“Тут Короленко – як народу совість…”

Тож і минулої неділі сюди, на літературно-мистецьке свято "Живу тобою, Україно!", з'їхалося багато гостей – і відомих короленкознавців, і звичайних поціновувачів таланту письменника, і студентів Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка, які читали власні вірші та есеї, присвячені видатному гуманісту.

Цікаву фотовиставку запропонувала переглянути доктор біологічних наук, професор Олена Байрак. Свого часу вона організувала заказник "Короленкова дача", тепер же разом із колегами з Центру заповідної справи, рекреації та екотуризму Державної екологічної академії післядипломної освіти та управління Мінприроди України працює над створенням регіонального ландшафтного парку "Лісостеповий чорнозем", до якого повинні ввійти не тільки природні угіддя, а й землі ПП "Агроекологія". Лейтмотивом виставки, на якій було представлено півсотні робіт, була поетична паралель між подвижниками з минулого та нинішнього часу: "Тут Короленко – як народу совість, тут Антонець – як совість від землі…"

(Видовищне пісенно-танцювальне дійство для гостей підготували кращі солісти та колективи Шишацького районного будинку культури. Справжньою ж родзинкою свята стала участь у ньому всесвітньо відомого співака Нікіти Сторожева – соліста Большого театру (Москва, Росія), театрів "Ла Скала" (Мілан, Італія), "Гранд-Опера" (Париж, Франція), "Метрополітен-Опера" (Нью-Йорк, США). У супроводі дружини – заслуженої артистки Росії Тетяни Сторожевої – він виконав оперні арії та романси, які любив Володимир Короленко. Запросив уславленого баса до Хаток народний артист України Герман Юрченко, який уже впродовж кількох років опікується музичним оформленням Короленківського свята.

І науковий, і мистецький компоненти спілкування в Хатках були настільки змістовними, що вже навіть після того, як дійство закінчилося, люди не поспішали залишати затишний і колись такий милий серцю Володимира Короленка куточок – ще гуртувалися біля майстрів народної творчості, які привезли на свято свій яскравий і дивовижний крам, на виставці-продажу книг земляків.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.