Свято храму музики

DSC_0211З  нагоди 70-річчя обласної філармонії в обласному академічному музично-драматичному театрі імені М.В.Гоголя відбувся ювілейний концерт. Теплі слова на адресу ювілярів виголосили голова обласної ради Іван Момот, заступник голови – керівник апарату ОДА Валерій Пархоменко, генеральний директор Національної філармонії України Дмитро Остапенко, генеральний директор ОДТРК “Лтава” Микола Ляпаненко, директор Полтавського музичного училища імені М.Лисенка Микола Демченко, директор Гадяцького училища культури імені І.Котляревського Анатолій Насменчук.
Валерій Пархоменко зачитав привітання зі святом від міністра культури України Леоніда Новохатька. Кращих діячів філармонії було нагороджено почесними грамотами обласної влади. А Дмитро Остапенко вручив директору обласної філармонії Олегові Тищику ювілейну монету до 150-річчя Національної філармонії України.
Сцена театру імені М.В. Гоголя того вечора рясніла талантами. Зорепад відкрився виступом українського народного оркестру “Мамай”. Подумки глядачі у ритмі вальсу кружляли під баянну музику народного артиста України Сергія Грінченка та оркестру, поринали у світ давньогрецьких міфів під увертюру до опери “Орфей та Еврідіка” у виконанні камерного оркестру імені Дмитра Ахшарумова. Неймовірне відчуття гордості від причетності до українських джерел, певно, в кожному пробудили виступи тріо бандуристок “Вишиванка”, концертного ансамблю “Чураївна”, народної артистки України Наталії Хоменко, заслуженої артистки України Олени Білоконь та інших виконавців. Славетна козацька епоха постала на сцені під час виступу пісенно-танцювального ансамблю “Полтава”.
Це далеко не всі сюрпризи, приготовлені глядачам артистами обласної філармонії. Концерт переконливо доводить: своєю творчістю обласна філармонія робить значний внесок у розвиток українського музичного мистецтва, протидіючи нерідко низькопробній закордонній музиці, якої, на жаль, забагато в нашому культурному просторі.
***
Визволення Полтави від фашистських загарбників 23 вересня 1943 року позначилося і видатною подією у культурному житті Полтавщини – 24 вересня 1943 року запрацювала Полтавська обласна філармонія. У рамках відзначення 70-річчя закладу, який нині є комунальним підприємством, в обласній раді відбулася презентація книги “Полтавська філармонія-70”. Підкресливши важливість ювілейної дати в історії краю, присутніх у залі щиро привітав голова обласної ради Іван Момот. Він зазначив, що авторський колектив і видавці у досить стислі терміни виконали великий обсяг роботи. Їм довелося опрацювати значну кількість архівних та інших матеріалів, спогадів. І результат вартий того. Книга вдало поєднує славне минуле і яскраве сьогодення творчого колективу, в якому працювало і працює чимало талановитих людей, відомих нині далеко за межами України.
Видавець і виготовлювач ювілейного тому – ТОВ “АСМІ”. Упорядниками виступили знані у нашому краї люди: директор науково-редакційного підрозділу – Центру по дослідженню історії Полтавщини Полтавської обласної ради Олександр Білоусько, начальник інформаційно-аналітичного відділу філармонії Василь Пилипенко та заступник директора державного архіву Полтавської області Тарас Пустовіт. Втім, як зазначалося у виступах, автором ювілейного літопису передовсім є колектив філармонії. Самі ж упорядники, за їхніми словами, не прагнули “затопити текст фактами”, що не дало б можливості побачити вектори, за якими рухалася установа. Тому історія філармонії встановлюється у вимірах найкращих її досягнень, які задокументовані у текстах та ілюстраціях. Відзначено й ентузіазм, і наполегливість під час роботи над книгою першого заступника голови обласної ради Володимира Онищенка.
Перші екземпляри ювілейного видання з подячними написами голови облдержадміністрації Олександра Удовіченка та голови обласної ради Івана Момота “за велику творчу працю, яка звеличила і уславила філармонію” отримали ветерани закладу, керівники творчих колективів, провідні артисти, друзі, колеги, партнери мистецького закладу, журналісти. Серед них – Герой України, видатний аграрій Полтавщини Іван Балюк; директор Полтавського земляцтва у Москві Микола Біденко; головний редактор Всеукраїнської громадсько-політичної газети “Зоря Полтавщини”, секретар Національної спілки журналістів України, голова обласної організації НСЖУ Григорій Гринь; композитор, професор, заслужений діяч мистецтв Російської Федерації Олександр Дармастук; заслужений діяч мистецтв України, народний артист України Герман Юрченко, який 33 роки працював директором філармонії; нинішній її директор Олег Тищик. Завершуючи зустріч, голова обласної ради Іван Момот висловив упевненість, що у Полтавської обласної філармонії – велике творче майбутнє.
До речі, коли книга вже була надрукована, упорядники виявили інформацію про те, що Полтавська обласна філармонія була заснована в березні 1938 року! Про це йдеться у повідомленні газети “Більшовик Полтавщини” (нині – “Зоря Полтавщини”) у № 39 (3432) від 17 лютого 1939 року.
Про Полтавську філармонію
“В березні минулого року в Полтаві утворено концертну естраду. Все йшло гаразд до нового року. Запрошувались артисти інших міст, виступали місцеві артисти, і від часу до часу відбувалися концерти.
В 1939 році естраду реорганізовано в філармонію з естрадним відділом. Сама реорганізація говорить за те, що естрадні концерти не задовольняли вимог сучасного глядача, який надзвичайно виріс, розбирається в класичних творах, цінить їх, засуджує халтуру.
Керівники філармонії заслуговують на увагу. Досить сказати, що за короткий час ними організовано сотні концертів, причому непоганих. Полтавський глядач за останній час мав змогу послухати знаменитих майстрів сцени – вокалістів тт. Паторжинського, Литвиненко-Вольгемут, Епельбаума, Гельцер. Нещодавно ми слухали захоплюючі мелодії класичної музики у виконанні талановитого радянського піаніста – лауреата міжнародного конкурсу, орденоносця Еміля Гілельса.
Гілельс, відвідавши Полтаву, не випадково в своєму інтерв’ю писав, що філармонія повинна придбати хороші музичні інструменти, і в першу чергу рояль, якого філармонія не має досі, хоч і відпущені кошти на придбання. Придбати, звичайно, можна. А де його поставити? Хіба в дворі Будинку колективіста, де в даному разі знаходиться філармонія.
Полтавська філармонія міститься в маленькому дощаному приміщенні, поруч якого кладова для хомутів, вівса і т. д. Щоб зайти до адміністрації філармонії, треба з парадного ходу перейти через усі приміщення Будинку колективіста, потім поміж кіньми і возами через усе подвір’я і, минувши купи гною, відшукати, нарешті, двері в приміщення філармонії. Гіршого місця для цієї установи підібрати не вдалося (?!).
Зали своєї для щоденних репетицій філармонія не має.
Зараз в штаті філармонії акторів і технічного персоналу з адміністрацією – 55 чоловік. Дуже часто приїжджають сюди артисти з інших міст. І всім їм доводиться міститись у маленькому приміщенні розміром не більше 20 квадратних метрів.
До цього часу в конторі філармонії навіть не встановлено телефону, яким можна легко зв’язатися з установами, підприємствами, районами, щоб домовитись про влаштування концертів. Немає в філармонії й автомашини, і взагалі ніякого транспорту, який їй конче потрібний.
Про всі недоліки, які заважають нормальній роботі філармонії, писали голові міськради тов. Муратову. Проте досі нічого не зроблено в справі допомоги філармонії.
Отже, потрібна серйозна допомога в створенні умов для творчої мистецької роботи акторів філармонії”.
А. Леонов.
Сподіваємося, що це відкриття суттєво доповнить викладену в книзі історію Полтавської філармонії і стане підставою для відзначення в подальшому 80-літнього ювілею.
Упорядники.

Євгенія ДАВИДЕНКО
Віктор КІКОТЬ
Анна ЧАПАЛА (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.