Запобігти,врятувати, зберегти…

Порядок денний визначався  високою пожежною небезпекою на території регіону, в тому числі в лісовому фонді області, який складає понад 240 тисяч гектарів. На початок серпня поточного року на Полтавщині виникло близько 230 загорань сухої трави, понад 40 лісових пожеж, майже 15 торф'яних і кілька пожеж на сільськогосподарських угіддях.

Нині на території області нараховується 5 лісопожежних станцій, 8 лісопожежних команд, 43 лісопожежних відділення, в яких організовано цілодобове чергування. В підвищеній готовності техніка, пристосована для пожежогасіння. Проведено ряд інших профілактичних заходів, зокрема щодо запобігання і виявлення пожеж у лісових масивах. Зв'язок забезпечують 127 радіостанцій. У постійній готовності до виконання завдань за призначенням перебувають пожежно-рятувальні підрозділи Територіального управління МНС України у Полтавській області, які переведені на посилений режим несення служби.

Організовано роботу з дотримання вимог розпорядження голови ОДА щодо попередження виникнення пожеж у лісових масивах області. Так, розпорядженнями райдержадміністрацій створені районні штаби з координації дій стосовно ліквідації наслідків пожеж у природних екосистемах. Уточнено розрахунки сил і засобів, що можуть бути залучені для гасіння лісових пожеж. Відкориговано та затверджено мобілізаційний план залучення сил і засобів обласного управління лісового та мисливського господарства, УМНС України у Полтавській області, організацій, підприємств для гасіння лісових пожеж, забезпечено готовність пожежно-рятувальних автомобілів підвищеної прохідності з великим запасом води, інженерної та спеціальної техніки. Впродовж квітня-травня поточного року проведено спільні тактичні навчання з гасіння пожеж у лісових масивах. З метою належної організації оперативного реагування на надзвичайні ситуації техногенного та природного характеру створено 4 оперативні зони, в межах яких сплановане ешелоноване розгортання, в разі необхідності, зведених загонів оперативно-рятувальної служби цивільного захисту для гасіння великих та складних пожеж. У розпорядженні підпорядкованих підрозділів – 50 пожежних автоцистерн підвищеної прохідності та 25 одиниць інженерної та спеціальної техніки.

Обласною державною адміністрацією створено матеріальний резерв для придбання пально-мастильних матеріалів, у тому числі  й авіаційного пального для залучення авіації під час гасіння лісових пожеж. У ході роботи комісії обговорювалися подальші заходи щодо  недопущення пожеж в екосистемах області та мінімізації наслідків надзвичайних ситуацій.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.