Наука і практика – на благо пацієнта

Великі традиції

Свого часу полтавцям пощастило, що саме до нашого міста було переведено з Харкова колишній медичний стоматологічний інститут. Самому ж вузу поталанило з керівником, талановитим організатором та видатним вченим Миколою Сергійовичем Скрипніковим, який очолював його протягом майже 20 років. Нині гідним його послідовником є академік, доктор медичних наук, професор В'ячеслав Миколайович Ждан.

Успішному розвитку стоматології у Полтаві значною мірою посприяла й наявність бази для втілення наукових розробок у практичну діяльність. Йдеться, звісно ж, про обласну клінічну стоматологічну поліклініку. Завдяки величезним зусиллям плеяди першопроходців-керівників вона піднялась із руїн, які нагадували про фашистські безчинства в окупованому місті, й невдовзі перетворилась на провідну лікувальну установу, яку ще за радянських часів по праву вважали взірцевою у галузі охорони здоров'я.

Непорушним залишається у полтавській стоматології й сьогодні цей плідний тандем – зв'язок науки і практики. І в першу чергу тримається він на фаховому порозумінні та тісній співпраці ректора Української медичної стоматологічної академії, доктора медичних наук, професора В'ячеслава Миколайовича Ждана та головного лікаря обласної клінічної стоматологічної поліклініки, доктора медичних наук, професора Петра Миколайовича Скрипнікова. Поділитися роздумами про найактуальніші галузеві питання ми попросили кожного з них.

Осердя вітчизняної

стоматології

– В'ячеславе Миколайовичу, що визначає наукове сьогодення Української медичної стоматологічної академії?

– Наша академія – це потужний науково-практичний центр, який є основною базою підготовки лікарів-стоматологів як для України, так і для країн близького та далекого зарубіжжя. У виші навчається понад три тисячі п'ятсот шістдесят студентів, з яких дев'ятсот сорок юнаків та дівчат приїхали з інших країн. Академія має без перебільшення могутній науково-кадровий потенціал – більше, ніж п'ятсот шістдесят талановитих вчених працюють викладачами. Серед них – вісімдесят три доктори медичних наук, вісімдесят професорів, триста сорок два кандидати медичних наук, двісті шістдесят вісім доцентів.

Українська медична стоматологічна академія по праву визнана головною базою для розвитку вітчизняної стоматологічної науки.

– У такому разі за вишем – і першість у здобутті авторитету української стоматології за кордоном, на міжнародному рівні?

– Ми тісно співпрацюємо із вченими-стоматологами багатьох країн. Беремо участь у міжнародних симпозіумах, конференціях, семінарах-практикумах, майстер-класах. Це підвищує наші фаховість і досвід. Маємо договори про співпрацю з Німеччиною, Англією, Польщею, Ізраїлем, Грузією, обмінюємось науковою інформацією. Наші вчені та студенти стажуються за кордоном. Це дозволяє і вивчити закордонний досвід, і продемонструвати наш вітчизняний рівень стоматологічної допомоги.

– Як оцінюєте співпрацю вишу з обласною клінічною стоматологічною поліклінікою?

– Завдяки сплаву вченої думки академії та майстрів лікарів-практиків обласної поліклініки одержуємо хороші результати. Часто-густо доводиться працювати пліч-о-пліч, у тяжких випадках хворих консультують і оперують професори та кандидати наук. І від такого союзу науковців та практиків люди лише виграють.

З турботою про кожного

пацієнта

Головний лікар обласної клінічної стоматологічної поліклініки Петро Миколайович Скрипніков – яскравий представник нової генерації вчених, молодий, енергійний фахівець-стоматолог, на плечах якого – відповідальність за гідне продовження історії відомого в країні лікувального закладу.

– Я прийняв розгалужену, структуровану поліклініку з трьома відділеннями: лікувально-хірургічним, терапевтичним та ортопедичним, – розповідає він. – Колектив закладу – це  двісті двадцять працівників з високою кваліфікацією, глибокими знаннями, сумлінним ставленням до пацієнтів. Для більш якісного проведення діагностики при поліклініці працюють рентген-кабінет та клінічна лабораторія, що дозволяє надавати всі види стоматологічної допомоги, проводити комплексне лікування: ендодонтичне, реставрацію зубів, лікування ясен та захворювань слизової оболонки ротової порожнини. Нещодавно на базі поліклініки організовано консультативний центр для тих, хто страждає на захворювання слизової оболонки ротової порожнини, створюється також імплантаційне відділення. Планів багато, причому новації торкнуться не тільки лікувального процесу. Ми вже розпочали введення електронних карток наших пацієнтів. Напрацьована програма установки комп'ютерної мережі в поліклініці. Думаємо над тим, щоб реорганізувати, тобто модернізувати, зуботехнічну лабораторію та ортопедичне відділення.

– Петре Миколайовичу, ринкові умови змушують як лікарів, так і пацієнтів рахувати кожну копійку. Зараз відчутна тенденція здорожчання стоматологічних послуг внаслідок застосування нових матеріалів та технологій…

– Я – за прогрес у стоматології, втім, зрозуміло, що та ж імплантологія занадто дорога і не доступна простим людям. Отож ми зобов'язані надавати доступну допомогу малозабезпеченим верствам населення, робимо, зокрема, знімні і незнімні зубні протези різних технологічних видів, адже попит на ці послуги у суспільстві великий. Як державна установа намагаємося надавати послуги більшості пацієнтів безкоштовно, в межах сформованого бюджету поліклініки. До речі, навіть у новоствореному відділенні імплантології наші лікарі виконують всю роботу безкоштовно, а пацієнт платить лише за сам імплантат.

Завдяки тісній співпраці з ученими кафедр УМСА (терапевтичної стоматології та післядипломної підготовки лікарів-стоматологів) наші лікарі-терапевти застосовують нові матеріали для пломбування зубів, зокрема склоіономіри, фотополімери тощо.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.