Славіст зі світовим ім’ям

“Хочеться мені, щоб ця дещиця вибраного Шевельова дісталася серця, розуму й душі нашого молодого та й старшого читача. Але насамперед ця книжечка задумана для молоді. Отож, друзі, читаймо і долаймо свої пороги, щоб дістатися до України і до себе за порогами”. Це рядки із передмови до книги “Юрій Шевельов. Вибрані праці” голови Полтавського крайового товариства “Просвіта” Миколи Кульчинського, упорядника видання, що приурочене до 105-ї річниці з дня народження видатного українського мовознавця і літературознавця, лауреата Національної премії України імені Т.Г.Шевченка, академіка НАН України, почесного президента Української вільної академії наук у США, професора Гарвардського і Колумбійського університетів Юрія Шевельова. Творча спадщина “славіста № 1”, як його називають, найвідомішого і найпопулярнішого літературознавця українського зарубіжжя становить близько 900 праць.
Презентацію свого видання полтавські “просвітяни” провели у затишному приміщенні кафе “Зустріч”. Про книгу і шлях до неї розповів учасникам заходу упорядник видання Микола Кульчинський, хоч тема зустрічі була значно ширшою. Голова крайової “Просвіти” закликав полтавців приєднуватися до товариства і братися до корисних справ, як то було у далекому 1918 році. Тоді Полтавська спілка споживчих товариств заснувала серію видань під гаслом “Просвітянська книгозбірня”. Тож презентоване видання – це ще й відновлення традиції, і на черзі нові книги, зокрема про Євгена Маланюка та Юрія Горліса-Горського.
Звичайно ж, йшлося на презентації і про ситуацію, що склалася довкола відкриття кілька днів тому в Харкові, де народився вчений, пам’ятної дошки на честь Юрія Шевельова – по вулиці Сумській, 17, де з 1915-го по 1943 рік у 8-метровій кімнаті Шевельов жив із матір’ю. Тамтешня міська влада протидіє вшануванню земляка і погрожує демонтувати дошку, на захист якої уже стали не лише харків’яни, а й відомі в Україні політики та науковці.
Юрій Шевельов дуже любив рідне місто і до кінця життя допомагав своїм землякам, зокрема й через фонд “Друзі Харкова”, що з його ініціативи було створено в середовищі емігрантів.
Книгу складають праці Юрія Шевельова “Москва, Маросєйка”, “Над озером. Баварія”, “Пороги і Запоріжжя”, “Четвертий Харків”, кілька інтерв’ю. А нинішній молоді допоможуть відкрити для себе великого українця, про якого тривалий час було заборонено писати. Передмови (у скороченому варіанті, що були написані для різних видань) – Оксани Забужко, Євгена Сверстюка і Лариси Масенко.
Ювілей ученого ще попереду – він народився 17 грудня 1908 року. Помер у квітні 2002-го, похований у Нью-Йорку.

Лідія ВІЦЕНЯ
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.