Звучать з піснями в унісон гармонь, баян, акордеон…

Приємні емоції відчули всі, хто завітав на фестиваль “Грай, гармонь!”. У цьому мистецькому святі взяли участь гармоністи, баяністи, акордеоністи з Решетилівки та сіл району. Зініціювала захід райдержадміністрація, запросивши всіх бажаючих продемонструвати свої таланти.
Ведуча і сценарист, заступник директора дитячої школи мистецтв Тетяна Коваленко, представляючи кожного учасника, торкалася найцікавіших сторінок творчих біографій. Разом з тим повідала присутнім історії про те, як з’явилися гармошка, баян, акордеон, чому вони мають такі назви і коли отримали свій сучасний вигляд та звучання.
Розпочалося свято веселою мелодією – “Українською полькою”, яку виконав гармоніст, учасник художньої самодіяльності Першолиманського сільського будинку культури Петро Тур. Він багато років працював художнім керівником закладу, а нині один з активних аматорів СБК. Бадьорого настрою додали Валентина Литвин із Пустоварів та Григорій Литвин із Шилівки. Григорій Остапович самотужки навчився грі на музичних інструментах. У свій час працював їх настроювачем. На фестивалі представив власний музичний твір. Пише музику і виконує не лише чужі, а й власні пісні Віктор Йова, музичний стаж котрого складає 60 років.
З юних літ грає на гармошці й співає активна учасниця ансамблю “Пісенне джерело” Світлана Кравчук. Піснею “Рідна мати моя” вона сколихнула найтонші струни душ глядачів, котрі співали разом зі Світланою Степанівною.
Талановита, творча особистість Григорій Золотарьов, для котрого баян є невід’ємною частиною душі. Нині він керівник чудових аматорських колективів Шевченківського та Сухорабівського сільських будинків культури. Учасники фестивалю насолоджувалися співом ансамблю “Надвечір’я” і фольклорного ансамблю “Душі криниця” цих СБК та ансамблю викладачів ДШМ “Берегиня”, яким керує лауреат різноманітних конкурсів Тетяна Коцопей.
Як і більшість виконавців фестивалю, навчився грати самотужки і Петро Крамаренко. Він більше 20 років був художнім керівником Шилівського СБК, а зараз допомагає розвивати художню самодіяльність Онищенківського сільського клубу. Гра на гармошці – улюблена справа Юрія Мордовського, який представляв Потічанську громаду. А ось Малобакайську громаду представив баяніст Василь Мандич, котрий навчився грі на улюбленому інструменті … сидячи перед дзеркалом.
Про родину Нетребків із Жовтневого відгукуються як про співучу й талановиту. Чоловік – музичний керівник ансамблю “Мелодія душі” тамтешнього Будинку соціального піклування територіального центру. На фестивалі Віктор Ілліч виступав разом із сестрою Олександрою.
Решетилянин Володимир Москівець – представник великої, талановитої і знаної не лише в районі, а й в області родини. Він високопрофесійний виконавець, прекрасний педагог, котрий виховав плеяду молодих баяністів, створює обробки народних пісень. Решетилівський край добре пам’ятає батька Володимира Степановича Степана Москівця, завдяки якому 50 літ тому в селищі запрацювала музична школа. Степан Іванович був прекрасною людиною і висококваліфікованим музикантом.
Пам’ять… Вона береже спогади про хороших, талановитих земляків, які відійшли за межу Вічності. Серед них – Олександр Слизький, який керував славнозвісним хором фабрики імені Клари Цеткін, виховав багато солістів для хору імені Григорія Верьовки. А ось звання народного хоровий колектив фабрики отримав за керівництва Івана Калашнікова, який був ще й творцем самобутніх і оригінальних інструментів. Не оминули увагою й постать Валерія Кошелєва. Глядачі споглядали на екрані у запису, як Валерій Кошелєв виконує авторську пісню.
На сцені постав ще один відомий у селищі музикант – Олексій Савочка, батько і дід котрого були обдарованими людьми, прищепили маленькому Олексієві любов до музичного мистецтва. Олексій Іванович добре грає на гармошці, акордеоні, піаніно, духових та ударних інструментах. Він став лауреатом телевізійного конкурсу “Сонячні кларнети”.
Баян – інструмент, який використовується для акомпанементу, для сольного виконання, в дуеті та в оркестрі. Все це мали змогу спостерігати глядачі. Приміром, захоплення викликав виступ випускників Решетилівської музичної школи різних років Юрія Дмитренка та Валентини Комлєвої, котрі яскраво, пафосно виконали “Прощание славянки”. Юрій Григорович як депутат районної ради частий гість у калениківській громаді, допомагає школі й колективу “Рідні наспіви”, керівником якого є Валентина Арсентіївна. Тому й склався цей чудовий дует.
Із задоволенням зал сприймав і виступ дуету в складі Володимира Плюти та Миколи Артюха, які кілька разів виходили на сцену. Володимир Юрійович – людина-оркестр (вміє грати на найрізноманітніших інструментах), самодіяльний композитор, викладач. Миколу Миколайовича знають як музиканта у Решетилівці, в Жовтневому, інших селах району. Він пише музику, аранжує твори для ансамблю “Решетилівські музики”, дитячих троїстих музик ДШМ, які демонстрували своє мистецтво на святі. Ці колективи та троїсті музики, які представляли Шевченківську громаду, створили у залі веселий, запальний настрій. Порадував зразковий інструментальний гурт “Рідні наспіви” Калениківської спеціалізованої школи. Віртуозну гру на акордеоні на фестивалі представили Володимир Плюта та вихованець ДШМ Марк Наконечний.
… Дорослі й діти, професіонали і самоуки – всіх їх об’єднала любов до музики.

Людмила ДЯДЧЕНКО
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.