Більське городище може стати Національним парком

Благодійний фонд «Гелон», що опікується збереженням пам’яток давньої історії та культури, звернувся до національної еліти України за сприянням у створенні Національного парку на Більському городищі, повідомив на прес-конференції в інформагентстві «Новини Полтавщини» президент фонду «Гелон» Володимир Бідуха.
Він розповів, що на території Полтавської області розташована унікальна археологічна пам’ятка – найбільше в Європі городище скіфського часу, яке займає площу понад 4020 гектарів. Грандіозне Більське городище оточують величні курганні некрополі – кладовища VII–III століть до нашої ери, в яких збереглися залишки давніх поховань.
«Нині стан курганів невтішний. Вони швидко руйнуються внаслідок розорювання земель тракторами. Кожного року висота курганів зменшується в середньому на 10–20 сантиметрів. Це означає, що вже через десяток чи два років насипи курганів можуть зникнути, і на їхньому місці залишаться ледь помітні підвищення. Тому ми звертаємося до національної еліти України з проханням про співпрацю в створенні Національного парку України на Більському городищі. Беручи до уваги важливість збереження культурної спадщини, враховуючи історичну значимість і унікальність історичного рельєфу та природного ландшафту, постановою Кабінету Міністрів України від 27.12.2001 року № 1761, комплекс пам’яток території Більського городища Котелевського та Зіньківського районів Полтавської області віднесено до категорії об’єктів національного значення», – підкреслив Володимир Бідуха.
За його словами, існує проект, який передбачає поетапне повернення Більському городищу стану, придатного для відвідин екскурсантами та збереження пам’яток археології і природи. Основною метою проекту є створення конкурентоспроможного національного туристичного продукту, здатного максимально задовольнити туристичні потреби гостей, забезпечити на цій основі комплексний розвиток регіону.
«Згідно з перепискою благодійного фонду «Гелон», Більське городище має перспективу внесення до Списку Всесвітньої спадщини людства ЮНЕСКО. Тому ми просимо підтримати ініціативу створення Національного парку України на території Більського городища», – зазначив фахівець.

Валентина ПЕТРЕНКО
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.