Мелодія старих світлин

Що може розказати більше про котрусь з історичних епох, ніж документ, і що може показати більше, ніж світлина тих часів? Виставка фотографій із приватної колекції Євгенія Аничина, що проходить у Галереї мистецтв, присвячена
70-річчю визволення Полтави від фашистських загарбників. На відкриття завітав заступник голови – керівник апарату ОДА Валерій Пархоменко.
Експозиція дає наочне уявлення про довоєнний період, роки окупації, післявоєнні часи в історії нашого краю. Євгеній Миколайович, краєзнавець, громадський діяч, видавець, тривалий час збирає фотографії, поштові картки, документи – раритети Полтавщини.
– Джерела поповнення моєї колекції різні, – говорить Євгеній Аничин. – Це спілкування, листування з іншими колекціонерами.
Погляньте: на пагорбі сидить дідусь і дивиться у далечінь.
На задньому плані видніються хрести монастиря. Смислове й емоційне навантаження образу церковної споруди підсилюється, коли поглянеш на рік світлини.
Інша фотографія – чи не найяскравіша з-поміж усіх цих чорно-білих світлин, оскільки “кольору” їй додають посмішки фронтових друзів, які зустрілись після війни, десь у 1950-х, і, певно, щасливі з того, що лихоліття позаду.
Щось всередині зворухнеться, коли вдивитесь в обличчя жінок на будівництві, адже на їхні тендітні плечі було покладено відродження з руїн розкраяних війною міст, селищ, сіл, а також їм доводилося гоїти власні й чужі розтерзані втратами серця…
Все це – не просто зупинені миті історії краю. Тут стиха грає грамофонна платівка й розказує чиюсь неповторну історію. Побачити і відчути цей час, зафіксований на світлинах, охочі можуть до 13 жовтня.

Євгенія ДАВИДЕНКО
Анна ЧАПАЛА (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.