Преображення Господнє

Невдовзі після того, як Спаситель відкрив учням, що Йому доведеться страждати, бути вбитим і на третій день воскреснути, Він завів трьох апостолів – Петра, Якова й Іоана – на гору Фавор і преобразився перед ними: обличчя Його просяяло, як сонце, одяг зробився білим, як сніг. Поруч з'явилися старозавітні пророки Мойсея та Ілія й говорили з Іісусом про Його близький відхід. Усіх їх осінила світла хмарина, і з неї почувся голос  Бога Отця: "Це Син мій улюблений, в Котрому Моє благовоління. Його слухайте" (Мф. 17: 5).

У момент Преображення Господь дав можливість апостолам побачити поєднання двох природ у Христі: божественної і людської. Важливо розуміти, що Преображення полягало не у зміні божественної природи Христа, а в явленні Його Божества у природі людській. За Іоаном  Золотоустом Преображення відбулося, "щоб показати нам майбутнє преображення єства нашого і майбутнє Своє пришестя на хмарах у славі з ангелами".

Загалом подія у християнстві трактується як відкриття людям таємниці Божественного промислу про наш порятунок, свято Преображення має нагадувати кожному про необхідність перетворюватися духовно, вірити у воскресіння і нове життя. Відзначати його почали з IV століття.

У цей день за древнім церковним звичаєм відбувається освячення злаків, винограду, а в східних слов'ян передусім – яблук, які до свята їсти заборонялося. Тому народна назва Преображення – Яблучний Спас. Називають його також Другим Спасом. Традиція благословення плодів на Преображення пов'язана з тим, що в Єрусалимі саме дозрівав виноград, який   прийнято було освячувати в цей день. У давнину  існував звичай на честь свята наділяти плодами бідних, і дотримувалися його дуже суворо. Церква, благословляючи принесені плоди, утверджує думку про те, що все – від людини до рослини – повинно бути присвячене Богу як Його творіння.

Свято припадає на Успенський піст (19 серпня), проте цього дня дозволяється споживати рибу, олію та вино. На Преображення поминають померлих родичів. Для селян свято символізує закінчення жнив та завершення літа. До Другого Спаса намагалися зібрати всі зернові.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.