Вічний вогонь нетлінного подвигу

IMG_8564Велична дата – 70-річчя визволення Полтави від німецько-фашистських загарбників – зібрала в обласному центрі біля меморіалу Солдатської слави тисячі людей, які прийшли вшанувати пам’ять героїв. Колону очолили ветерани Великої Вітчизняної війни, керівники області та міста. Участь у мітингу взяли представники Кабміну України, органів виконавчої влади та місцевого самоврядування Запорізької області, полтавське православне духовенство на чолі з керуючими єпархіями, представники громадських організацій, студентська та учнівська молодь.
Урочистості розпочалися піснею незабутньої Раїси Кириченко “Степом, степом”, в якій навіки, в образі осиротілої матері героя, закарбовано біль утрат, яких зазнав наш народ у кровопролитні роки війни. З особливим піднесенням було відтворено радіоповідомлення, на яке полтавці чекали довгих 732 дні окупації, про те, що війська Степового фронту в результаті успішного наступу форсували Ворсклу й після триденних напружених боїв 23 вересня визволили Полтаву від ворога. Поіменно на мітингу назвали героїв-визволителів Полтави, які ще залишаються в нашому життєвому строю. Прозвучало також привітання, надіслане полтавській громаді від Президента України Віктора Януковича. Почесне місце на меморіалі Солдатської слави зайняв прапор 985-го стрілецького полку, який брав участь у боях за визволення Полтави.
Перший заступник голови облдержадміністрації Віктор Животенко наголосив у промові, що 200 тисяч синів та дочок Полтавщини воювали на різних фронтах Великої Вітчизняної і 300 з них стали Героями Радянського Союзу:
– Сьогодні Президент України Віктор Янукович ставить завдання про підвищення соціальних стандартів життя ветеранів, і протягом останніх півтора року нам вдалося підвищити пенсії для учасників Великої Вітчизняної війни, для сімей померлих ветеранів-інвалідів, разові виплати до Дня Перемоги.
– Ми низько вклоняємося людям, завдяки подвигу яких Полтава вже сімдесят років живе мирною працею, тим, хто, відстояв наше майбутнє в боях, хто тяжко працював задля Перемоги на заводах і фабриках у тилу, хто піднімав наше місто після визволення з руїн і розбудовував, – зазначив голова обласної ради Іван Момот.
Зі словами вдячності до ветеранів і закликом до молоді щоденно пам’ятати про їхній подвиг звернулися також міський голова Полтави Олександр Мамай та заступник міністра молоді та спорту України – керівник апарату Євген Головін.
Окремим мотивом зібрання було урочисте приєднання Полтави до когорти українських міст, які вже зустріли 70-річчя визволення від фашизму, – в рамках Всеукраїнської вахти пам’яті “Пишаємося Великою Перемогою” до нашого обласного центру привезли Прапор Воїнської Слави, Книгу пам’яті та символічну капсулу із землею звільнених міст, яку на мітингу доповнили пригорщею полтавської землі. Капсулу вручили заступнику голови Запорізької облдержадміністрації Андрію Гамову, оскільки Запоріжжя святкуватиме День визволення від фашистської навали 14 жовтня.
Пам’ять полеглих на фронтах Великої Вітчизняної війни вшанували хвилиною мовчання та салютом, до Вічного вогню лягли вінки й гірлянда шани.
***
IMG_8406На перехресті вулиць Жовтневої й Ватутіна ветерани, високопосадовці та члени полтавської громади вшанували пам’ять видатного полководця, Героя Радянського Союзу Миколи Ватутіна, який брав участь у визволенні Полтавщини в роки Великої Вітчизняної війни. Одному з наймолодших генералів встановили відреставрований монумент. Відкривали пам’ятник міський голова Олександр Мамай та голова ради Київської районної організації ветеранів Полтави Степан Лукасевич.
– Відкриття обеліска Миколі Ватутіну – це знаменна подія напередодні 70-ї річниці визволення України й Полтави зокрема. Його доля тісно пов’язана з нашим містом, бо тут Микола Федорович закінчив піхотну школу, що розміщувалася у будівлі Кадетського корпусу. Якщо людина вже у 42 роки була генералом армії, то можна лише уявити, скільки вона зробила для визволення нашого народу, – зазначив Олександр Мамай.
Як повідомив Степан Лукасевич, постать Миколи Ватутіна знакова для Полтавщини, адже він, командуючи Воронезьким фронтом, разом із солдатами Степового фронту визволяв наш край від ворога. З метою виховання патріотизму серед молоді, щоби юнь знала, якою ціною їхні діди і прадіди здобули Перемогу у Великій Вітчизняній війні, для того, щоб Полтава залишалася таким же квітучим містом, потрібно, аби всі знали та пам’ятали про своїх героїв. Монумент не лише прикрасить місто, а й стане символом того, що полтавці шанують тих, хто подарував їм чисте й мирне небо.
– Я особисто знав Миколу Ватутіна. Воювали разом на Курській дузі. Ця людина справді була вмілим полководцем, що знає свою справу. Ми під його керівництвом ходили в штиковий бій, – розповів ветеран Великої Вітчизняної війни Федір Хомяков.
На відновлення монументу міська рада виділа 420 тисяч гривень.
– Часу було не так багато – близько чотирьох місяців. Завдяки колективним зусиллям нам вдалося відреставрувати та встановити монумент за досить короткий термін, – зазначив начальник управління з питань містобудування та архітектури, головний архітектор Полтави Вадим Вадімов.
Мешканцям вулиці, що носить ім’я славетного полководця Миколи Ватутіна, лишається сподіватися, що ремонт доріг на цьому відрізку не завершиться і шлях повністю полагодять, особливо на сегменті від перехрестя вулиці Ватутіна з вулицями Пушкіна та Шевченка.
***
DSC_0012Напередодні Дня визволення міста, у День партизанської слави біля пам’ятника Нескореним полтавчанам мешканці міста виявили глибоку шану й велику подяку партизанам і підпільникам Великої Вітчизняної війни, які мужньо боронили свій край від ворога нарівні з солдатами Червоної Армії.
– Мене запросили провести бесіду з учнями школи №10, подарували книгу про Лялю Убийвовк. Розповідь про нескорену полтавчанку прочитав залпом. Я радію з того, що ми згадуємо ті часи і вшановуємо пам’ять героїв, – розповів ветеран війни Володимир Матюков.
Вклонитися мужнім воїнам і вшанувати їх пам’ять хвилиною мовчання прийшли ветерани, студенти Полтавського національного технічного університету імені Юрія Кондратюка, Української медичної стоматологічної академії, Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г. Короленка, Полтавського базового медичного коледжу та небайдужі мешканці міста.
– Схилити голову перед світлою пам’яттю визволителів – мій обов’язок. Якщо я не прийду до монумента, то відчуваю, що чогось не зробила. З дитинства нам прищепили почуття патріотизму, яке живе в наших серцях повсякчас, – зазначила дитина війни, член Спілки ветеранів Октябрського району Полтави Валентина Рубан.
Як розповіла викладач міського професійно-технічного училища №17 Лариса Арбутовська, не буває пари, на якій би вона не висловила великої вдячності визволителям за можливість дивитися на чисте небо й жити в мирі, почуваючи себе вільними. Патріотизм це чи ні, але ці почуття йдуть від серця. Коли бачиш старенького дідуся чи бабусю, що приходять, спираючись на паличку, щоби вшанувати пам’ять своїх побратимів, хочеться підійти й на знак вдячності низько їм вклонитися, бо це Люди з великої літери.
23 вересня громадськість Полтави вшанувала пам’ять першого мера міста за часів Незалежності нашої держави, народного депутата України четвертого і п’ятого скликань Анатолія Кукоби. Він єдиний в Україні п’ять разів обирався головою міської ради і міським головою. На знак вдячності усі небайдужі полтавці вклонилися та поклали квіти до монументальної скульптури-погруддя Анатолія Тихоновича.
***
Кожна чергова річниця визволення Миргорода від фашистських загарбників віддаляє трагічні й героїчні події Великої Вітчизняної війни, які сповнюють душі людські піднесенням і гордістю за покоління визволителів рідного краю від чужоземної напасті. День 18 вересня, принаймні у Миргороді, ніби на замовлення видався погожим. Старожили згадували, що саме в такий день 70 років тому й зустрічали славних воїнів 373-ї та 93-ї Червонопрапорних дивізій, які згодом іменувалися Миргородськими.
Ще зранку над містом майоріли державні прапори, линули хвилюючі мелодії воєнної пори. Місцеві мешканці, відпочивальники тутешніх санаторіїв, не чекаючи офіційного мітингу, з барвистими осінніми квітами і теплом своїх сердець ішли й ішли до меморіалу героям війни у парку Слави на мальовничому березі Хорола. Святкування
70-річчя визволення додало глибокого смислу і Дню міста, яке у Миргороді відзначають у той же день.
Схвильовані спогадами про пережите ветерани разом із міським головою Сергієм Соломахою, депутатами міської ради та представниками громадськості схилили голови і поклали живі квіти до підніжжя меморіальної стели пам’яті жертвам Великої Вітчизняної війни.
Відкриваючи урочисті збори у залі курортного Палацу культури, міський голова Сергій Соломаха наголосив, що 70-річчя визволення та День міста доповнюють одне одного і є святом для всіх. Присутніх на урочистостях, а у їхній особі – усіх миргородців від імені голови облдержадміністрації Олександра Удовіченка, депутатів обласної ради сердечно привітав голова обласної ради Іван Момот. Він висловив вдячність трудовим колективам і підприємцям міста за їхній внесок у розвиток виробничої та соціально-культурної сфери Полтавщини, яка за багатьма позиціями – у числі перших в Україні. Курортний Миргород зокрема є гордістю області, держави. Це уже сьогодні – сучасне європейське місто.
Керуюча справами виконкому міської ради Наталія Гирка зачитала вітальну адресу ветеранам Великої Вітчизняної війни та громаді Миргорода від Голови Верховної Ради України Володимира Рибака. Учасники урочистих зборів схвально зустріли повідомлення про те, що Президент України Віктор Янукович своїм Указом призначив довічну державну стипендію присутньому в залі відважному танкісту, полковнику у відставці Василю Петлюху.

упа ветеранів, трудівників, громадських активістів удостоєні почесних відзнак облдержадміністрації, обласної ради, Миргородської міської ради. Учасників святкових заходів привітала голова Миргородської районної ради Наталія Дудник, представники громадських організацій. Колективи художньої самодіяльності курортного Палацу культури та юні таланти міського центру естетичного виховання подарували святковий концерт. Увечері на центральній площі міста відбулися масові народні гуляння.
***
До святкування Дня міста та відзначення 70-ї річниці визволення карлівчани готувались заздалегідь: було проведено місячник чистоти, заплановано святкові заходи, в історико-краєзнавчому музеї відкрито розділ та тематичні експозиції “Ви – святість сердець на священній війні, ви смерть подолали – вам смерті немає”.
Міський голова Володимир Слєпцов на мітингу біля меморіалу Слави нагадав про тяжкі воєнні роки, закликав завжди пам’ятати про мужність та героїзм солдатів. Привітав  ветеранів та усіх карлівчан із Днем визволення, побажав міцного здоров`я, довголіття, щастя і благополуччя. Хвилиною мовчання учасники мітингу вшанували пам’ять загиблих співвітчизників.
А далі стартували поетична естафета, велопробіг. Молодь району поїхала у село Федорівку, щоб вшанувати пам’ять та покласти квіти до пам’ятника нашому земляку, льотчику-космонавту СРСР, генерал-лейтенанту авіації, двічі Герою Радянського Союзу Георгію Тимофійовичу Береговому. По дорозі до них приєдналися учні Климівської та Нижньоланнівської шкіл.
У святкову програму ввійшли й немало спортивних змагань, марш духових оркестрів, естафета пам’яті “Слава визволителям України”, яку карлівчани прийняли з Харкова.
Свої виставки композицій із квітів та городини, вишиванок, фотографій представляли учні та вчителі, працівники будинків культури, представники сільських населених пунктів. Також можна було помилуватися виставкою свійських птахів: голубів, фазанів, цесарок, яку підготували любителі птаства. У цей же час відбувалась концертна програма за участю шкільних колективів.
Згодом всі були запрошені на свято галушки.
На завершення святкування Дня міста відбувся святковий феєрверк.
***
Урочисто, пафосно, феєрично відзначила Решетилівщина 70-ту річницю визволення краю від фашистських загарбників та 375-ту річницю заснування селища.
У районному Будинку культури відбувся концерт Національного Президентського оркестру. Вперше на решетилівській сцені виступив такий унікальний різножанровий колектив. У його складі 62 виконавці на духових інструментах і 38 – на струнних. Це дозволяє мати духовий, камерний, симфонічний, естрадно-симфонічний оркестри, біг-бенд тощо.
Цей провідний творчий колектив країни під орудою заслуженого діяча мистецтв України Івана Москаленка зібрав близько 300 глядачів селища та сіл району. Вони були захоплені від кожного виступу артистів, насолоджуючись добре відомими піснями воєнних літ.
У понеділок пройшла святкова хода ветеранів, керівників району, селища, підприємств і організацій, представників громадськості від ЦКД “Оберіг” до меморіалу Слави, де відбувся урочистий мітинг. Душевний трепет викликали слова й пісні, що звучали у виконанні самодіяльних артистів Юрія Пасічного, Катерини Гаркот, Вікторії Пахолко, Людмили Калініченко.
За участю учнів Решетилівської гімназії ім. І.Л.Олійника відбулася естафета Пам’яті, в рамках якої запалили свічу Пам’яті від вічного вогню біля меморіалу Слави і передали її з рук у руки до обеліска “дніпровцям”.
Завершилося святкування розкішним феєрверком.
***
І хоча важкі хмари таки пролилися холодним дощем, святкового настрою погода не змогла зіпсувати. Для наймолодших жителів Диканьки було проведено велоперегони, у яких перемогу здобула Ліза Григоренко й отримала в подарунок від селищної ради і благодійного фонду “Диканщина” велосипед. А дорослі могли придбати продукцію місцевих сільгоспвиробників на виставці-продажу. Тут були представлені товари ТОВ “Укрпродснекгруп”, яке випускає насіння торгової марки “Вкусняшки от Сашки”, а віднедавна – й олію “Дари Диканьки”, яблука, вирощені у фермерському господарстві “Сади Полтавщини”, й подивитися на їхні ж саджанці. Потім святкування продовжилось у районному Будинку культури, де значна група земляків одержала відзнаки.
Опісля місцеві самодіяльні артисти порадували глядачів цікавим концертом, а особливе захоплення викликав виступ учасників Полтавського військово-спортивного центру “Воїн”. Увечері диканці могли насолодитися вогняним шоу та святковим феєрверком, а молодь відпочила на дискотеці.
Святкування 70-річчя визволення Диканщини від фашистських загарбників продовжилось у понеділок, 23 вересня. Цього дня ветеранів пригостили смачною польовою кашею, до пам’ятника Слави лягли квіти у пам’ять про героїчний подвиг визволителів, у районному Будинку культури виступив Національний Президентський оркестр.
***
Святкові урочистості пройшли у містах, селищах і селах області.
Анна ВАСЕЦЬКА,
Вікторія КОРНЄВА,
Леонард НІКОЛАЄНКО,
Олег ЖУРАВЛЬОВ (фото),
Анна ЧАПАЛА (фото)/
“Зоря Полтавщини”,
Світлана ВОРОНЯНСЬКА,
Наталія СУПРУН,
Іван ЦИГАН/
Журналісти.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.