У полі зору депутатів проблеми ЖКГ

Під головуванням Степана Бульби відбулося спільне засідання постійних комісій з питань житлово-комунального господарства обласної та Полтавської районної рад. У роботі комісій взяли участь голова обласної ради Іван Момот, перший заступник голови обласної ради Володимир Онищенко, заступник голови обласної ради Володимир Марченко, перший заступник голови облдержадміністрації, депутат обласної ради Віктор Животенко, директор департаменту житлово-комунального господарства обл-держадміністрації Олександр Тонков, представники громадських організацій, журналісти.
Першим було розглянуто питання про тарифи на утримання будинків, споруд і прибудинкових  територій у Полтаві та тарифи на послуги зі збирання, вивезення і захоронення твердих побутових відходів, що надаються Полтавським КАТП-1628.
Як поінформував Олександр Тонков, відповідні тарифи в обласному центрі були прийняті ще у 2008 році. На сьогодні вони не забезпечують беззбиткове функціонування підприємств ЖКГ, належний рівень надання послуг населенню. Тому коригування було цілком прогнозованим. Втім, зважаючи на висновки сектора у Полтавській області Державної інспекції України з контролю за цінами, нові тарифи сформовано та встановлено з порушенням вимог чинного законодавства. Саме тому обласна комісія з питань реалізації державної цінової політики у житлово-комунальному господарстві на початку серпня рекомендувала Полтавській міській раді призупинити введення їх у дію.
Як зазначив голова комісії Степан Бульба, одними з суттєвих порушень, допущених міською владою, були відсутність гласності при прийнятті рішення та недостатня економічна обґрунтованість рівня коригування тарифів.
Депутати ухвалили підтримати відповідне рішення обласної комісії з питань реалізації державної цінової політики у житлово-комунальному господарстві, рекомендувати Полтавській міській раді відмінити рішення про встановлення тарифів на утримання будинків, споруд та прибудинкових територій у Полтаві та тарифів на послуги зі збирання, вивезення і захоронення твердих побутових відходів, що надаються Полтавським КАТП-1628.
Далі депутати розглянули хід підготовки до роботи в осінньо-зимовий період 2013–2014 років підприємств житлово-комунального господарства. Йшлося про готовність об’єктів соціальної сфери, житлового фонду, котелень та теплових мереж, водопровідно-каналізаційного господарства, спеціалізованої техніки тощо.
Як зазначили учасники зібрання, незважаючи на проведену роботу, є проблеми, пов’язані з впровадженням енергозберігаючих заходів у житловому фонді. Вирішити їх, на думку першого заступника голови обласної ради Володимира Онищенка, можливо шляхом створення об’єднань співвласників багатоповерхових будинків (ОСББ), управляючих компаній. Діяльність цих структур забезпечить конкуренцію на ринку комунальних послуг, ефективне використання коштів, які мешканці сплачують на утримання будинків і прибудинкових територій. Прикладом у цьому є місто Кременчук.
У контексті даного питання голова обласної ради Іван Момот наголосив на необхідності підвищення відповідальності органів місцевої влади за вирішення проблем житлово-комунального господарства, обміну досвідом господарювання, зокрема щодо створення та функціонування ОСББ.
Про стан забезпечення гарячим водопостачанням споживачів у місті Полтаві доповів генеральний директор обласного комунального виробничого підприємства теплового господарства “Полтаватеплоенерго”, депутат обласної ради Володимир Чернявський. За його словами, неконструктивна позиція НАК “Нафтогаз України” стосовно укладення угоди на постачання газу для “Полтаватеплоенерго” зумовлює відключення від газу ряду котелень у Полтаві. Тому чимало полтавців не можуть отримати послугу з підігріву води.
– Борг “Полтаватеплоенерго” перед НАК “Нафтогаз України” нині становить 75 мільйонів гривень, – поінформував Володимир Чернявський. – 25 мільйонів гривень ми готові сплатити зараз, ще 35 мільйонів гривень становить різниця у тарифах, яка буде відшкодована із Держбюджету. Залишиться 15 мільйонів. Це сума, яку ми також зможемо з часом сплатити. Втім НАК “Нафтогаз України” відмовляється від отримання цих сум, наполягає на укладенні угоди, яка суперечить чинному законодавству.
Як повідомив Володимир Чернявський, “Полтаватеплоенерго” виграло два суди. За рішеннями судів ВАТ “Полтавагаз” зобов’язане припинити вимикати котельні від газу та поновити газопостачання. Проте дані рішення “Полтавагаз” ігнорує.
На пропозицію Степана Бульби комісії ухвалили звернутися до прокуратури області з проханням дати правову оцінку стосовно ситуації, що склалася із забезпе- ченням гарячим водопостачанням споживачів у місті Полтаві.
Потому депутати обговорили співпрацю між постійними комісіями з питань житлово-комунального господарства обласної та Полтавської районної рад. Ухвалено рішення внести до плану роботи постійної комісії обласної ради         з питань житлово-комунального господарства питання про будівництво сміттєпереробного комплексу для міста Полтави.

Прес-служба обласної ради

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.