Бюджет-2013 дозволить працювати стабільно

На початку засідання голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко та голова обласної ради Іван Момот, за традицією, вручили почесні відзнаки представникам полтавської громади.

Заступник голови обласної виборчої комісії Володимир Гадючка оприлюднив рішення обласної виборчої комісії про визнання депутатами, обраними до Полтавської обласної ради, Григорія Тягла (КПУ) та Володимира Ярмоли (“Фронт змін”) (замість тих депутатів, які вибули). Цю інформацію сесія взяла до відома. Григорію Тяглу та Володимиру Ярмолі урочисто вручено посвідчення депутата обласної ради.

Голова обласної ради Іван Момот повідомив, що від фракції “Фронт змін” в обласній раді надійшли матеріали про обрання керівником фракції Володимира Микійчука (Валерія Головка обрано народним депутатом України).

На пропозицію профільної комісії обласної ради з проекту порядку денного сесії було виключено питання про внесення змін до обласної Програми приватизації майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ і міст Полтавської області на 2011–2015 роки, яке, на думку депутатів, потребує доопрацювання.

Депутати проголосували за внесення до порядку денного сесії одинадцяти додаткових питань.

Сесія затвердила план роботи обласної ради на 2013 рік.

Голова обласної ради Іван Момот прозвітував про свою діяльність із грудня 2011 року по грудень 2012 року.

Із звіту голови обласної ради про свою діяльність

з грудня 2011-го по грудень 2012 року

– Завершився другий рік роботи Полтавської обласної ради шостого скликання. Законом України “Про місцеве самоврядування в Україні” передбачено щорічний звіт про роботу голови обласної ради. Детальний звіт наданий депутатам у електронному та паперовому вигляді. Зупинюся на головному.

2012 рік позначений багатьма важливими подіями як у житті регіону, так і всієї України. Одна з таких – парламентські вибори. Слід відзначити, що на Полтавщині вибори до Верховної Ради України пройшли спокійно, у рамках чинного законодавства, без жодних серйозних порушень. Волевиявлення жителів області ще раз підтвердило наявність різних політичних симпатій. І для нашої з вами роботи  це – дуже важливий сигнал. Адже головне завдання обласної ради – збалансовано представляти увесь спектр політичних настроїв.

Хочу привітати наших колег Валерія Анатолійовича Головка і Олега Івановича Кулініча, які стали народними депутатами України. Загалом Полтавщину в новому, сьомому, скликанні Верховної Ради представляють 12 народних обранців. Побажаємо їм плідної роботи на благо Полтавського краю та всієї України.

За звітний період було проведено 7 сесій обласної ради, на яких прийнято 239 рішень. Відбулося два засідання Координаційної ради з питань місцевого самоврядування при голові обласної ради. Основна діяльність обласної ради, як і передбачає чинне законодавство, зосереджена в постійних комісіях. За звітний період проведено 89 засідань, 16 із них – виїзні. Загалом комісіями розглянуто 515 питань. Результатом роботи комісій є розгляд проектів програм та звітів про їх виконання, розгляд бюджетних питань, вивчення розвитку всіх галузей господарського комплексу регіону, розробка проектів рішень ради та підготовка висновків і рекомендацій. Опрацювання сесійних матеріалів, необхідні уточнення та конкретизація – все це відбувається в комісіях. Такий принцип роботи дозволяє виходити на пленарні засідання з якісно підготовленими проектами рішень.

Обласна рада протягом року працювала у постійному робочому діалозі з представниками виконавчої влади. Без демагогії, орієнтуючись на результат, потрібний громадам, вирішувалися навіть найскладніші питання. Сесійна зала була і залишається місцем роботи депутата на інтереси своїх виборців.

Кілька слів хочу сказати про проведення виїзних засідань постійних комісій обласної ради. Фактично всі вони практикують такий підхід до вивчення проблемних питань. Аналіз, проведений фахівцями апарату Верховної Ради України, свідчить, що Полтавська обласна рада є однією із найактивніших у цьому плані. Думаю, що це абсолютно правильний підхід. Краще один раз побачити, аніж сто разів почути. Зустрічі на місцях, конкретне вивчення питань дають змогу депутатам приймати рішення і об’єктивно, і оперативно.

А зараз дозвольте коротко зупинитися на роботі кожної з комісій.

Постійна комісія з питань регламенту, депутатської діяльності та інформаційної сфери свою увагу зосередила на практичних аспектах діяльності депутатів та обласної ради в цілому. Серед останніх напрацювань – направлені для реагування міським і районним радам, районним державним адміністраціям Рекомендації постійної комісії “Про дотримання законодавства з питань захисту суспільної моралі регіональними електронними та друкованими засобами масової інформації”.

Постійна комісія з питань бюджету та управління майном за звітний період розглянула 185 питань. Головними у її діяльності були питання забезпечення соціально-економічного розвитку області, формування і виконання обласного бюджету, раціонального використання бюджетних коштів, аналіз фінансової діяльності комунальних підприємств та підвищення ефективності використання комунального майна.

Комісія з питань паливно-енергетичного комплексу та використання надр на своїх засіданнях розглянула 62 питання. Відповідно до рекомендацій комісії обласною радою погоджено отримання 48 спеціальних дозволів на користування підземними прісними водами, вуглеводнями, надрами родовища цегельної сировини та інше. Особливу увагу депутати звертали на рівень фінансування підприємствами паливно-енергетичного комплексу соціальних програм на територіях видобутку, виконання природоохоронних заходів, створення нових робочих місць.

Постійна комісія з питань промисловості, підприємництва та інвестицій контролює виконання п’яти галузевих програм, опікується питаннями розвитку обласного комунального підприємства “Аеропорт-Полтава”, роботи Регіонального Фонду підтримки підприємництва в Полтавській області.

Постійна комісія з питань будівництва, транспорту та зв’язку проводить свою роботу в тісній взаємодії із відповідними департамента
ми та управліннями обласної державної адміністрації, Службою автомобільних доріг у Полтавській області, тримає на контролі виконання профільних обласних програм.

Ви всі знаєте, що останнім часом виникає ряд питань до роботи Полтавської дирекції підприємства “Укрпошта”. Члени комісії обговорювали проблемні питання стосовно регулярності доставки поштових відправлень, періодичних друкованих видань, пенсійних виплат та соціальної допомоги мешканцям населених пунктів області.

Комісія з питань житлово-комунального господарства опікується в першу чергу питаннями підготовки та проведення опалювального сезону. Предметна увага приділена у звітному періоді фінансовому стану підприємства “Полтававодоканал”, реалізації Програми реформування і розвитку житлово-комунального господарства Полтавської області.

Постійна комісія з питань аграрної політики та земельних відносин вивчала питання щодо фінансування робіт із нормативної грошової оцінки земель, розмежування земель державної і комунальної власності, формування ринку земель, розвитку земельних відносин в області.

У ході розгляду виконання профільних обласних Програм депутати звернули увагу на якість сільськогосподарських продуктів, які продаються у торговельній мережі. Відповідним контролюючим органам було рекомендовано забезпечити проведення системних перевірок якості та безпечності продуктів харчування, їх відповідності стандартам та технічним умовам безпосередньо у виробників та реалізаторів харчової продукції.

Постійна комісія з питань екології та раціонального природокористування розглянула 23 питання. Депутати продовжили практику виїзних засідань для попереднього вивчення і перевірки ефективності використання виділених бюджетних коштів на місцях. За підсумками таких виїздів комісією надані рекомендації установам і організаціям, а також додатково на реалізацію проектів виділені бюджетні кошти у сумі понад         3 мільйони гривень.

Постійна комісія з питань забезпечення законності та правопорядку розглянула 25 питань. Депутати проаналізували хід виконання Програми сприяння соціально-виховній роботі із засудженими в установах кримінально-виконавчої служби Полтавської області. Комісія розглянула питання про взаємодію органів внутрішніх справ області, зокрема підрозділів дільничних інспекторів міліції, з органами місцевого самоврядування щодо забезпечення громадської безпеки та правопорядку. Депутати також познайомилися з організацією діяльності стаціонарних постів дорожньо-патрульної служби.

Постійна комісія з питань охорони здоров’я протягом звітного періоду вивчала роботу та матеріальну базу галузевих обласних комунальних закладів. У порядку контролю постійна комісія заслухала питання про хід виконання програми економічного і соціального розвитку та виконання обласної Програми соціального розвитку сільських населених пунктів Полтавської області в частині галузі охорони здоров’я.

Постійна  комісія з питань соціального захисту населення розглянула 25 питань, що стосувалися забезпечення соціального захисту найбільш вразливих верств населення області. Депутати визначили пріоритетним питання забезпечення рівних можливостей для осіб із особливими потребами щодо їх соціальної адаптації, підвищення рівня соціального обслуговування одиноких непрацездатних громадян.

Комісія обласної ради з питань освіти, науки, культури у звітному періоді розглянула на своїх засіданнях 37 питань. Перед заслуховуванням на комісії звітів керівників відповідних підприємств, установ і організацій, при розгляді питання про призначення або продовження трудових контрактів депутати виїжджали на місця, знайомилися з матеріальною базою, спілкувалися з кожним керівником та трудовими колективами. Таким чином, члени постійної комісії побували в 14 обласних комунальних закладах освіти та культури.

Постійна комісія з питань молодіжної політики, спорту та туризму свою увагу зосередила на питаннях реалізації державної молодіжної політики, підтримки сім’ї, оздоровлення та відпочинку дітей, розвитку фізичної культури, спорту та туризму на Полтавщині.

Хочу подякувати усім депутатам за активну і плідну роботу в комісіях. У депутатському корпусі обласної ради сконцентровано потужний потенціал фахівців народного господарства, людей із багатим практичним досвідом, тож не виникає жодних сумнівів у тому, що постійні комісії здатні поліпшити роботу, задіяти невикористані резерви.

Протягом звітного періоду обласна рада проводила свою роботу послідовно і конструктивно, виходячи із інтересів територіальних громад області та визначених пріоритетів.

У спільній власності територіальних громад області  знаходиться 198 об’єктів. За 2012 рік здійснено приймання-передачу 35 об’єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ і міст Полтавської області на загальну суму понад 47 мільйонів гривень. Відповідно до “Обласної Програми приватизації майна спільної власності територіальних громад області на 2011–2015 роки” за поточний рік приватизовано 4 об’єкти на загальну суму понад 1,6 мільйона гривень.

Для об’єктів спільної власності продовжується робота по виготовленню свідоцтв про право власності на нерухоме майно та державних актів на право постійного користування земельними ділянками.

За поточний рік орендодавцями майна укладено 323 договори оренди, надходження від яких склали понад 3 мільйони гривень.

На контролі обласної ради на даний час перебуває 71 програма. Ми з вами вже попередньо обмінювалися думками про необхідність оптимізувати кількість обласних програм. Є сенс перейти до стратегічного планування роботи кожної галузі в рамках комплексних програм. Це дозволить більш чітко відстежувати і ефективність використання коштів, і доцільність та необхідність запланованих у програмах заходів.

Більш детально у звіті хочу зупинитися на аналізі виконання програм у трьох напрямках: екологія, охорона здоров’я та освіта.

Протягом звітного періоду депутатами обласної ради шостого скликання затверджено Перелік та додатковий перелік природоохоронних заходів (зі змінами) для фінансування з фонду охорони навколишнього природного середовища Полтавської області на загальну суму 52 мільйони гривень.

Рішенням ради спрямовано: на будівництво мережі самопливної каналізації в селищі Чорнухи &ndas
h; 1,8 мільйона гривень; на будівництво полігона твердих побутових відходів у селищі Шишаки – 650 тисяч гривень; на реконструкцію напірного трубопроводу в Кременчуці – 1,5 мільйона гривень; на реконструкцію очисних споруд у Миргороді – 2 мільйони гривень і  2,4 мільйона гривень для Гадяча.

Міському бюджету Полтави надано субвенцій на загальну суму 2,2 мільйона гривень.

Дбаючи про чисте довкілля Полтавщини, ми, шановні колеги, продовжуємо займатися вивезенням непридатних хімічних засобів захисту рослин. На реалізацію заходів відповідної програми було спрямовано у поточному році 9,5 мільйона гривень.

У результаті протягом двох років за рахунок Державного та обласного бюджетів з території області вивезено для утилізації майже 1 тисячу 130 тонн отрутохімікатів. Всього, за розрахунковими даними, в області залишилось утилізувати ще близько 500 тонн. Сподіваємося, у наступному році ми завершимо ці роботи.

Уже не перше скликання одним із пріоритетних напрямів діяльності обласної ради є підтримка галузі охорони здоров’я. Обсяг видатків обласного бюджету на 2012 рік по галузі “Охорона здоров’я” становить 452 мільйони гривень. Додатково за рахунок трансфертів із Державного бюджету та вільного залишку бюджетних коштів на початок року на підтримку медичної галузі було спрямовано понад 170 мільйонів гривень.

Рішенням обласної ради у галузі охорони здоров’я створено кілька нових установ. У їх числі – “Полтавський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф” Полтавської обласної ради. З огляду на його особливу значимість для населення обласна рада буде ретельно слідкувати за організацією ефективної роботи закладу.

У числі першочергових проблем галузі продовжує залишатися будівництво протитуберкульозного диспансеру. В поточному році на цей об’єкт спрямовано 95 мільйонів гривень, у тому числі з обласного бюджету – 5 мільйонів гривень.

У рамках Національного проекту “Нове життя – нова якість охорони материнства та дитинства” у рекордні строки введено в експлуатацію обласний перинатальний центр. На реконструкцію та придбання обладнання для цього закладу спрямовано понад 67 мільйонів гривень, у тому числі з обласного бюджету – 24 мільйони гривень.

Другий рік поспіль успішно реалізується Комплексна програма розвитку освітньої галузі Полтавської області на 2011– 2015 роки, метою якої є забезпечення якісно нового рівня розвитку освіти. У поточному році відновлено роботу та створено 17 дошкільних навчальних закладів. Нині дошкільною освітою охоплено 88 відсотків від загальної кількості дітей відповідного віку. В 2012 році за кошти обласного бюджету для загальноосвітніх закладів області придбано 14 шкільних автобусів, 17 навчальних кабінетів із природничо-математичних дисциплін та 25 навчальних комп’ютерних комплексів. З обласного бюджету програма профінансована на 13 мільйонів гривень.

У галузі освіти теж з’явилися нові установи. Так, почав працювати обласний комунальний позашкільний заклад “Мала академія наук учнівської молоді”. Його завдання – підтримка обдарованих і талановитих дітей, залучення їх до системної науково-дослідної роботи.

Поштовхом для розвитку профтехосвіти в області стала прийнята регіональна Програма розвитку професійно-технічної освіти Полтавської області на 2012–2015 роки, в якій чітко визначені завдання, спрямовані на забезпечення галузей економіки області кваліфікованими робітничими кадрами.

За 9 місяців поточного року, за оцінкою Міністерства економічного розвитку, Полтавська область займає 3-тє місце у загальному рейтингу серед областей України, 2-гі місця за рівнем економічного розвитку та державними фінансами, 4-те – за рівнем інвестиційної та інноваційної діяльності.

Обласний бюджет 2012 року за рахунок трансфертів з Державного бюджету збільшено більш ніж на 1 мільярд 100 мільйонів гривень, порівняно з плановими показниками. Зведений бюджет Полтавської області відповідно збільшено майже на 2 мільярди гривень. Як бачимо, у нас є дуже непогана фінансова база, яка складає, в тому числі, й основу самоврядування.

До речі, слід зауважити, що із внесенням змін до Бюджетного кодексу з цього року значно зміцнилася власна фінансова база бюджетів місцевого самоврядування.

Тепер повністю до сільських і міських бюджетів зараховується плата за землю, а до бюджету розвитку зараховується єдиний податок, який сплачують приватні підприємці. Отже, є можливість ці кошти спрямовувати на виконання власних повноважень.

Ідея самоврядування проста і зрозуміла – місцеві проблеми мають розв’язуватися на місцевому рівні. З цією метою обласна рада проводить конкурс проектів розвитку територіальних громад Полтавської області. За три роки є позитивна динаміка участі громад у конкурсі.

Якщо починали ми з 6 проектів, то у цьому році їх було вже подано 52 із 19 районів області. Лише 6 районів не виявили своєї активності, поки що не зрозуміли важливість самої ідеї конкурсу проектів. А вона полягає в тому, щоб активізувати ініціативу громади, спільно визначати пріоритети розвитку територій.

40 проектів стали переможцями. З обласного бюджету на їх реалізацію буде виділено 1 мільйон 220 тисяч гривень. А загалом ці проекти акумулюють більше 3 мільйонів гривень з різних джерел, включаючи кошти організацій-партнерів. Це – абсолютно європейський підхід, коли населення стає активним учасником усіх подій, які відбуваються в громаді.

Я твердо переконаний, що пройде зовсім небагато часу й ставлення до самоврядних органів у державі стане ще більш поважним і конструктивним. Розвиток самоврядування – це гарантія встановлення збалансованих відносин між державою і  громадянином.

Хочу подякувати керівникам органів самоврядування усіх рівнів, керівництву органів місцевої виконавчої влади за взаєморозуміння і взаємодію щодо вирішення існуючих проблем. Сподіваюся, що нас і надалі буде об’єднувати спільна відповідальність перед полтавською громадою.

Також хочу подякувати колегам-депутатам за проведену спільну роботу, принциповість і високе почуття відповідальності за долю нашого Полтавського краю.

В обговоренні звіту голови обласної ради взяли участь депутати Олександр Масенко (КПУ), Михайло Стеценко (КПУ), Степан Бульба (СПУ), Дмитро Хрістов (“Батьківщина”).

Звіт голови обласної ради депутати взяли до відома.

***

Розгляду сесійних питань передували ґрунтовні обговорення у постійних комісіях, про які інформувала “Зоря Полтавщини”, та на президії обласної
ради. Тому робота сесії проходила у діловому, конструктивному руслі.

Депутати затвердили Комплексну програму сприяння розвитку громадянського суспільства та інформаційної сфери в Полтавській області на 2013– 2015 роки, яка є логічним продовженням раніше прийнятих профільних програм. Свої думки щодо порушених у ній питань висловили депутати Степан Бульба (СПУ), Олександр Масенко (КПУ).

Депутати прийняли Програму економічного і соціального розвитку Полтавської області на 2013 рік. У ній деталізовані заходи обласної програми економічних реформ до 2014 року “Успішна Полтавщина – заможна територіальна громада. Будуємо разом” та Стратегії розвитку до 2015 року. До неї включено 58 потужних інвестиційних проектів у галузі промисловості та сільського господарства, термін впровадження яких розрахований на найближчий період. Їхня вартість перевищує 23 мільярди гривень, зокрема у наступному році планується освоїти понад три мільярди гривень. Програма також передбачає понад 600 міських та районних інвестиційних проектів. Це дозволить забезпечити в наступному році приріст валової доданої вартості на рівні 5,5 відсотка. Приріст промислового виробництва планується на рівні 3 відсотки, валової продукції сільського господарства – на рівні 5,8 відсотка, в харчовій промисловості – не менше 3,5 відсотка. Обсяги капітальних інвестицій зростуть на 10 відсотків (до 10 мільярдів гривень), а накопичений обсяг прямих іноземних інвестицій – майже на 9 відсотків і досягне 980 мільйонів доларів США. Варто зазначити, що майже усі основні показники перевищують загальноукраїнський рівень.

У балансі соціально-економічного розвитку вперше робиться ставка на підвищення соціальних стандартів життя населення, що буде забезпечено на основі стабільного функціонування основних галузей виробництва, підвищення конкурентоспроможності продукції. Уже третій рік поспіль в області закладаються вищі темпи зростання соціальних показників, ніж у середньому по Україні. Зокрема очікується зростання середньомісячної заробітної плати на 17 відсотків – до 3410 гривень (по Україні – на 16,5 відсотка), а реальної заробітної плати – на 10 відсотків (по Україні – на 9 відсотків). Особлива увага буде приділятися розвитку системи охорони здоров’я, освіти, соціального захисту, благоустрою населених пунктів.

Рішенням сесії внесено зміни до показників бюджету на поточний рік. Область на кінець року додатково отримала 24 мільйони 400 тисяч гривень дотації на вирівнювання фінансового забезпечення місцевих бюджетів, яка розподілена між бюджетами міст і районів. Вона спрямована на виплату заробітної плати, оплату спожитих енергоносіїв та інших комунальних послуг. Також отримано майже 237 мільйонів субвенції на погашення заборгованості по різниці в тарифах.

Депутати затвердили обласний бюджет на 2013 рік. Видатки обласного бюджету заплановані в обсязі 3 мільярди 16,5 мільйона гривень із ростом на понад 430 мільйонів, або на 16,5 відсотка, в тому числі по загальному фонду – на 17,2 відсотка (427,4 мільйона гривень), по спеціальному – на 3 відсотки (2,5 мільйона гривень). Видатки на утримання закладів освіти обласного підпорядкування та здійснення галузевих програм передбачені в сумі 470 мільйонів гривень, по галузі “охорона здоров’я” – 593, 6 мільйона гривень. Враховуючи створення обласного центру екстреної медичної допомоги, вони збільшуються на 115,2 мільйона гривень. Обсяг видатків на соціальний захист і соціальне забезпечення без урахування субвенцій із Державного бюджету збільшується проти минулого року на 33,2 мільйона гривень, або майже наполовину. В обговоренні Програми соціально-економічного розвитку та бюджетних питань взяли участь та поставили ряд запитань народний депутат України Валерій Головко (фракція ВО “Батьківщина”), депутати обласної ради Олександр Масенко (КПУ), Віктор Гришанов (ПР), Дмитро Хрістов (“Батьківщина”), Степан Бульба (СПУ), Юрій Цомартов (СПУ).

Йшлося про проблеми формування місцевих бюджетів, висвітлення роботи обласної ради та депутатів у ЗМІ, зокрема і на сторінках “Зорі Полтавщини”, фінансування медичної допомоги в обласному онкодиспансері та програми “Житло – військовим”, закладів охорони здоров'я.

Із обговорюваного питання виступила також начальник відділу Міністерства охорони здоров’я України Людмила Коваленко, яка дала високу оцінку пріоритетам області на охорону здоров’я і подякувала за це депутатам.

Жваву дискусію викликало питання про погодження отримання спеціального дозволу на геологічне вивчення з подальшим видобуванням нафти і газу Краснозаярського родовища на території Зіньківського району ТОВ “Укрістгаз”, в якій взяли участь депутати Олександр Залужний (“Совість України”), Володимир Ярмола (“Фронт змін”), Валерій Капленко (“Совість України”), Лев Жиденко (“Фронт змін”), Петро Ворона (позафракційний). Враховуючи запевнення, що ТОВ виконає зобов’язання та угоди, взяті перед територіальною громадою, рішення було прийнято.

Депутати розглянули ряд майнових та кадрових питань, внесли зміни і доповнення до кількох діючих програм і затвердили нові.

У “Різному” виступили народний депутат України Сергій Гордієнко (КПУ), депутати облради Валерій Капленко (“Совість України”), Степан Бульба (СПУ), Володимир Несен (КПУ), які в основному порушили проблему матеріального та фінансового забезпечення роботи облавтодору, та депутат Михайло Стеценко (КПУ), котрий порушив питання якості побутового газу, що подається в помешкання жителів області.

У ході сесійного засідання було розглянуто 28 питань.

***

Підбиваючи підсумки роботи сесії у коментарі для журналістів, голова обласної ради Іван Момот сказав:

– Видаткова частина бюджету-2013 на понад 430 мільйонів гривень більша порівняно з бюджетом 2012 року. Приємно, що видатки збільшено саме по тих галузях, які обласна рада визначила пріоритетними, – це медицина, освіта, соціальний захист. Прийнятий бюджет дозволить вчасно виплачувати заробітну плату, оплачувати енергоносії. Більше того, є кошти, хоч і невеликі, на капітальні вкладення, щоб ці галузі розвивалися.

Кілька слів про обласний бюджет цього року. Його виконано ще тиждень тому, гроші, які нині заробляємо, – додаткові, які потім будуть перерозподілені й спрямовані на вирішення першочергових проблем і завдань.

У 2012 році з урахуванням трансфертів із Державного бюджету, дотацій, додатково зароблених коштів вдалося збільшити бюджет на 1 мільярд 100 мільйонів гривень. Такого фінансового показника Полтавщина ще не мала за всю історію незалежної України. Це дає підстави сподіватися, що й у наступному році складеться стабільна ситуація щодо виконання обласного бюджету.

Тож можна говорити про те, що, починаючи з січня 2013 року, бюджетна сфера працюватиме стабільно. Заробітні плати будуть виплачені стовідсотково і без жодних затримок.

Внесено певні зміни до обласного бюджету, що дозволило ті проблеми, які існували, закрити. Оперативна інформація, якою ми володіємо, говорить про те, що жодної затримки із виплатою заробіт
ної плати в Полтаві й області немає.

За рік, що минає, вдалося зробити чимало корисних справ. Додатково залучені кошти спрямовувалися на конкретні об’єкти – школи, лікарні, дошкільні навчальні заклади. І найголовніше, що громада відчула конкретну роботу обласної ради і влади в цілому на благо Полтавського краю.

Прокоментував головний фінансовий документ області й голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко:

– Цього року і обласний, і місцеві бюджети вдалося виконати, хоча це було дуже непросто. Наприклад, у промисловості за 11 місяців маємо понад сто відсотків у порівняні з відповідним періодом минулого року. Це говорить про те, що, незважаючи на рецесію, світову економічну кризу, непросту ситуацію в державі, Полтавщина виконала планові показники. Щодо галузі сільського господарства, то наша область друга в рослинництві після Вінницької області (там зібрано більше на 30 тисяч тонн зернових), але там були інші погодні умови. А в тваринницькій галузі ми – лідери. Це результат повсякденної роботи людей, колективів. У нас немає боржників у бюджетній сфері. Це ті позитиви, про які можна говорити, підбиваючи попередні підсумки 2012 року.

У 2013 році, безумовно, пріоритетною залишиться галузь охорони здоров’я. Думаю, вже незабаром відкриємо обласний перинатальний центр, а потім усі зусилля направимо на продовження будівництва протитуберкульозного диспансеру. Також час зайнятися обласним кардіологічним центром, на базі обласного кардіологічного диспансеру створити сучасну лікарню, яка забезпечить медичну допомогу на європейському рівні. Це – амбітне завдання, яке, на мою думку, ми повинні вирішити протягом 2013–2014 років.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.