Щедрий Медовий Спас усім гостинців припас

За медом – акацієвим, гречаним, соняшниковим, липовим, із різнотрав’я – приходили на минулих вихідних полтавці на площу поблизу міського Будинку культури. Саме там вирувало Свято меду, організоване обласною спілкою пасічників при підтримі обласної і міської влади.

Зі Святом меду пасічників і любителів солодкого продукту привітала секретар Полтавської міської ради Оксана Деркач. Вона, а також начальник відділу виробництва та маркетингу продукції тваринництва головного управління агропромрозвитку ОДА Володимир Олійник вручили найкращим пасічникам області почесні відзнаки.

– Коли шістнадцять років тому ми вперше вирішили провести це свято, то навіть не уявляли, що воно настільки полюбиться полтавцям і гостям міста, – зазначила голова обласної спілки пасічників Наталія Сенчук. – Тож проводимо його з року в рік, незважаючи на труднощі.

А їх у пасічників і справді вистачає: проблеми з ринком збуту, несумлінність деяких сільгоспвиробників, які інколи “забувають” попереджати господарів пасік про обробіток полів хімікатами, погодні примхи, від яких значною мірою залежить медозбір…

– На нашому святковому ярмарку можна придбати медову продукцію на 10 відсотків дешевше, ніж на ринку, та ще й якісну, – зазначила Наталія Сенчук.

У цьому мали змогу переконатися полтавці й гості міста, завітавши на найсолодше свято року. Тут власну цілющу продукцію пропонували 24 пасічники з більшості районів області – як добре знані полтавцям, до яток яких вишиковувалися довжелезні черги покупців, так і поки що не надто відомі. Звичайно, найпопулярнішим продуктом на святі був мед. Його пропонували по 50–70 гривень за літрову банку, в залежності від сорту. Традиційно дорожчим був мед у стільниках. Ці ласощі пропонували по 80 гривень за кілограм – дорогувато, зате натурально. Попитом користувалися й інші продукти бджільництва, зокрема квітковий пилок (15 гривень за 100 грамів), прополіс (10 гривень за одну кульку), воскові свічки (від 10 до 20 гривень). Продавали на святі й маточне молочко та питний мед. Тож кожен із гостей свята мав змогу і продегустувати солодку продукцію, і придбати ту, що прийшлася до смаку. Так, пенсіонерка з Полтави Ліна Курлова купила гречаний мед:

– Уже не перший рік приходжу на Свято меду, щоб купити якісну продукцію, бо на базарі зараз пропонують не завжди якісний продукт.

Полтавець Ігор Пономаренко теж прийшов на свято, щоб запастися медом та пилком:

– У холодну пору року ніхто не застрахований від застуди, інших хвороб. Я лікуюся переважно природними ліками, в тому числі й бджолиними продуктами. Цей захід дуже люблю за його щирість, народність. Побільше б таких незаполітизованих акцій.

Святкового настрою гостям дійства додавали мистецькі колективи й аматори сцени. Народні умільці пропонували різноманітний крам, який також користувався попитом серед покупців.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.