Олексій КОБЧЕНКО: “Будемо ефективно працювати – буде і результат”

– Усі сільгоспвиробники уклали такі угоди: з кожного гектара орендованої землі сплачують кошти сільрадам, частину – районній раді. Звісно, багатьох переконати у необхідності такого кроку було нелегко, висловлювались і прямі побоювання, що передані кошти можуть витрачатися не за призначенням. Втім, уже очевидно, що, коли керівники сільгосппідприємств бачать, як по-господарськи громада розпоряджається отриманими за соціальною угодою грішми – відкриваються дитсадки, ремонтуються ФАПи, вулиці, непорозуміння минають, – наголошує Олексій Володимирович.

До речі, лише за дев'ять місяців поточного року в районі відкрито три дитячих садочки – в селах Нижня Ланна, Голобородьківське та Максимівка. Розпочалась також робота з реконструкції двох таких закладів у Попівці. Минулого року в Карлівці з'явився новенький стадіон – подарунок від ТОВ "АПК "Докучаєвські чорноземи". А в нинішньому – перед стадіоном виріс парк відпочинку. На його будівництво використано кошти районного та міського бюджетів, 200 тисяч гривень – задля того, щоб окрасою парку став фонтан, – додали місцеві виробники. Загалом за два роки їхніми стараннями в центральній районній лікарні відремонтовано 14 палат.

– Зараз тривають роботи в хірургічному відділенні цієї лікарні, – продовжує Олексій Кобченко. – Роботи фінансуються із позарайонних джерел. Ми зверталися до голови облдержадміністрації Олександра Удовіченка, й на сесії обласної ради нам виділили кошти. Операційна цього відділення буде забезпечена сучасним дорогим обладнанням. Минулого року завдяки державній підтримці відкрили Центр матері й дитини.

Повертаючись до теми співпраці влади з місцевими аграріями, Олексій Кобченко наголосив, що ведеться постійний моніторинг впливу їхнього господарювання на стан грунтів. Недобросовісних сільгоспвиробників чекають найжорсткіші санкції – навесні нинішнього року в одного горе-господаря, який виснажував землю щорічними посівами ріпака, довелось забрати 500 гектарів орендованих угідь. Нині вирішується ще одна подібна справа.

У промисловому секторі Карлівський район, за словами Олексія Кобченка, продовжує нарощувати обсяги виробництва. Шкода, звісно, що про минулі часи, коли тут на повну потужність працювало аж десять підприємств, доводиться тільки згадувати. Втім, невпинно набирає виробничих обертів ПАТ "Карлівський машинобудівний завод", який зараз працює над автоматизацією процесу виготовлення панелей та ребер жорсткості для силосів (обладнання для елеваторів). Завод працює у три зміни й готовий набирати кваліфікованих робітників. Певною мірою вирішити проблему з дефіцитом кадрів підприємству дозволяє укладений із Карлівським СПТУ № 50 договір на їх підготовку.

– Намагаємося зробити все, щоб відновив роботу наш Жовтневий спиртозавод, що у Карлівці. Свого часу він давав найбільші внески в бюджет, – продовжує Олексій Володимирович. – Підприємство державне, тож звертаємося в усі належні установи, пишемо звернення, щоб йому нарешті дали зелене світло для виробничого старту. Тим більше, що 20 червня цього року Верховна Рада України ухвалила закон про додавання в бензин біоетанолу. То чому б, зокрема, і наше підприємство не задіяти для його виготовлення? Завод у робочому стані й міг би забезпечити людей робочими місцями.

На жаль, не працює сьогодні й ТОВ "Карлівський молокозавод". Чимало болючих проблем накопичилося довкола ТОВ "КМЗ-Капітал"(мехзавод): із раніше півтисячного колективу нині залишилось чи не в п'ять разів менше працюючих. Ще один нюанс негараздів – розташування КМЗ у мікрорайоні міста, де, окрім нього та ТОВ "Карлівка-цукор", жодного іншого підприємства-роботодавця на дві тисячі жителів немає. Щодо другого з названих заводів, то силами ПП "Ланнівський цукровий завод" тут проведено капітальний ремонт, і в перспективі вже наступного року за наявності достатньої кількості сировини та при адекватній ціновій політиці у державі на солодкий продукт – створення 300 робочих місць.

Серед інших питань, над якими працює сьогодні влада Карлівського району, – вирішення екологічних негараздів у одному з мікрорайонів міста, що постійно зазнає підтоплення. Проект із осушення потребує чималих капіталовкладень, 300 тисяч гривень з обласного бюджету вже виділено. Є також реальні плани щодо реконструкції приміщення гуртожитку СПТУ №50, частина якого сьогодні незатребувана й перебуває у незадовільному стані, під квартири для фахівців, яких запрошуватимуть у Карлівку на роботу. До цього спонукають і плани на рівні держави про створення у системі охорони здоров'я госпітальних округів, адже тоді до Карлівки будуть приїздити за медичною допомогою ще й жителі Машівського та Чутівського районів. Є сподівання й упевненість у тому, що можливість забезпечити фахівців житлом дозволить закрити в райцентрі й вакантні посади вчителів.

Підсумовуючи нашу бесіду, голова Карлівської райдержадміністрації Олексій Кобченко наголосив: "Будемо ефективно працювати – буде і результат".

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.