Космічні й земні орбіти Леоніда Каденюка

Затишний актовий зал Радивонівської загальноосвітньої школи І–ІІІ ступенів Великобагачанського району того дня був переповнений учнями, педагогами, мешканцями довколишніх сіл. Ще б пак, адже до школи завітав перший космонавт нашої держави, Герой України Леонід КАДЕНЮК.
– Минулого року до нас приїздив Герой Соціалістичної Праці, відомий аграрій України, наш земляк Віталій Михайлович Сторчак, – розповів керівник місцевої агрофірми “Україна”, Герой України Іван Балюк. – Цьогоріч вирішили запросити Леоніда Каденюка. Оскільки у Леоніда Костянтиновича дуже щільний графік, ми не змогли вітати його в нас на День знань. Діти не засмутилися, а, навпаки, чекали зустрічі з космонавтом, і вона перевершила усі їхні сподівання. У перспективі будемо ще запрошувати відомих українців. Такі зустрічі виховують у підростаючого покоління патріотизм, вчать досягати поставленої мети.
– Космічний політ – це надзвичайно цікава й напружена робота, – розповів Леонід Каденюк. – Я проводив різні експерименти над собою на борту корабля, та не міг знайти відповіді на багато запитань, бо космічна медицина, незважаючи на 52 роки польотів людей у космос, знаходиться на початковому шляху усвідомлення того, що відбувається із нашим організмом у стані невагомості. Я намагався вловити момент переходу в гравітацію, прив’язавши до свого планшета олівець. Хотів зауважити ту секунду, коли він повисне вертикально. Але так мені й не вдалося впіймати таку мить. Повернувшись на Землю, спершу відчував якусь незавершеність. Саме тому й вирішив написати книгу. Вона вийшла друком через 12 років після мого польоту під назвою “Місія – космос”. Я хотів поділитися унікальною інформацією, яку здобув під час перебування на орбіті. На сторінках книги детально описано етапи польоту – від старту і до повернення на Землю, також є розповіді про наукові дослідження, але особливий акцент зроблено на роздумах, враженнях від перебування у стані невагомості.
Після закінчення захоплюючої розповіді радивонівські школярі засипали гостя запитаннями. Звісно ж, усім хотілося дізнатися, чи є життя на інших планетах.
– Так, я переконаний у цьому, бо є мільярди подібних до нашої Землі космічних тіл. Просто відстані між об’єктами Всесвіту, на яких може існувати життя, надзвичайно великі. Тому вони й стають своєрідною перепоною в дослідженні. Одна із основних причин того, чому людину небезпечно відправляти хоча б на Марс, – радіаційні пояси і нашої, і Червоної планет. Там літають частинки із дуже потужною енергією, і невідомо, як захистити членів екіпажу від радіації, – поділився думками космонавт.
Особливої – національної – нотки додала зустрічі розповідь про українські символи на борту космічного корабля, на якому здійснював політ Леонід Каденюк. Він розповів, що перед стартом американські фахівці з центру управління польотами запропонували астронавтам замовити музику, яка б лунала щоразу вранці.
– Я подумав: а чому б не Гімн України? – розповів Леонід Каденюк. – І ось таким чином двічі в космосі на борту корабля пролунав наш Державний Гімн. Там  також були синьо-жовтий прапор і тризуб, “Кобзар” Шевченка.
– Зараз у мене відбувається багато зустрічей із школярами, – продовжив розповідь Леонід Костянтинович. – Нині значно менше охочих до космонавтики, але, на щастя, молоді люди, які мріють про безмежні простори Всесвіту, є. Сподіваюся, що після зустрічі 5–10 відсотків присутніх у залі загоряться ідеями міжпланетних мандрівок, адже це не лише польоти, а й створення космічних апаратів, робота на орбітальних станціях.
Разом із Іваном Балюком та директором місцевої школи Іваном Кунатенком Леонід Каденюк посадив дві молоденькі берізки та заклав капсулу часу, на місці якої згодом постане пам’ятник трудівниці-селянці. Особливі футболки із написами “Вітає з Днем знань Герой України Балюк Іван Махтейович” та “Вітає з Днем знань Герой України Каденюк Леонід Костянтинович” отримали найкращі школярі, які не лише гарно вчаться, а й допомагають агрофірмі “Україна”. Герой України Леонід Каденюк побажав радивонівським школярам вчитися якомога краще, дізнаватися якомога більше, бо немає тих знань, які не потрібні людині.
(Інтерв’ю із Леонідом Каденюком буде вміщено в одному із наступних номерів “Зорі Полтавщини”).

Анна ВАСЕЦЬКА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.