Пріоритети гуманітарної політики держави

DSC_0130Минулої п’ятниці нашу область із робочою поїздкою відвідав віце-прем’єр-міністр України Костянтин Грищенко. Він ознайомився з ходом виконання в регіоні соціальних ініціатив Президента України Віктора Януковича. З цією метою Костянтин Грищенко відвідав низку об’єктів соціального призначення, зустрівся з викладачами і студентами Полтавського національного технічного університету імені Юрія Кондратюка.
Віце-прем’єр взяв участь у розширеному засіданні обласного Комітету економічних реформ, присвяченому стану впровадження реформ, започаткованих Урядом з ініціативи Президента України, зокрема щодо забезпечення захисту дітей та підтримки сімей із дітьми.
Голова обласної державної адміністрації Олександр Удовіченко, відкриваючи засідання, наголосив на тому, що головне завдання нині – це реалізація реформ, втілення в життя соціальних ініціатив Президента України Віктора Януковича.
– З одного боку, на місцях, у межах кожної територіальної громади, ми самі повинні докладати максимум зусиль, аби отримати бажаний результат, з іншого – нам потрібна підтримка центральних органів влади у вирішенні питань загальнодержавного значення, актуальних і для нашої області.
Директор департаменту економічного розвитку ОДА Олена Адамович поінформувала присутніх про економічний розвиток області. Зокрема констатувалося, що на Полтавщині розроблені й послідовно реалізуються місцеві програми перетворень. Вони спрямовані, в першу чергу, на розвиток пріоритетних галузей. У агропромисловому комплексі поступово запроваджується модернізація виробництва з метою підвищення конкурентоспроможності продукції й виходу її на міжнародний ринок. До речі, розвиток експорту – одне зі стратегічних завдань реалізації обласної програми економічних реформ.
Доповідаючи про стан медичної галузі області, директор департаменту охорони здоров’я ОДА Віктор Лисак наголосив на тому, що реформування медицини в регіоні, зокрема структурні перетворення, здійснюються за принципом комплексного підходу. І це відбувається на всіх рівнях медичного обслуговування населення, в тому числі й на первинному. За словами доповідача, усі 313 нині діючих на селі амбулаторій загальної практики – сімейної медицини спрямовані у своїй роботі не лише на лікування хвороб, а й на попередження їх виникнення. Одне із головних досягнень галузі охорони здоров’я області за останні роки – завершення першого етапу структурної перебудови галузі створенням 34 центрів первинної медико-санітарної допомоги. А це, в свою чергу, дало змогу наблизити медичну допомогу до кожного пацієнта. При цьому сьогодні потрібно зробити акцент на забезпеченні якісними і доступними ліками людей, які страждають від цукрового діабету, гіпертонії, немовлят, які народжуються з патологіями. Термінового підвищення заробітних плат потребують дитячі анестезіологи і неонатологи, наголосив Віктор Лисак.
Серед основних досягнень в освітній галузі директор департаменту освіти і науки ОДА Володимир Мирошниченко назвав забезпечення підвезенням до шкіл 13 тисяч дітей, суттєве розширення мережі дошкільних навчальних закладів, а серед проблем – оптимізацію структури шкільної освіти.
Міський голова Комсомольська, голова Полтавського регіонального відділення Асоціації міст України Сергій Супрун поділився досвідом залучення до сімейних форм виховання дітей, які залишилися без батьків або були позбавлені батьківського піклування. Голова Семенівської РДА Валерій Книш, говорячи про фінансування дитячих будинків сімейного типу, вніс пропозицію частину отримуваних батьками-вихователями коштів, які платить держава на утримання взятих на виховання в сім’ю дітей, акумулювати на особистому банківському рахунку кожної дитини для її матеріального забезпечення. Він, а також інші виступаючі порушували клопотання перед віце-прем’єр-міністром України Костянтином Грищенком про необхідність співфінансування відкриття у великих населених пунктах дитячих садочків, що не під силу лише місцевим бюджетам.
Костянтин Грищенко відзначив, що Полтавщина знаходиться серед лідерів у державі по багатьох напрямках розвитку, в тому числі й в економіці.
– У світлі європейського напрямку розвитку країни, її орієнтованості на підписання Угоди про асоціацію між Україною і ЄС ми повинні прагнути запровадження в себе найвищих соціальних стандартів – європейських. Це зокрема стосується підвищення якості продукції, виходу на зовнішні ринки збуту. Тож особливий акцент зараз треба робити на розвитку експорту, в тому числі й на Полтавщині, – наголосив Костянтин Грищенко.
***
За участю Костянтина Грищенка у 1-й міській лікарні Полтави було відкрито оновлене травматологічне відділення. Капітальний ремонт відділення, розрахованого на 50 ліжок із цілодобовим перебуванням, проведено за рахунок коштів міського та обласного бюджетів на суму 1 мільйон 360 тисяч гривень. Окрім того, ще понад 500 тисяч гривень було виділено на поновлення його матеріально-технічної бази. Тож тепер до послуг пацієнтів із важкими травмами – не лише кваліфікований медичний персонал, а й комфортні та затишні лікарняні палати.
Костянтин Грищенко відвідав Полтавський національний технічний університет імені Юрія Кондратюка, де ознайомився з організацією навчально-виховного процесу, історією та досягненнями ВНЗ. Відбулася зустріч із колективом, у якій завдяки місцевим телевізійним мережам взяли участь майже сімсот викладачів та студентів. Віце-прем’єр-міністр говорив про реалізацію реформ, ініційованих Президентом України,  роль Полтавщини у розвитку держави – як однієї з провідних областей, про необхідність високої самоорганізації і дисципліни кожного студента для самовизначення у цьому складному житті.
Віце-прем’єр-міністр України спілкувався з журналістами центральних та місцевих засобів масової інформації, відповідав на запитання журналістів, які стосувалися аспектів зовнішньої і внутрішньої політики. Але здебільшого журналісти поверталися до проблем медичної галузі. Зокрема Костянтин Грищенко наголосив на державній підтримці людей із особливими потребами, виконанні державної програми допомоги хворим на гіпертонію, реалізації для них ліків за пільговими цінами. Що стосується організації екстреної медичної допомоги, то створено централізовані диспетчерські пункти, систему контролю за їхньою роботою, вживаються заходи щодо оновлення транспортних засобів, заохочення працівників галузі тощо. Посадовець поділився враженнями відносно організації реформування медицини на Полтавщині. Завдання Глави Держави відносно поліпшення якості медичного обслуговування населення вимагають тісної співпраці усіх рівнів влади, а на Полтавщині працює злагоджена команда, зробив особливий акцент віце-прем’єр. Тому в області є значні досягнення, послідовно вирішується комплекс складних завдань. Що стосується Уряду, то він буде системно допомагати тим, хто наполегливо працює.

рищенко також ознайомився з учбово-тренувальним процесом у Полтавській ДЮСШ № 3 із плавання “Дельфін”, де нещодавно було капітально відремонтовано й реконструйовано плавальний басейн. Супроводжували віце-прем’єр-міністра голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко, його заступник Олександр Коваль, міський голова Полтави Олександр Мамай, інші фахівці.
У “Дельфіні” встановили сучасну автоматику для дезінфекції води в басейні та нову систему опалення. Під капремонт освоєно майже 7 мільйонів гривень. Нині у басейні тренуються понад 600 дітей під керівництвом 10 кваліфікованих тренерів-викладачів. На сьогодні школа має багаторазових переможців та призерів чемпіонатів України, членів національної збірної команди України, майстрів спорту, кандидатів у майстри, розрядників.
У центрі соціальної реабілітації дітей-інвалідів міста Полтави високому гостю показали умови перебування і реабілітації дітей, зокрема тренажерні зали й зал ЛФК, сенсорну кімнату, де йшли заняття, універсальне медичне обладнання, спеціальний автомобіль із підйомником, який безкоштовно возить дітей на процедури і заняття й назад додому тощо. Про роботу з хворими дітьми віце-прем’єру розповіли директор департаменту праці та соціального захисту населення ОДА Людмила Корнієнко, директор центру Людмила Лисенко. Зокрема на кожного пацієнта зроблена соціальна картка інваліда. Понад 180 дітей отримали послуги в новому закладі, що відкрився влітку. Загалом у місті живуть 980 дітей-інвалідів, у тому числі 50 інвалідів на візках. В області – 267 дітей, що пересуваються на візках. На Полтавщині діють 5 подібних реабілітаційних закладів, у обласному центрі – найбільший. Його обладнано спеціальними ліфтами для полегшення доступу до потрібних процедур. На капітальну реконструкцію установи витрачено понад 7 мільйонів гривень. Також за кошти місцевого бюджету та Міністерства соціальної політики України, яке перерахувало центру додатково 1 мільйон гривень, придбано необхідне обладнання для гідромасажних ванн, душових тощо.
Відвідав Костянтин Грищенко і аптеку № 30 Полтавського обласного комунального підприємства “Полтавафарм”, що бере участь у пілотному проекті державного регулювання цін на лікарські засоби для осіб з гіпертонічною хворобою згідно з соціальними ініціативами Президента України в сфері охорони здоров’я. Про роботу підприємства розповіли директор “Полтавафарм” Наталія Стецюк, директор департаменту охорони здоров’я ОДА Віктор Лисак. Зокрема всі комунальні аптечні заклади нині об’єднані в одну структуру, що має близько 230 підрозділів, більшість із яких – у сільській місцевості. Поновлена виробнича діяльність аптек. В обігу підприємства 64 відсотки препаратів, на які здійснюється державне регулювання, що говорить про соціальну спрямованість підприємства. У цьому році вдвічі збільшується кількість ветеранських куточків, де ліки продаються за нижчими цінами завдяки прямим договорам із заводами-виробниками. Шостий рік за рахунок цільових видатків з обласного бюджету забезпечуються інсуліном хворі на цукровий діабет. Нині 187 тисяч людей з гіпертонічною хворобою в області отримують зі знижками препарати, призначені їм лікарем. Протягом дня, приміром, відпускається ліків на 60 тисяч гривень згідно з названим проектом. Причому знижки для хворих суттєві – до 90 відсотків. Зараз збільшилася і сума відшкодування від держави.
Віце-прем’єра зацікавив досвід полтавських фармацевтів в укладенні прямих договорів на постачання лікарських засобів, він зазначив, що цей досвід потребує вивчення і розповсюдження, підкреслив, що ефективні способи зниження ціни на ліки зараз дуже актуальні.
Побажав він успіхів і у здійсненні іншої медичної полтавської ініціативи – створенні електронного реєстру пацієнтів, що впроваджується в четвертій міській лікарні. Інший реєстр – хворих на гіпертонію – ведеться вже близько року, опікується цією справою обласний клінічний кардіологічний диспансер, де також побував Костянтин Грищенко. Головний лікар установи Костянтин Вакуленко показав, як працюють із цим реєстром, а також – новітнє обладнання, завдяки якому за кілька хвилин передаються дані електрокардіограм хворих із районів до обласного кардіодиспансеру, що дає змогу розширити кардіодопомогу для мешканців області. Оглянув урядовець і устаткування палат інтенсивної терапії тощо.
Завершилася робоча поїздка віце-прем’єр-міністра України Костянтина Грищенка телерадіоефіром на ОДТРК “Лтава”.
У робочій поїздці віце-прем’єр-міністра України К. Грищенка супроводжував перший заступник голови обласної ради Володимир Онищенко.

ДУМКА-КОНДРАТЬЄВА,
Віктор КІКОТЬ,
Ганна ЯЛОВЕГІНА,
Олег ЖУРАВЛЬОВ (фото)
Анна ЧАПАЛА (фото)/
“Зоря Полтавщини”.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.