Гаряча пора холодної осені

IMG_9328Інтернет по обіді в п’ятницю, 27 вересня, ряснів повідомленнями про те, що в Полтаві люди штурмують міську раду і кабінет міського голови, викликані спецпідрозділи міліції… Мітинг із вимогою скасувати підвищення тарифів на комунальні послуги з утримання житлових будинків ініціативні групи збирають уже вкотре. “Зоря Полтавщини” повідомляла, що рішенням міськвиконкому такі тарифи розраховані по кожному житловому будинку комунальної власності обласного центру й у порівнянні з тими, що діяли до вересня цього року, збільшені майже втричі. Контролюючі структури з’ясували, що такі тарифи необґрунтовані, але Полтавський міськвиконком і міськрада не поспішали порадувати городян скасуванням чи хоча б переглядом цього рішення. Не відбувалося і громадських слухань із цього приводу. Після першого вересня жителі міста отримали повідомлення про нові суми, які повинні будуть сплачувати. Люди з цим не погодилися. Невдоволення вилилося в багатолюдні зібрання, мітинги і, зрештою, в штурм міської адмінбудівлі.
Мітинг 27 вересня тривав кілька годин. Його учасники вимагали зустрічі з міським головою. До них вийшов начальник управління звернень громадян Полтавського міськвиконкому Ігор Верига й повідомив, що міського голови Олександра Мамая немає, але делегацію з 10 чоловік готова прийняти секретар міської ради Оксана Деркач. Однак мітингувальників ця інформація не влаштувала, і вони заявили, що будуть говорити тільки з “мером”. За повідомленнями з різних джерел, близько двохсот людей увірвалися в приміщення адмінбудівлі. Там же чергували близько сорока міліціонерів.
Далі, як розповіли учасники подій, на другому поверсі міської ради мітингувальників стримували дві шеренги міліції, інформує “Інтерфакс-Україна”. Однак група людей на чолі з народними депутатами України Сергієм Капліним та Юрієм Бубликом підійшли до приймальні міського голови Олександра Мамая. Натовп виламав зачинені двері.
Секретар міської ради Оксана Деркач та заступники міського голови запросили групу мітингувальників пройти з ними до зали засідань. Там пізніше відбулася зустріч із міським головою Олександром Мамаєм. Спроба переговорів завершилася невдало. Зі слів учасників зустрічі, міський голова намагався викласти свої аргументи на користь прийнятого міськвиконкомом рішення про підвищення тарифів на обслуговування будинків, але у відповідь отримав заперечливі вигуки. Після цього він швидко вийшов у свій кабінет. Підступи до нього перекрила міліція, повідомляє “ЛIГАБiзнесIнформ”.
Як інформують інтернет-ресурси, “меру” висунули вимоги – або відміняти підвищення тарифів, або йти у відставку.
До згаданих подій долучилися народні депутати України Валерій Головко та Арсен Аваков.
Раніше і територіальне відділення Антимонопольного комітету України в Полтавській області, і прокуратура Полтави, і постійна комісія обласної ради з питань житлово-комунального господарства рекомендували Полтавській міській раді скасувати рішення про підвищення         тарифів.
Ситуацію, яка склалася навколо Полтавської міськради, довелося розв’язувати обласній владі.
Увечері того ж дня на онлайн-конференції з користувачами Інтернету Прем’єр-міністр України Микола Азаров зазначив, що керівництву Полтавської області було дано доручення щодо стабілізації обставин, які виникли через згадане рішення міськради і небажання міського голови Полтави прислухатися до думки громадськості, рекомендацій центральних і обласних органів влади.
Рішення виконавчого комітету Полтавської міської ради “Про встановлення тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій” від 01.08.2013 № 112 було скасовано. У зв’язку з прийняттям цього рішення продовжується дія рішення виконавчого комітету Полтавської міської ради “Про встановлення тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій” від 20.02.2008 № 150. Позачергове засідання виконкому провів міський голова Олександр Мамай. Про це повідомили в прес-службі Полтавської міської ради.
“Тарифи на житлово-комунальні послуги не змінювалися в Полтаві близько 6 років. І залишалися найнижчими в Україні навіть після їх підняття. Нормальне функціонування сфери ЖКГ за таких умов просто неможливе, – зазначив міський голова Олександр Мамай. – На пальне та заробітну плату працівникам сфери, можливо, й вистачить, але замінити запасні частини чи закупити нову техніку, бодай підняти зарплату хоча б на 100 гривень двірникам, яких на сьогоднішній день у місті не вистачає чоловік 170, ми не зможемо”.
Голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко підтвердив в ефірі “5-го каналу”, що скандальне рішення про підвищення комунальних тарифів у Полтаві скасоване. За його словами, приймаючи рішення про підвищення тарифів, міська влада повинна була обговорити це питання з громадою, пояснивши причини і деталі змін. Також він зазначив, що перекладати усі проблеми галузі ЖКГ на гаманці людей – неправильно. Такі рішення міської влади він назвав хибними і запропонував шукати альтернативні підходи.
В інтерв’ю ОДТРК “Лтава” Олександр Удовіченко висловив свою позицію щодо подій в обласному центрі:
– Тариф по квартплаті по 73 копійки за квадратний метр у Полтаві – найнижчий в Україні. Так склалося, є різні мотиви цього, але факт такий. Ми розуміємо: щоб підняти тарифи, потрібно отримати згоду людей, провести громадські слухання, роз’яснити, показати, які ризики несе місто. Цього не було зроблено полтавською міською владою. Ми з міським головою домовились, що він проведе виконком і рішення буде скасовано. Що робити далі? Подивитись, хто готував таке рішення, і зробити висновки, у тому числі організаційні. З іншого боку, треба залучити групу компетентних фахівців, які все порахують, і головне – залучити громадськість, щоб люди розуміли, про що йде мова. Має бути тільки такий відкритий підхід.

Ганна ЯЛОВЕГІНА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.