Технології добробуту

– Такі зміни особисто мені далися зовсім нелегко, – згадує Володимир Шкірко. – То був досить непростий період для сільгосппідприємств України. У Глобинському районі вони просто розпадалися. Я почав шукати шляхи збереження господарства. Одним із них стало об’єднання зусиль з інвестиційною фірмою “Арніка”. З того часу минуло 12 років. Я жодної миті не пожалкував про зроблений вибір. Сьогодні наша агрофірма жива, ми зберегли усі традиції, започатковані у колгоспі ще моїми двома попередниками. Це – Герой Соціалістичної Праці Василь Єрофейович Курченко та Іван Іванович Михайличенко.

У 1990-х господарство, всупереч всім негараздам, розвивалося стрімкими темпами у напрямі вирощування сої. У той самий час у сусідньому Кременчуцькому районі, у колись потужних господарствах сіл Демидівка та Омельник, почалися проблеми. Так сталося, що співзасновники агрофірми імені Мічуріна взяли і їх під свою опіку. Відтоді Володимирові Шкірку довелося досить часто бувати у сусідів, допомагати їм у вирішенні різних питань. А одного разу мешканці села Демидівка під час зборів пайовиків висловили побажання, щоб їхнє господарство також очолив Володимир Шкірко. Пропозиція була досить несподіваною, але після серйозних роздумів він дав згоду. Таким чином утворилася агрофірма імені Шевченка, до складу якої увійшли півтори тисячі гектарів землі у Демидівській сільраді й тисяча – в Омельницькій.

– Спочатку було надзвичайно важко, – наголошує Володимир Шкірко. – Та вже через два роки відстань між Глобиним і Демидівкою мені не здавалася такою великою. Тим більше, що очолити довелося ще одне господарство, “Світанок-1”, яке знаходиться у селі Вільна Терешківка Червонознам’янської сільської ради Кременчуцького району.

Ось таким чином Володимир Шкірко став керівником відразу трьох господарств. Нині до складу невеликого агрохолдингу також входять дослідний інститут сої, орендований Рублівський елеватор і торговий дім “Арніка”, на балансі якого функціонує спільний переробний завод із голландськими технологіями. Усе це чимале господарство основні зусилля спрямовує на вирощування сої, адже половина земельних площ перебуває під посівами саме цієї культури. Маючи у розпорядженні потужну американську техніку, дбають не тільки про впровадження новітніх технологій, а й про бережливе ставлення до землі.

– Як з’ясувалося згодом, демидівські й омельницькі землі за кадастром дуже схожі на глобинські та є одними з найкращих у Кременчуцькому районі, – продовжує розповідь Володимир Михайлович. – Це стало зрозуміло вже після перших жнив. Ми посіли лідируючі позиції з урожайності сільськогосподарських культур у Кременчуцькому районі й донині утримуємо цю тенденцію. Втім, не гіршими є показники і по “Світанку”. Щодо подальшого удосконалення агротехніки, то землі агрофірми імені Шевченка обробляємо безвідвальним методом, а в “Світанку” застосовуємо нульову технологію, тобто сіємо зерно без будь-якого обробітку грунту. В цьому році озима пшениця не мала достатнього розвитку кореневої системи, тож її довелося обробити гербіцидом. Після цього посіяли сою. Досить швидко там з’явилися зелені сходи. Це була найкраща соя, яку ми виростили. Поле дало найвищу урожайність. Експеримент вдався. Щоб мати високі врожаї, ми отримуємо елітне насіння з Аргентини, Канади. Поточного року наші господарства завдяки вагомим напрацюванням науково-дослідного інституту сої, очолюваного Андрієм Пилипченком, стали насіннєвими. Тобто мають ліцензії на вирощування власного посівного матеріалу й реалізацію його на всій території України. Крім сої, вирощуємо озиму пшеницю й кукурудзу та трохи соняшнику. Звісно, що урожайність культур насамперед залежить від погодних умов. Минулого року наші підприємства зібрали високий урожай ранніх зернових, сої та кукурудзи. Нині не досягли рекордних урожаїв.  Сподіваємося на рік прийдешній.

Володимир Шкірко добре розуміє, наскільки відповідальними мають бути відносини із територіальними громадами, мешканці яких довірили йому власні земельні паї. Із кожною з них він має угоди про соціальне партнерство, які повністю виконує. Зокрема цьогоріч з’явилася нова дорога у Вільній Терешківці, на будівництво якої було спрямовано 114 тисяч гривень. Завдяки сприянню агрофірми імені Шевченка у селі Демидівка мешканці мали змогу підвести до власних домівок газ. Задля цього з пайовиками розраховувалися авансом, декому давали позики. У цілому ж кожний власник паю отримав 5 відсотків коштів від його вартості. Крім цього, очолювані Володимиром Михайловичем Шкірком господарства допомагають пайовикам в обробці городів, вирішенні різних побутових питань. Не обходять допомогою і школи, дитячі садки, клуби, медичні заклади. Уже почали виконувати програму наступного року.

Селяни такою співпрацею цілком задоволені, адже мають не тільки стабільні робочі місця, а й надійних партнерів сільських рад у розв’язанні соціальних проблем.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.