Спільними зусиллями влади і громади

У цьому віддаленому від районного центру селі колишній занедбаний ФАП реконструювали у пристойний лікарняний заклад, який обслуговує близько 600 мешканців.

– В амбулаторії створено належні умови, заклад устатковано сучасним обладнанням, – розповідає медпрацівник Сергій Мазура. – Тож я не став шукати роботу в місті, а зупинив свій вибір саме на селі. Й не жалкую про це.

У Козельщині знайшли застосування і приміщенню котельні, яка вже не використовувалася за призначенням. Там обладнали районний спортивно-оздоровчий центр дозвілля молоді та реабілітації інвалідів "Шанс". Зараз туди щодня приходить чимало людей, особливо молоді. Відвідувачі займаються на різних тренажерах. Причому спортивні результати не забарилися. Так, приміром, десятикласниця Настя Заворотня тренується тільки півроку, а вже стала чемпіонкою України з пауерліфтингу. Нині ж активно готується до чемпіонату Європи. З цією симпатичною й сильною дівчиною провів імпровізоване змагання голова обласної ради Іван Момот. У їхньому товариському суперництві перемогла дружба.

Іван Момот побував у пологовому відділенні Козельщинської центральної районної лікарні, на реконструкцію якого із Державного бюджету спрямовано 3 млн грн, ознайомився із будівництвом очисних споруд у райцентрі, на що з обласного екологічного фонду було виділено 400 тис. грн.

Під час зустрічі з Козельщинським селищним головою Дмитром Піщаним, Новогалещинським селищним головою Григорієм Гаврильцем, Говтвянським сільським головою Ігорем Семиволосом голова обласної ради наголосив на необхідності продовження конкурсної практики залучення додаткових коштів для розвитку територіальних громад, їх ефективного використання, узагальнення відповідних напрацювань з тим, щоб вони стали своєрідною платформою для наступних кроків, спрямованих на підвищення якості життя сільських мешканців. Цю справу в Козельщинському районі буде продовжено і поглиблено, запевнили голова райдержадміністрації Сергій Сушко та голова районної ради Юрій Марченко.

Також Іван Момот побував на ВАТ "Галещинський машинобудівний завод сільськогосподарських машин та обладнання", де зустрівся з головою правління, депутатом обласної ради Юрієм Бульбахою та відвідав Козельщинський монастир Різдва Пресвятої Богородиці.

Після завершення робочої поїздки голова обласної ради поспілкувався з журналістами.

– Ми постійно підтримуємо різні варіанти залучення додаткових коштів на розвиток місцевого самоврядування області, спрямованих на розв'язання актуальних проблем територіальних громад, поширення позитивного досвіду, набутого в процесі їхньої реалізації, – запевнив він. – На конкурсній основі реалізуються три варіанти залучення додаткових ресурсів. Перший – через участь у Всеукраїнському конкурсі проектів та програм розвитку місцевого самоврядування. Другий – програми, які впроваджуються у нас в регіоні за рахунок Програми Розвитку Організації Об'єднаних Націй "Місцевий розвиток, орієнтований на громаду". Третій – обласний конкурс проектів розвитку територіальних громад Полтавщини. Серед 18 учасників Всеукраїнського конкурсу проектів та програм розвитку місцевого самоврядування від Полтавської області торік переможцями стали 5. Місцеві ради – переможниці незабаром отримають гранти з Державного бюджету на вирішення актуальних питань розвитку територіальних громад на загальну суму 755 тисяч гривень. На останній сесії обласної ради депутати підтримали цільову Програму впровадження в області другої фази Проекту Європейського Союзу та Програми Розвитку Організації Об'єднаних Націй "Місцевий розвиток, орієнтований на громаду" на 2012–2015 роки. Передбачено, що громади отримають на свій розвиток із обласного бюджету майже 2 мільйони гривень, з районних – 1,8 мільйона гривень, кошти проекту – понад 2,7 мільйона гривень. З 2009 року в рамках дії програми реалізовано 50 мікропроектних пропозицій громад, зокрема 7 – у Козельщинському районі. Тобто він – серед лідерів у цій справі. Й такий досвід слід поширювати. Про це йтиметься на зустрічі з сільськими головами, яка має відбутися наприкінці квітня.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.