Ліси шумлять – радіємо

Напередодні професійного свята із журналістами зустрівся начальник обласного управління лісового та мисливського господарства, депутат обласної ради Юрій Тараненко. Він розповів про здобутки полтавських лісівників. Дійсно, пишатися справді є чим. За останні 5 років створено більше 10 тисяч гектарів нових лісових насаджень.
Юрій Тараненко зазначив, що до складу обласного управління лісового та мисливського господарства входять 8 лісогосподарських підприємств та 43 лісництва. Їхніми головними завданнями є збільшення лісистості території області, охорона лісів від пожеж, шкідників та хвороб. У 2013 році підприємствами управління посаджено майже 2 тисячі гектарів лісу, більше половини яких склали нові ліси на землях, непридатних для сільськогосподарського використання. На 13 мільйонів сіянців і саджанців сосни, дуба, ялини, ясена, липи, клена, горіха, каштана та різних порід чагарників щороку поповнюються лісові угіддя області – це по 9 майбутніх дерев на кожного мешканця Полтавщини.
Чимало робиться для підвищення іміджу професії. Проводяться фахові конкурси, відзначаються кращі працівники галузі. Полтавські лісівники за показниками роботи посідають одне з провідних місць у Лісостеповій зоні України. Вчасно й у повному обсязі виплачується заробітна плата, а за кожну гривню вкладених у галузь бюджетних коштів, як наголосив Юрій Тараненко, лісівники повертають до бюджету дві гривні.
Серед завдань, які треба вирішити до кінця року, начальник обласного управління лісового та мисливського господарства назвав вирощення саджанців на наступний рік, підготовку грунту для них, а також підготовку до роботи в осінньо-зимовий період, проведення фахових навчань. Два останні роки Полтавщина є лідером із реалізації новорічних хвойних дерев, що стало можливим із введенням електронних чіпів. Багато бюджетних установ забезпечуються лісовими красунями безкоштовно. Як розповів Юрій Тараненко, в області зведено до мінімуму самовільні вирубки лісу. Цьогоріч зареєстровано 62 випадки. За 23 кубометри деревини винуватцями вже відшкодовано 27 тисяч гривень. Це при тому, що кубометр законно виписаного лісоматеріалу для дров та інших потреб коштує значно дешевше.
Лісівникам Полтавщини вдалося звести до мінімуму кількість лісових пожеж. Як відомо, ще десять років тому за пожежонебезпечний період виникало більше 100–150 загорань, а цього року в області виникло три загорання. Окрім погодних умов, важливу роль зіграли сумлінна робота лісової охорони, сучасні методи спостереження за лісовими масивами, розбудова комфортних місць відпочинку.
Усі досягнення лісівників Полтавщини – результат спільних зусиль колективу, що налічує майже 1,5 тисячі працівників. На підприємствах стабільно зростає виробництво. Завдання з реалізації за 8 місяців поточного року виконано на 103,3 відсотка. Прокладаються нові лісові дороги, проводиться рекреаційне впорядкування масивів, підкреслив начальник обласного управління лісового і мисливського господарства Юрій Тараненко. Він привітав колег із професійним святом.

Ольга ЩЕГЛОВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.