Надійні засіки для зберігання зерна

– Торік ми переробили 87 тисяч тонн зерна, з них лише 10 відсотків – зерно Держрезерву. Ємності нашого підприємства, лабораторне й технологічне обладнання дозволяють не тільки задовольняти потреби сільгоспвиробників Чутівського району, а й надавати послуги аграріям інших районів та областей, – запевняє директор філії "Хлібна база № 88" ДП "Полтавський комбінат хлібопродуктів" Сергій Старостін. – Нині ми маємо всі можливості для приймання, просушування, очищення, зберігання зерна всіх видів сільськогосподарських культур, у тому числі й посівного матеріалу. Ми гарантуємо сільгоспвиробникам комфортні умови співпраці, лояльну цінову політику, адже розуміємо, що нині важко не тільки нам, а й селянам. Водночас маємо великі надії на держзакупівлі.

Варто додати, що, незважаючи на постійне здорожчання енергоносіїв, вартість послуг на хлібній базі не збільшують, навіть планують у цьому році, завдяки заміні обладнання на менш енергоємне, знизити ціни за просушування зерна. До речі, за добу тут мають можливість прийняти (досушити й очистити) близько трьох тисяч тонн пшениці й до півтори тисячі тонн кукурудзи.

– Велика конкуренція на ринку зберігання зерна, адже поряд знаходяться ще 2 елеватори різних власників, змушує до пошуку шляхів підвищення якості наданих послуг, їх здешевлення. Один із них – модернізація виробництва. І в цьому напрямку протягом минулого маркетингового року вже зроблено відповідні кроки. Значною мірою завдяки підтримці та сприянню справі голови Державного агентства резерву України Олексія Лелюка, – продовжує розповідь Сергій Старостін. – Зокрема замінено зерносушарку, пробовідбірник зерна та інше обладнання лабораторії, встановлено сепаратор для очищення зерна на елеваторі. Загалом у модернізацію хлібоприймального підприємства торік було вкладено близько 4 мільйонів гривень.

Ще до початку сезону збирання ранніх зернових культур на хлібній базі № 88 проведено необхідні роботи, підготовлено всі зерносховища та склади підлогового зберігання, зерносушарки, норії, транспортери, інше технологічне обладнання, пункти для розвантаження великовагових автомобілів. Обидві дільниці підприємства – Скороходівська і Кочубеївська – працюють нині у цілодобовому режимі та можуть надавати послуги сільгоспвиробникам Полтавської, Харківської та Сумської областей. За якістю зерна слідкує сучасна акредитована лабораторія. Працює вона цілком прозоро: здавачі зерна можуть віддати зразок на аналіз у незалежну лабораторію або ж у Державну хлібну інспекцію, щоб проконтролювати роботу лабораторії хлібної бази. Однак у  клієнтів філії "Хлібна база

№ 88" ДП "Полтавський комбінат хлібопродуктів" не виникає такої потреби, адже стосунки з партнерами тут будують на принципах взаємоповаги і довіри. Красномовно про це свідчить широка географія: зерно на підприємство здають товаровиробники не тільки Чутівського, а й Полтавського, Котелевського, Карлівського та інших районів області.

Незважаючи на існуючі проблеми, колектив підприємства розраховує на власні сили й дивиться у майбутнє з оптимізмом. У планах – подальша технічна модернізація основних потужностей, впровадження енергозберігаючих технологій на найбільш енергозатратних ділянках.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.