяльність органів державної влади та місцевого самоврядування, тощо. Андрій Миронов наголосив: він, як правник, вважає, що закони прийняті для захисту прав і свобод громадян. Немає людей, які б не погодились з необхідністю відповідальності за екстремізм, сказав він. І навів кілька прикладів застосування подібних норм в інших країнах, де покарання передбачене жорсткіше.
Запитання доповідачу ставили депутати Микола Хоменко (ПР) та Юрій Шляховий. Після відповідей на них інформацію прокурора було взято до відома.
Програму економічного і соціального розвитку Полтавської області на 2014 рік, уважно розглянуту в комісіях, депутати прийняли без обговорення.
Депутат Володимир Микійчук (“Батьківщина”) повідомив, що на площі перед облрадою зібралися люди, у яких є вимога – коли в залі розглядатиметься питання суспільно-політичної ситуації в Україні, надати слово представнику мітингувальників.
Бюджет прийняти, щоб удосконалювати
Проект обласного бюджету на 2014 рік представив директор департаменту фінансів ОДА Павло Кропивка. Загальний обсяг доходів обласного бюджету пропонується затвердити в сумі 3 мільярди 307 мільйонів гривень. Доходи загального фонду бюджету становлять 777 мільйонів, з яких 86 відсотків – податок на доходи фізичних осіб. Планується отримати 667 мільйонів цього податку. Видатки обласного бюджету запропоновані в обсязі також 3 мільярди 307 мільйонів гривень зі зростанням на 291 мільйон, або на 9,6 відсотка, у порівнянні з попереднім роком, зазначив він.
Запитання і пропозиції до проекту бюджету були у депутатів Олександра Масенка, Дмитра Хрістова (позафракційний), Олександра Удовіченка, Лева Жиденка (“УДАР”) та інших. Зокрема стосовно фінансової підтримки ветеранів і ветеранських організацій, вирішення питань із платежами по держказначейству, забезпечення скрапленим газом тощо.
Петро Ворона у виступі сказав, що бюджет приймається в умовах зубожіння народу, насамперед селян, і повідомив, що фракція “УДАР” не голосуватиме за нього. Деякі депутати фракції не приїхали на сесію, щоб не брати участі у голосуванні. Зокрема навів приклади, що для харчування учнів 1–5-х класів у бюджеті передбачається 254 гривні на рік, або 1,25 гривні в день, відшкодування невикористаних путівок для чорнобильців – мізерні. Він назвав це геноцидом. Юрій Шляховий звернув увагу на цьогорічний бюджетний процес: Держбюджет був пізно поданий Кабміном у парламент, приймався без обговорення. Оскільки обласний кошторис є похідним від Державного й основні його цифри визначені формульними розрахунками, то фракція “Батьківщина”, яку він представляє, також проти проекту обласного бюджету і не сприймає його як такий, що слугуватиме народу.
Степан Бульба заявив, що пропонований бюджет недосконалий, гірший від минулорічного, треба його поліпшувати, аналізувати, але зовсім не приймати не можна, це буде демонстрацією безвідповідальності. Він також наголосив, що обласна рада завжди, використовуючи додаткові кошти, які з’являються протягом року, вносить зміни до бюджету. Юрій Кривошеєв (“Батьківщина”) запропонував збільшити обсяг коштів, що виділяються депутатам для надання матеріальної допомоги виборцям. Іван Момот запропонував поки що затвердити ту суму, яка закладена, а в березні, на наступній сесії, додати кошти. Голова профільної комісії Валерій Пархоменко (ПР) зазначив, що комісія з питань бюджету та управління майном дуже відповідально підійшла до роботи над проектом бюджету, були проведені два спільних засідання, куди запрошували голів фракцій, комісій, всі пропозиції і зауваження максимально враховані в пропонованому проекті. Фінансовий ресурс місцевих бюджетів сформований з урахуванням вимог Бюджетного кодексу України. На фінансування соціальних виплат, допомоги при народженні дитини, а також державної соціальної допомоги на дітей, допомоги на дітей-інвалідів, над якими встановлено опіку чи піклування, обсяг субвенції з Держбюджету області збільшений у порівнянні з минулим роком на 193 мільйони гривень, або на 16 відсотків. Це дасть можливість збільшувати соціальні виплати, наголосив він.
Більшістю голосів (власне, всі депутати, хто голосував, висловилися “за”) обласний бюджет на 2014 рік був затверджений. Головуючий привітав присутніх із його прийняттям.
Щойно прийнявши бюджет, обласна рада внесла зміни до його показників. Так, на погашення кредиторської заборгованості, що виникла за взятими в 2013 році бюджетними зобов’язаннями, у зв’язку з поверненням непроплачених органами Держказначейства у грудні платежів, спрямовується 30,6 мільйона гривень.
Депутати підтримали внесення змін і доповнень до Комплексної програми розвитку освітньої галузі Полтавської області на 2011–2015 роки, регіональної Програми розвитку професійно-технічної освіти Полтавської області на 2012–2015 роки. До освітніх програм запитання та зауваження директору департаменту освіти і науки ОДА, депутату Володимиру Мирошниченку (ПР) озвучили Степан Бульба, Петро Ворона, Олександр Масенко, Микола Несен (“Батьківщина”), зокрема щодо батьківської оплати за дитсадки, утримання профтехучилищ.
Були також внесені зміни до Програми розвитку місцевого самоврядування у Полтавській області на 2013–2015 роки та до обласної Програми розвитку туризму і курортів на 2011–2015 роки.
Своїм рішенням обласна рада затвердила розподіл коштів субвенції з Державного бюджету обласному бюджету в 2014 році на проведення робіт, пов’язаних із будівництвом, реконструкцією, ремонтом та утриманням вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах. До “дорожнього” питання також мав зауваження Олександр Масенко, який відзначив, що в різних районах області по-різному чистять дороги від снігу: де краще, а де гірше. Йому відповідав начальник служби автодоріг області Дмитро Кобченко.
Сесія обласної ради прийняла звернення до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів, Нацради з питань телебачення і радіомовлення, керівників ЗМІ щодо подачі реклами алкогольних виробів, ініційоване депутатом обласної ради Юрієм Цомартовим (СПУ), на пропозицію обласного відділення Української Спілки ветеранів Афганістану. Ініціатори звернення вважають, що реклама алкоголю та пива по телебаченню має вид зомбування, спрямованого на психіку дітей і молоді.
Політика: бурхливе обговорення
У тривалій дискусії про суспільно-політичну ситуацію в країні взяли участь депутати Володимир Микійчук, Степан Бульба, Петро Ворона, Олександр Масенко, Олександр Удовіченко, Дмитро Хрістов, Юрій Лебедин (ПР), Юрій Кривошеєв, Юрій Цомартов, Володимир Оніщенко (ПР).
Іван Момот поставив на повторне голосування пропозицію про те, щоб надати слово представнику ГО “Майдан”, помічнику-консультанту народного депутата України Олегу Пустовгару. З трибуни сесії він подякував присутнім за те, що по-людському вшанували пам’ять про загиблих у Києві молодих людей. І розповів, що політикам важко стримувати людей, що 22 січня у Полтаві ледве не виникло силове протистояння між радикально налаштованими молодиками і силами правопорядку. Завдяки керівництву полтавської міської міліції вдалося домовитися, люди розійшлися.
На розгляд депутатів було внесено три проекти заяв: від фракції Партії регіонів, від фракції Соціалістичної партії України, від фракцій “УДАР” і “Батьківщина”. Зокрема “соціалісти” пропонували відставку уряду, запровадження парламентсько-президентської форми правління, формування на перехідний період уряду народної довіри не за партійною приналежністю, а за професійними ознаками і проведення дострокових парламентських виборів за відкритими партійними списками. “УДАРівці” в своєму проекті рішення закликали підтримати боротьбу українського народу за європейський вибір, вважати закони, прийняті 16 січня, такими, що суперечать Конституції і чинному законодавству, вимагати від центральних органів виконавчої влади негайного зупинення застосування сили проти громадян України.
Більш прийнятним депутати визначили текст, поданий ПР, але з поправкою, внесеною Олександром Масенком, який пропонував внести речення про припинення радикальних дій протестувальниками.
Наприкінці роботи пленарного засідання Іван Момот подякував усім депутатам за активну громадянську позицію, плідну роботу, адже, незважаючи на різні погляди, різний світогляд, всі депутати – полтавці, всі хочуть миру й добробуту полтавському краю, і це їх об’єднує.
На цьому двадцята сесія обласної ради свою роботу й завершила.

***

У традиційному інтерв’ю журналістам місцевих ЗМІ голова облдержадміністрації, депутат обласної ради, керівник фракції ПР Олександр Удовіченко зазначив:
– Обговорення бюджету було непростим. Всі розуміємо, що є певне невдоволення цифрами. Але хочу сказати, що в основному це не гірші показники, ніж у 2013 році, а в цілому на близько 9,7 відсотка цифри більші. В тому числі в розрізі основних бюджетних галузей. Це дає сподівання на те, що зможемо фінансувати потреби в тих обсягах, які є, а це збільшення мінімальної заробітної плати, субсидій і пільг та ряд інших позицій. Тому депутати підтримали позицію виконавчої влади, внесений нами проект, і я вдячний за це. Рік буде напружений у фінансовому плані, але, думаю, Полтавщина, як завжди, зможе забезпечити всі бюджетні призначення.
Щодо політичної ситуації в державі він сказав:
– Вважаю, депутатський корпус вчинив толерантно, по-демократичному: внесли додаткове питання, обговорили суспільно-політичну ситуацію. Наша фракція намагалася зробити об’єднуючий текст, який дає об’єктивну оцінку і вимагає від Президента і центральних органів влади знайти вихід із ситуації. Думаю, цього хоче і більшість полтавців. Тому що крайні, радикальні позиції ведуть політичний процес у безвихідь. Є різні думки у політичних партій, громадських організацій, ми їх всіх закликаємо не радикалізувати ситуацію. Серед депутатського корпусу – люди розумні, з досвідом, котрі розуміють, як сьогодні треба рухатися далі.
Голова обласної ради Іван Момот так прокоментував підсумки сесії:
– Ми прийняли обласний бюджет на 2014 рік. Депутати критично його оцінюють, але заради справедливості треба сказати, що все пізнається в порівнянні. Якщо порівняти з бюджетом 2013 року, то цьогорічний зріс в абсолютних цифрах майже на 300 мільйонів гривень, які в першу чергу направлені на охорону здоров’я, освіту, культуру, спорт тощо. Ми уже передбачили додаткові кошти на медицину, освіту, соцзахист. І будемо надалі це робити. Є нерозподілені кошти з минулого року, які плануємо розподілити на наступній сесії приблизно у березні. Думаю, бюджет нормальний, треба далі працювати, заробляти гроші, аби була можливість його протягом року доповнювати, вдосконалювати, додавати кошти на вирішення проблем області. Це дуже позитивно, що бюджет прийнятий.
Стосовно суспільно-політичної ситуації в країні та прийнятого сесією звернення Іван Момот підкреслив, що депутати озвучили різні думки, проте були єдині в бажанні врегулювати конфлікт, зберегти мир і спокій у суспільстві.

Ганна ЯЛОВЕГІНА,
Олег ЖУРАВЛЬОВ (фото),
Анна ЧАПАЛА (фото)/
“Зоря Полтавщини”.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.