Спартакіада сильних духом

DSC_0189– Метою спартакіади є залучення людей, які отримали травми на виробництві або втратили працездатність у результаті нещасних випадків на виробництві, до фізкультурно-спортивної реабілітації, до пошуку свого місця в житті, – наголошує головний організатор змагань, начальник управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у Полтавській області, депутат обласної ради Володимир Козуб. – Тут багато інвалідів від трудового каліцтва. Їх налічується на Полтавщині понад 2800. А всього потерпілих на виробництві у нашій області – понад 5200 осіб, якими ми постійно опікуємося. Нинішня спартакіада проводиться в рамках реалізації соціальних ініціатив Президента України Віктора Януковича. Глава Держави спрямовує діяльність профільних структур, у тому числі й нашого фонду, на покращення роботи із соціально вразливими категоріями населення, до яких зокрема і належать потерпілі на виробництві.
Люди досить активно відгукнулися на таку ідею. З усіх районів області на спартакіаду прибуло 111 осіб. Це один із найбільших кількісних показників в Україні, тому що в інших областях у таких спартакіадах брали участь здебільшого по 50–60 осіб.
– Такі спартакіади ми плануємо проводити щорічно, – продовжує розповідь Володимир Козуб. – Зараз ведемо системну роботу з “Інваспортом”, щоб організувати в області постійну фізкультурно-спортивну реабілітаційну роботу з цією категорією жителів Полтавщини. Завдяки зусиллям обласної ради, спільно з обласною державною адміністрацією,  в регіоні виділяються кошти на розвиток спорту й реабілітацію людей із обмеженими фізичними можливостями, зокрема на функціонування регіонального центру з фізичної культури і спорту інвалідів “Інваспорт”, який опікується цими питаннями. Фонд, крім усього іншого, займається виплатою соціальних допомог цій категорії людей. На сьогодні ми щомісячно виплачуємо потерпілим на виробництві понад 5,5 мільйона гривень. Кожен із них отримує в середньому понад 800 гривень на місяць.
На виконання соціальних ініціатив Президента України Віктора Януковича минулого року в обласному управлінні фонду тричі провели перерахування сум відшкодування і збільшили суми виплат потерпілим на виробництві у Полтавській області в середньому за рік на 300 гривень.
– У цьому році ми вже також провели перерахунок сум виплат у березні, й збільшення страхових виплат відбулося у середньому ще на 200 гривень. Виплати проводяться для тих категорій людей, які потерпіли на виробництві, якщо вони на момент отримання травми на виробництві були офіційно працевлаштовані, – зазначив Володимир Козуб. – У нашій системі соціального страхування застраховано фактично понад 400 тисяч працівників Полтавщини, які трудяться на підприємствах, в установах, організаціях, і в разі настання нещасного випадку Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України гарантує їм відшкодування матеріальної шкоди, лікування, санаторно-курортне оздоровлення, забезпечує автомобілями в рамках страхових коштів тощо.
“Допомагаючи іншим, допомагаєш і собі”
Учасник змагань, 51-річний уродженець Дагестану, психолог, письменник та фотохудожник Джумарт Давудов із села Кротенки Полтавського району близько 25 років тому отримав травму руки з ампутацією пальців. Йому довелося виходити з цього становища, переборюючи фізичний і моральний біль. Тепер Джумарт допомагає таким самим, як він, знаходити себе у житті.
– Коли людина має обмежені можливості, вона передусім занепадає духом, – говорить Джумарт. – Нинішня спартакіада і спрямована саме на піднесення духу в таких людей. Це дуже важливо для людини, яка отримала травму. Адже в першу чергу вона стикається з проблемами психологічного характеру.
З  часом будь-яка людина, яка отримала травму, ніби змиряється з долею, опускається на нижчий щабель. Спартакіада покликана вивести людину зі стану внутрішнього дискомфорту і допомогти їй у майбутньому розгледіти щось важливе, що вона в принципі випустила з поля зору. Коли дивишся на світ, таке враження, що зі складного становища важко виходити не лише травмованим, навіть здоровій людині не так просто себе реалізувати. Для особи, яка отримала травму, це, безумовно, найбільш складно. І тут дуже важливий саме психологічний момент.
– Допомагаючи іншим, починаєш витягувати й себе із безнадії. Ось так і вийшло, що я написав книгу, завдяки книгам люди чому-небудь навчаються. Потім став проводити творчі вечори, де збираю повні зали. Таким чином, якщо ставити перед собою мету служити людям, то збагачуєшся духовно і сам. Тож сила духу людини примножується, якщо вона допомагає іншим.
* * *
Переможцями спартакіади “Сила духу” стали: в армспорті – в особистому заліку – Сергій Мельник (відділення фонду в Лохвицькому та Чорнухинському районах) – у номінації до 90 кілограмів і Григорій Федоренко (Лубенський та Оржицький райони) – у номінації більше 90 кілограмів, у командному заліку – колектив Лубенського й Оржицького районів; у бомбаскеті (киданні м’яча у баскетбольне кільце) – Катерина Мартюк від Семенівського та Хорольського районів – серед жінок, Сергій Пицяк із Великобагачанського та Решетилівського районів – серед чоловіків і команда Семенівського та Хорольського районів; у дартсі – Наталія Марковська з Кременчука – серед жінок, Ігор Любченко з Гребінківського району – серед чоловіків і команда міста Кременчука; у настільному тенісі – Оксана Демянко (Карлівський та Машівський райони) – серед жінок, Віктор Микитенко (м. Комсомольськ) – серед чоловіків і команда Карлівського та Машівського районів; у шахах – Федір Саричев (Кременчуцький і Козельщинський райони) та команда цих районів; у шашках – Юрій Кравченко з Полтави та команда обласного центру; загальнокомандну першість спартакіади виборола команда міста Кременчука.
А переможених на цих змаганнях не було. Адже кожен їхній учасник отримав заряд бадьорості, утвердився у тому, що активний, здоровий спосіб життя відкриває нові перспективи.

Максим СИКАЛО
Анна ЧАПАЛА (фото)
“Зоря Полтавщини”
Володимир ГРИШКО
Заступник начальника управління виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві
та професійних захворювань України у Полтавській області

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.