Здешевлення перевезень і зберігання зерна підвищить рентабельність виробництва

Актуальні проблеми роботи агропромислового комплексу Полтавщини розглядалися на нараді, яку провів заступник голови облдержадміністрації Володимир Замикула. Серед головних питань порядку денного – цінова ситуація на ринку зерна, тенденції якої поки що складаються не на користь сільгоспвиробників. Констатувалося, що ситуація загалом дещо гірша за очікувану. Не останню роль у цьому питанні відіграє вартість послуг зі зберігання зерна та доведення його до кондиційних вимог на елеваторах, транспортування до морських портів.
Про виконання плану заходів щодо реалізації комплексного механізму оптимізації логістичних витрат на ринку зерна доповідав начальник державної сільськогосподарської інспекції Анатолій Пащенко. Він зазначив, що торік фахівцями відомства проінспектовано понад 1 мільйон 800 тисяч тонн зерна та видано 28 тисяч сертифікатів, з них понад тисячу – експортних. За перше півріччя цього року проінспектовано 1 мільйон 138 тисяч тонн зерна й видано понад 17,3 тисячі сертифікатів, у тому числі експортних – 409, а з початку нинішнього маркетингового року проінспектовано 230 тисяч тонн зерна, з них продовольчої пшениці – 79 тисяч тонн.
– Одним із завдань, визначених планом заходів щодо реалізації комплексного механізму оптимізації логістичних витрат на ринку зерна, є, зокрема, недопущення перешкод на шляху вільного переміщення зерна та продуктів його переробки по всій території України. Для виконання плану наші фахівці інспектують зерно, працюючи й у вихідні, щоб не допустити затримки проходження на порти, – зазначив Анатолій Пащенко. – Вартість адмінпослуг, що надаються інспекцією, невисока, значно дорожчі послуги зерноскладів. Їх строкатість коливається в межах від 20 до 72 гривень тільки за вантажні роботи, від 8 до 25 гривень і вище – за зберігання тонни зерна.
Доповідач висловив пропозицію щодо можливості перевірки ціноутворення за послуги зерноскладів, особливо державних, де іноді важко знайти логіку в формуванні вартості послуг.
У нинішньому маркетинговому році з області вивезено понад 450 тисяч тонн зерна. Затримок із вивезенням через несвоєчасність видачі фітосанітарних і карантинних сертифікатів не було, наголосив начальник Державної фітосанітарної інспекції в Полтавській області Віталій Назаренко. До того ж він зазначив, що до 10 червня 2014 року вартість видачі фітосанітарних і карантинних сертифікатів буде здешевлена на 50 відсотків.
На недопустимості високої вартості логістичних послуг, яка при транспортуванні тонни зерна від виробника до порту іноді перевищує 600 гривень, акцентував увагу присутніх Володимир Замикула. Адже за таких умов навіть цьогорічний сорокацентнерний урожай не дає можливості отримання оптимального доходу сільгоспвиробникові. До того ж у європейських країнах вартість аналогічних послуг зазвичай рідко перевищує 30 доларів США. У підсумку було прийнято рішення про створення робочої групи для координації ситуації на зерноринку, до якої входили б відповідні фахівці, зернотрейдери й сільгоспвиробники.
Про стан реалізації заходів із запобігання занесення африканської чуми свиней на територію регіону доповів начальник головного управління ветеринарної медицини в Полтавській області Сергій Аранчій. Загалом ситуацію він назвав складною, оскільки чума свиней – це економічний колапс для тих територій, де вона виникає. На жаль, із 179 свиногосподарств області у 26 не все зроблено для переведення їх на закритий режим роботи. Між тим, випадки захворювання свинопоголів’я вже зареєстровані в областях
Білорусі, які межують з Україною.
Про стан проведення осінньо-польових робіт доповів директор департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Сергій Фролов. Зазначалося, що проведення комплексу осінньо-польових робіт дещо гальмують погодні умови. Нині агроформування завершують збирання проса, гречку зібрано більш як на 50 відсотках площ, сою – майже на 26 відсотках відведених площ. Господарства також приступили до обмолоту соняшнику й кукурудзи, розпочали сівбу озимих культур.
Рівень готовності до переходу на зимово-стійлове утримання худоби становить близько 98 відсотків. Закінчується заготівля соковитих кормів, вже закладено понад 780 тисяч тонн силосу (більше 90 відсотків до потреби), достатньо заготовлено й сіна та сінажу, зазначив заступник директора департаменту агропромислового розвитку ОДА з питань тваринництва Іван Филоненко.
На нараді також було підбито підсумки літнього оздоровлення дітей працівників агропромислового комплексу та соціальної сфери села. Йшлося й про вирішення проблемних питань застосування норм Закону України “Про аквакультуру”. Як зазначив заступник начальника обласного управління водних ресурсів Володимир Кириленко, з 1 липня цього року набрав чинності Закон України “Про аквакультуру”, який визначає основні підходи до організації рибогосподарської діяльності в Україні й передбачає зміни у правилах користування водними об’єктами.
Вищезазначена законодавча база розміщена на сайті обласного управління водних ресурсів: www.poltavavodgosp.gov.ua
Із наявних в Полтавській області, за даними райдержадміністрацій, 1622 ставків і водосховищ, придатних для риборозведення, станом на початок липня 2013 року в користування на умовах оренди 692 орендарям передано 849 водних об’єктів площею дзеркала близько 7 тисяч гектарів.

Людмила ДАЦЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.