Спрощуються операції із нерухомим майном

З нового року в Україні буде запроваджено новий єдиний Державний реєстр прав власності на нерухоме майно з єдиною базою даних на всі об’єкти нерухомості, що передбачатиме проведення спрощеної процедури державної реєстрації прав власності та їх обтяжень. У кожному районі області вже створено відповідну реєстраційну службу, де буде в наявності електронна база даних об’єктів нерухомості, тож громадянам із сіл і районів, які продаватимуть об’єкти нерухомості (квартири, будинки, земельні ділянки), непотрібно буде їхати до обласного центру, щоб отримати ту чи іншу довідку в Бюро технічної інвентаризації (БТІ). Для вирішення усіх цих питань треба буде звертатися до державних реєстраторів на місцях, тобто в районних центрах, зазначила начальник головного управління юстиції у Полтавській області Тетяна Колотілова. До речі, нотаріати вже забезпечені необхідними бланками суворої звітності (свідоцтво на право власності та витяг). Вся робота налаштована так, що людям буде простіше здійснювати правочин по відчуженню майна чи наданню його в користування, наголосила Тетяна Колотілова. Тим, хто придбав майно торік чи позаторік і зареєстрував своє право власності в котромусь із БТІ області, проводити перереєстрацію не потрібно.

 Що стосується подальшої долі БТІ, то вони продовжуватимуть роботу по технічній інвентаризації новостворених об’єктів нерухомого майна та визначенню грошової оцінки майна, що передається до реалізації виконавчою службою чи юридичними особами.

Стосовно проведення державної реєстрації земельних ділянок та внесення цих даних до єдиного Державного реєстру фахівцями головного управління Держкомземагентства України у Полтавській області була виконана значна робота. Адже до кадастрової бази даних у нашій області було відскановано та внесено 740 тисяч державних актів на право власності на земельні ділянки.

Зазначалося, що загалом і реєстраційні служби, й нотаріуси до роботи в нових умовах практично готові.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.