“Квітуй, моя “Полтаво вишивана”

DSC_0164У  третє за цей рік Полтава замайоріла національними вбраннями – вдруге пройшов традиційний парад “Полтава вишивана”, присвячений 70-річчю визволення обласного центру.
– Я побував на багатьох подібних дійствах, та мені здається, що парад вишиванки в Полтаві – найкращий в Україні. Приємно зазначити, що це свято перетворюється на гарну традицію. У заході взяли участь понад
3 тисячі мешканців, які виявили ініціативу та відгукнулися на нашу пропозицію. Ось цю сорочку, вишиту білим по білому, яку я одягнув на парад, подарувала мені мама. Як співає Наталія Май, мамина сорочка найтепліша в світі. Так і мені, незважаючи на негоду, зовсім не холодно, – зазначив міський голова Олександр Мамай.
Учасники дійства збиралися на Соборному майдані, а потім рушили святковою ходою до Театральної площі, де згодом розпочався концерт. Попереду колони йшла святково вбрана молодь, тримаючи в руках сніп пшениці та великий коровай.
– Ми раді, що цей парад проводиться в місті вже вдруге, та ще й до 70-річчя від дня визволення краю. Дуже приємно, що захід спрямований на вшанування українських традицій. Минулого року ми теж брали участь у ньому. Це велика честь – бути частиною такого свята. Коли одягаю вишиванку, як ніколи почуваюся українкою, – розповіла учениця 10-го класу Полтавського багатопрофільного ліцею №1 імені І.П. Котляревського Юлія Грабенко.
Багато учасників параду тримали в руках різнокольорові повітряні кульки, букети квітів, кетяги калини, маленькі прапорці України. Учні Полтавської ЗОШ І–ІІІ ступенів №7 імені
Т.Г. Шевченка підіймали догори паперові символи миру – прикрашених стрічками білих голубів, виготовлених спеціально до свята.
– Ми любимо українське мистецтво, особливо вишивку, тому вирішили підтримати ініціативу міської ради та завітати на цей захід. Одягли національне вбрання, подивилися на інших і вкотре усвідомили, яка в нас гарна нація, – поділилася враженнями вихователь міського дитячого ясел-садочка №84 “Волошка” Валентина Герич.
Погода полтавців не налякала, глядачі рятувалися гарячою кавою, оплесками й танцями, не дозволяючи собі мерзнути. Були й такі, що вирішили не збирати великої компанії та осібно прийти на захід.
– Вишиванка ще від мами лишилася, – розповіла пенсіонерка, мешканка Полтави Софія Демченко. – У мене аж настрій покращується, коли вбираюся в українську сорочку. Я й минулого року побувала на параді. Враження лише позитивні. Це добре, що у місті відбуваються такі заходи, адже таким чином молодь пізнає й шанує свої традиції.
Не лише сорочки й рушники прикрашали полтавську колону. Адміністратор управління сприяння підприємництву міськвиконкому Полтави Галина Бородіна вирішила взяти свою найкращу роботу – вишиту картину із зображенням Богородиці та Ісуса Христа. Жінка на подібному заході вперше. Як зазначила, такі дійства потрібні і для міста, і для держави, адже вони пробуджують національну свідомість народу. Перебуваючи на цьому святі, вишивальниця відчула натхнення та бажання працювати.
Після вітальних слів організатори відзначили врученням нагрудного знака за активну громадську позицію, популяризацію української культури, національних традицій і звичаїв проректора з виховної роботи Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г. Короленка Наталію Павленко, грамотами й квітами нагородили декана факультету технологій та дизайну Валентину Титаренко та її вихованку, студентку 4-го курсу Габріеллу Галамбош.
На святі відбулася прем’єра – пролунав гімн параду “Полтава вишивана”, а через кілька хвилин присутні підспівували простим, але щирим словам: “Чаруй, неначе квітка, на радість добрим людям, квітуй, моя “Полтаво вишивана”.
Спеціальною гостею свята була учасниця проекту “Голос країни” Тоня Матвієнко. Співачка виконала кілька відомих пісень та презентувала нову композицію “Мавка”.
– Це мій перший концерт у Полтаві після “Голосу країни”. Вийшла сьогодні виступати і зрозуміла, що просто співати пісню за піснею не можу, хочеться поспілкуватися з глядачем. Тому в мене вийшов такий собі маленький творчий вечір. Парад вишиванок дуже гарний, і хоча я бачила лише шматочок, але відзначила, що, незважаючи на дощову погоду та невисоку температуру повітря, прийшло багато людей. І це справді свято, яке цінують і поважають, – розповіла Тоня Матвієнко. – У мене лише одна вишиванка, у ній я вже приїздила в Полтаву на Івана Купала. Коли збиралася сюди, подумала: як же оце приїду знову в ній? Тому попросила маму, і вона погодилася віддати мені свою довгу вишиту сорочку, щоб я її трішки вкоротила та одягла на цей виступ. У мене теж є довга сорочка, вишита за традиціями Полтавщини – білим по білому. На сцену в ній ще не виходила, але обов’язково за нагоди одягну. Її я б на вишиванку не обрізала – шкода. З нагоди 70-річчя визволення краю бажаю полтавцям любити своє місто та піклуватися про нього, а тутешній владі – турбуватися про людей та частіше влаштовувати такі гарні заходи.

Анна ВАСЕЦЬКА
Анна ЧАПАЛА (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.