Незглибима ріка пам’яті й вдячності

Визволення кременчукаНапередодні Дня визволення Кременчука, яке припадає на 29 вересня, у наддніпрянському місті біля пам’ятника «Воїну-визволителю» відбувся загальноміський мітинг-реквієм із нагоди 70-ї річниці цього світлого й радісного дня. На жаль, з кожним роком рідіють ряди ветеранів, і сьогодні у місті залишилося менше 20 його визволителів.
Вклонитися тим, хто віддав життя за Перемогу, й усім, хто вижив у тій страшній війні, закликав присутніх на мітингу голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко. Від імені Президента України Віктора Януковича й усієї полтавської громади він привітав кременчужан із вагомою історичною подією, яка стала завершальною у визвольній операції радянських військ на території нашої області.
Серед почесних гостей – керівники міста, підприємств, депутати рад різних рівнів, а також делегації п’яти іноземних держав і міст-побратимів. Із нагоди величного свята до наддніпрянського міста завітав і двічі Герой Радянського Союзу, льотчик-космонавт Петро Климук, якому напередодні було присвоєно звання Почесного громадянина Кременчука. До міста, яке дало путівку у високе небо, він повернувся більш ніж через 50 років. Як подарунок привіз із собою копію Прапора Перемоги, який було вивішено в Берліні над Рейхстагом у травні 1945 року. Відтепер він, як і копії Прапорів військових підрозділів, що брали участь у визволенні Кременчука, є священною історичною реліквією міста.
Хвилиною мовчання учасники мітингу вшанували пам’ять усіх, хто не повернувся з фронтів, загинув у концтаборах, полоні, в окупації, залишився навіки безвісти зниклим. А на завершення поклали квіти до підніжжя пам’ятника. Саме на цьому історичному місці 29 вересня далекого 1943 року, коли з Кременчука були вигнані фашисти, капітан Шота Гогорішвілі підняв Червоний Прапор.
Цього ж дня за традицією керівники міста, почесні гості поклали квіти до меморіалу «Вічно живим» та до інших пам’ятників і могил, пов’язаних із Великою Вітчизняною війною.
Із нагоди 70-річчя визволення Кременчука від фашистських загарбників у місті відбулася низка інших патріотичних, культурно-мистецьких заходів.

Віра ІЛЬКОВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.