Пісня, спорт і труд поруч ідуть

Майже 25 років тому Володимир Михайленко очолив КСП “Промінь” Миргородського району. З того часу, як мовиться, багато води спливло. Та й в агропромисловому секторі відбулися незворотні зміни. Нині Володимир Михайленко – директор ТОВ “Промінь-Приват”, яке шляхом реорганізації утворилося на базі колишнього колгоспу “Промінь” у січні 2007 року. За цей період вдалося суттєво збільшити обсяги виробництва сільгосппродукції.
Площі орендованих цим агроформуванням земель нині становлять 4,5 тисячі гектарів. Окрім рослинництва, розвивають тваринництво, утримують 2,1 тисячі голів великої рогатої худоби, в тому числі 700 корів. ТОВ “Промінь-Приват” – племінне господарство із розведення ВРХ чорно-рябої молочної породи. А ще тут мають 300 овець порід романівська та мироноси. Є наміри розвивати вівчарство й надалі. От тільки шкода, що попиту на овечу вовну вітчизняного виробництва немає, інакше вона не оцінювалася б в 5 гривень за кілограм, переконаний завідуючий тваринницькою фермою села Білики ТОВ “Промінь-Приват” Микола Рудченко. У господарстві також завершується будівництво свиноферми на 2000 голів. А в перспективі – зведення нового, більш потужного за нині діючий, доїльного залу на 36 відділень одночасного доїння корів.
В агроформуванні дотримуються п’ятипільної сівозміни. Щорічно на поля, з яких 70 відсотків обробляються безвідвальним методом, вноситься по 15 – 20 тисяч тонн органічних добрив. Значні площі (1600 гектарів) тут відводять під кормову групу – багаторічні трави, силосну кукурудзу, фуражні культури. У структурі посівних площ – також ячмінь, пшениця, зернові кукурудза та сорго, соняшник. Має сільгосптовариство й власне потужне зерносховище.
– Загалом минулорічний урожай нас порадував, а от ціни на зерно – ні. Тому продавати збіжжя ми не поспішаємо, поки що реалізовуємо лише сорго, за яке пропонують близько 1200 гривень за тонну. За кормовою якістю воно не поступається кукурудзі, хоча має значно більший вміст протеїну, а за собівартістю – відсотків на 20 дешевше за качанисту при майже рівнозначній урожайності, – розповідає Володимир Михайленко. – Треба мати хоча б відсотків 15 – 20 рентабельності, щоб вести розширене виробництво. На жаль, зростання цін на зерно навряд чи можна очікувати найближчим часом.
Варто зазначити, що в сільгосптоваристві щорічно розширюють виробничу базу, оновлюють машинно-тракторний парк високопродуктивною технікою. Скажімо, торік у Хомутці ввели в експлуатацію приміщення для безприв’язного утримання 250 теличок. У недалеких планах – збільшення дійного стада до 1200 голів, адже молоко – це завжди затребуваний продукт, так вважають і засновники ТОВ “Промінь-Приват”, і керівництво товариства.
– Нам платять хороші гроші, адже вироблене в нашому господарстві молоко належить до екстра-класу, – продовжує розповідь Володимир Михайленко.
До речі, це агроформування – єдине в районі має сертифікат якості молока, що означає його придатність для виробництва продуктів дитячого харчування.
На фермах ТОВ “Промінь-Приват” практично всі виробничі процеси механізовано, функціонує тут і доїльний зал, розрахований на доїння 500 корів за добу. Є в сільгосппідприємстві й власний комбікормовий міні-завод. Про високу якість і збалансованість кормового раціону годівлі худоби свідчить результат – навіть у зимову пору добові надої сягають 22 кілограмів, а за рік зазвичай перевищують 6,5 тисячі кілограмів на кожну фуражну корову.
ТОВ “Промінь-Приват” – соціально спрямоване агроформування, яке щорічно вкладає більше 200 тисяч гривень у соціальний розвиток сільських громад населених пунктів, які входять до Біликівської й Хомутецької сільських рад, де господарство орендує землі. Сільгосптовариство підтримує сільські школи, дитсадки, об’єкти культури, спорту. А місцева футбольна команда “Старт” – це гордість господарства. Гравці “Старта” – свої, місцеві, молоді люди, які працюють механізаторами, тваринниками. І жодного “легіонера” – на цьому особливо наголошує директор ТОВ “Промінь-Приват” Володимир Михайленко. Завдяки фінансовій підтримці ТОВ у сільських клубах функціонують  і молодіжний вокально-інструментальний ансамбль, і фольклорний жіночий ансамбль “Вербиченька”, музичні інструменти й сценічні костюми для яких придбало сільгосппідприємство. Як мовиться, не хлібом єдиним…

Людмила ДАЦЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.